Blog

A műanyag ajtó előnyei a fa ajtóval szemben

Elsőként érdemes megemlíteni a könnyebb tisztíthatóságot, mivel a felülete egyenletesen van kialakítva a fáé pedig természetes, azaz rücskös, könnyebben magába tartja a koszolódást, valamint hamarabb sérül a műanyag ajtóval szemben. A fehér és barna színű köntösbe bújtatott műanyag nyílászárók UV-álló kivitelűek, tehát nem sárgulnak, nem száradnak szét, mint például a fa nyílászáró. A szigetelést tekintve jobban tartják az otthon melegét, hiszen jobban ráfekszik a műanyag ajtólap a tokra, nem tud elvetemedni, mint a fa. Árukat tekintve, könnyebben beszerelhető, illetve beszerezhető, mert a műanyag kevésbé jelent többletköltséget a természetes fa alapanyagokkal szemben. Esztétikailag is elegáns megoldást nyújtanak nyílászáróként akár bejárati ajtó, teraszajtó vagy bukó-nyíló ablakonként is.

Tovább olvasom

Bejárati ajtócsere vagy zárbetét-csere, netán plusz másodzár kialakítás?

Itt több szempontot kell figyelembe vennünk és a legjobb, ha szakember tanácsát kérjük ki ennek kapcsán. Magyar ember lévén, a legfontosabb szempont az ár, viszont ezt azért gondoljuk át, mert ha a legolcsóbbat választjuk, könnyen belefuthatunk abba a csapdába, hogy rosszat, nem biztonságosat fogunk vásárolni. A tisztánlátás érdekében: 2024-ben egy szabvány méretű 2×1 méteres bejárati ajtó cseréje 200.000 forinttól 600-700.000 forintig terjedhet. A 200.000 forintos ajtó biztonságilag nem ér semmit, arra csak költeni kell majd ahhoz, hogy biztonságosabb legyen, erőteljesebben védjen a betörés ellen. A jó választás kb. 450.000 forintért már tulajdonképpen elérhető, a részletekért ajtógyártókat kell felkeresni, utánaolvasni, hogy ők mit kínálnak, milyen zárakkal dolgoznak, mennyi az átfutási idő, amíg kicserélik a bejárati ajtót egy újabbra, ami biztonságosabb.

Tovább olvasom

Mi az, amit tudni lehet az ajtókilincsekről, a használatuk, anyagukról, élettartamukról?

Ha egyszerűen kéne megfogalmazni, a kilincs arra a célra van kitalálva, hogy megfogjuk, lenyomjuk, nyílik az ajtó, a záráskor lenyomjuk, magunk felé húzzuk és becsukjuk. Az ajtókilincsek csak akkor tudnak meghibásodni, ha belső szerkezeti egységekkel vannak ellátva, pl. rugóval, mint a kínai ajtók esetében, vagy pedig a rozettás biztonsági ajtókhoz tartozó kilincsgarnitúrák. Meghibásodásnak számít az is, ha letörik a rossz anyaghasználat miatt. Ez szintén a kínai biztonsági ajtók kilincsére a jellemző leginkább. Egy bejárati ajtókilincs élettartalma mindig attól függ, hogy milyen minőségű, milyen anyagból van, ki a gyártó, illetve hogyan használjuk nap mint nap a zárás/nyitás során. A kilincsek élettartamát igenis befolyásolja, hogy mennyire terheljük őket a záráskor, ezért is érdemes átnézetni a bejárati ajtót egy zárszerelő szakemberrel, hogy tökéletesen záródjon, ne kelljen rángatni a kilincset kívülről vagy belülről, amikor el akarjuk hagyni az ingatlant.

Tovább olvasom

Mihez tudunk kezdeni, ha nem nyílik ki a bejárati ajtó?

A legfontosabb, amit tanácsként tudunk javasolni mindenki számára, hogy ne pánikoljanak, hanem próbáljanak meg higgadtan gondolkozni és pár lépést megtenni, mielőtt még egy zárszervíz vállalkozáshoz fordulnának. Azért mondunk zárszervízt, mert a társasházakban előszeretettel vállalják a gondnokok, közös képviselők és egyéb régivágású, ehhez a szakmához nem értő emberek az ajtónyitást, amit később természetesen meg is bán mindenki. Próbáljak meg finoman először egy másik kulccsal elfordítani a zárat vagy esetleg önmaguk felé húzni az ajtót, esetleg finoman megemelni a kilincset, hátha csak az a probléma, hogy az ajtó megereszkedett és azért nem nyílik vissza a zár, mert szorult helyzetben van a zárnyelv a tokhoz képest. Próbáljanak visszagondolni arra, hogy ilyen jellegű probléma volt-e az elmúlt hetekben, netán hónapokban vagy csak most lépett fel hirtelen. Érdemes megnézni azt is, nincs-e valami rongálás az ajtón, a záron, a zárbetétbe nem tett-e bele valamit, pl. egy jó-akaratú szomszéd vagy egy betörő. A betörők előszeretettel végzik azt a módszert, hogy beletörnek valamit a zárbetétbe, gyufaszálat, fémdarabot és visszamennek megnézni, hogy történt-e változás. Amennyiben azt látják, hogy azóta se csinált a beletört darabbal senki semmit, az nekik ez úgy jön vissza, hogy nem látogatják rendszeresen az ingatlant, így ők szabad utat kapnak, garázdálkodhatnak bátran, nem kell rettegni attól, hogy valaki meglepi őket, míg a betöréssel bajlódnak.

Tovább olvasom

Hogyan, miként tudjuk növelni otthonunk, munkahelyünk, nyaralónk biztonságát?

Számos olyan védelmi módszer létezik, amellyel megakadályozzuk az erőszakos behatolást, az ajtó megrongálását és az ezt követő illetéktelen bejutást. Többek között ilyen a minőségi zárbetét alkalmazása, másodzárak telepítése, hevederzárak felszereltetése. Egyre fontosabb a biztonságos otthon és ennek megvédésének a kialakítása, mert sajnos igencsak elszaporodtak a betörési kísérletek, próbálkozások Budapest belső és külső kerületeiben egyaránt. Elmondható a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy egyik kerület sem kivétel, és főleg azok a bejárati ajtók az áldozatok, amelyek gyengébben vannak megvédve, olcsó zárbetétekkel vannak ellátva, netán olyan szerkezet van bennük, ami az erőszakos feszegetésnek nem áll ellen. Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére, olyan óvintézkedésekkel helyezhetjük magasabbra a védelmi szintet, ha cseréltetünk pl. egy biztonsági zárat, zárbetétet a bejárati ajtókon.

Tovább olvasom

Milyen zárakat szereltessen fel a könnyebb kezelhetőség érdekében?

Szem előtt tartva, hogy biztonságot nyújtson, megfizethető legyen mindenki számára és ami a legfontosabb, hosszútávú és tökéletes működést biztosítson használat közben. A legelterjedtebb a használata az úgynevezett hengerzárbetéteknek vagy más néven cilinderzáraknak. Ezekből van a legtöbb napi használatban az ajtók zárását nézve. Fontos, hogy olyan zárbetétet válasszunk, amely mindenfajta előírásoknak, szabványoknak megfelel, van valamilyen tanúsítványa, hiszen ezek bevizsgált termékek. Ha lehet, a kínai termékeket kerüljük, inkább az európai gyártók termékeiből vásároljunk, német, olasz, spanyol vagy talán a legjobb izraeli gyártmányokat, ha ajtózárban gondolkozunk.

Tovább olvasom

Mik a legfontosabb tényezők egy bejárati ajtó zárjának cseréje esetén?

A legfontosabb tényező a biztonság, hiszen nem mindegy, milyen zárat fogunk használni a mindennapokba. Ehhez hozzátartozik a zárbetétek eredete, például kínait ne vegyünk, inkább európai gyártótól származó termékeket szereltessünk (német, olasz, spanyol), kimondottan ajánljuk még az izraeli zárbetétek széles palettáját is. Szerintünk az elmúlt 20 évre visszamenőleg nézve, fontos, hogy milyen szakembert bíz meg a megrendelő, hiszen ő fogja az ingatlanhoz tartozó kulcsokat átadni. Itt hangsúlyoznánk, hogy mi minden egyes megrendelés alkalmával az ügyfél előtt bontjuk ki a gyárilag becsomagolt dobozokat. Csakis jó minőségű zárbetétet használunk a nagyobb a biztonság érdekében és egyúttal így igencsak hosszútávú működésre is számíthatunk.

Tovább olvasom

Mi a megoldás, ha nem záródik a műanyag bejárati ajtó?

Szinte minden nap felteszik a kedves ügyfelek azt a kérdést, hogy miért nem záródik a műanyag bejárati ajtó, hiszen tegnap még működött. Higgyék el, ennek rengeteg számos oka lehet, pl. származhat akár dilatációs mozgás miatt, vagy a rosszul kivitelezett beépítés miatt, egy elrontott beállítás végett, vagy bármi más okból kifolyólag, amit egy rosszul kiválasztott szakember végzett el. Nem kell egy a legrosszabbra gondolni, hogy most akkor új ajtó, meg hogy, nem lehet bezárni, kint ragadunk, stb. Tessék telefonálni nekünk, mi egy munkanapon belül megoldjuk a zárási-nyitási problémáját Budapesten, illetve Pest megyében, 20-30 kilométeres távolságban.

Tovább olvasom