Blog

Miért nem éri meg olcsó, silány zárat cseréltetni a bejárati ajtónál?

Sajnos mindennek az ára egy jobban felfelé kúszik és ez nincs másként a zárak esetében sem. Próbálunk spórolni amin lehet és olyan megoldásokat keresünk, amivel a legtöbb esetben rossz irányba megyünk. Ha a biztonságon szeretnénk spórolni, az hosszútávon nem kifizetendő, hiszen előbb-utóbb betörés áldozatává válunk. Egyáltalán nem azt mondjuk, hogy a legdrágább zárakat szereltessék be a zárszerelő szakemberrel, de az arany középutat érdemes megtalálni. Ebben segítségre lehet egy megbízható zárszervizes vállalkozás.

Tovább olvasom

Miért érdemes az ajtózár beszereléséhez zárszerelő szakembert hívni?

Először is, mert a szakember, aki elvégzi nekünk az ajtózár nyitását, cseréjét, garanciát kell, hogy vállaljon, ez előírás, úgyhogy érdemes így végiggondolni! Másodsorban, házilag nem biztos, hogy látjuk azokat a buktatókat, amikkel még soha nem találkoztunk. A legtöbb ajtózár-szaküzletben sajnos nem foglalkoznak az ügyfelek teljes körű kiszolgálásával, tájékoztatásával a zárbetétek kapcsán. Nem mondják el, mit érdemes, melyik az a típus, ami már ajánlott, mi az, amit nem szabad megvenni és mire kell odafigyelni. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy hívjanak olyan vállalkozást, aki évek óta ezt a zárszerelő is szolgáltatást űzi! Náluk minden van a szervízautóban, a szerszámon kívül zárszerkezetek, zárbetétek, ezeknek a kulcsai. Egy jó zárszerelő szakember minden esetben az ügyfél előtt bontja ki a gyár által becsomagolt kulcsokat, ez biztosíték arra, hogy az a kulcs még nem volt használatban, az ügyfélé lesz az első próbálkozás a nyitás-zárás kapcsán.

Tovább olvasom

Mennyire javasolt a hevederzár felszerelése a bejárati ajtók különböző típusainál?

A hevederzár tulajdonképpen egy régi találmány, az elmúlt 25 évet végigdolgoztuk tulajdonképpen az összes típussal. Mára már mondhatni azt is, hogy kicsit elavultnak számítanak, mind felépítésileg, mind működésileg. Tehetünk belük bármilyen zárbetétet, árban akár a csillagos égig is bezárólag, akkor is csak egy ronda, hangos, esztétikailag nem megfelelő zárat fogunk felszerelni az ajtókra, amitől viszont már van jobb, biztonságosabb, illetve árban is megfizethetőbb megoldás. Ettől függetlenül, ugyanúgy szerelünk hevederzárat is, amennyiben ez az igény, de olcsó és silány változatot biztos, hogy nem. Az induló ár ez esetben 65.000 forinttól számítandó, ez a vízszintes kivitelre jellemző, fehér vagy barna színben, más választási lehetőség nincs.

Tovább olvasom

Ajtózárcsere? Hevederzár felszereltetés? Vagy egy új bejárati ajtó?

Ahhoz, hogy kellő információhoz jussunk, kérdezni kell az ügyféltől, azaz információáramlásnak kell történnie az irányunkba. Itt az ajtó élettörténetéről is kérdezünk, illetve az esztétikáról és a biztonsági állapotáról. Nem feltétlen kell erőltetni egy közel ötszázezer forintos bejárati ajtó beszerelését, ez csak az utolsó lehetőség, ha nincs más választás.

Tovább olvasom

Mikor beszélünk teljes zárcseréről, mit takar ez a kifejezés?

Az internet világában mindenki olvas mindent, de nem egyértelmű az emberek számára, hogy mit takar a zárbetét-csere, mit takar egy kilincs-csere, illetve mi van akkor, ha a kulcs jó, de a zárszerkezet nem működik. Javaslat, hogy mindig olyan szakemberhez forduljon, akinek információdús a leírása, a szakmai tájékoztatása és érdemes utánaolvasni annak is, hogy mióta működik a cég. A teljes zárcsere azt jelenti, hogy meghibásodott a zárbetét, tönkrementek a csapok, az alkatrészek benne, nehezen megy bele a kulcs a zárba, illetve a zárszerkezet is akadozva működik nyitás, zárás közben. És nem utolsósorban, a kilincs, illetve címer/díszítőelem is kopott, lóg, elhasználódott, azaz cserére szorul. Egyszóval zárszerkezet-csere, kilincs-csere és zárbetét csere együttesen a teljes (vagy komplett) zárcsere fogalma. A teljes ajtózár kicserélése során lehetőséget kapunk arra is, hogy egy olyan biztonságosabb, egységesebb zárra váltsuk ki a régi zárat, hogy egy kulcs nyissa például a kertkaput a bejárati ajtóval, netán a garázs- vagy tároló zárjaival együtt.

Tovább olvasom

Elég-e egy zár a bejárati ajtón, véd-e annyit, hogy ne legyünk áldozatok a betöltéskor?

Elég sokan azt látják, az van a tudatukban, hogy egy három zárral ellátott bejárati ajtónál, ha egy vagy kettő meghibásodik, akkor még mindig ott a harmadik, amelyet be lehet zárni. A kérdés az, hogy az egy zár tar-e, véd-e annyit, mint a két vagy esetleg a három együttesen. Ha felmérést végeztünk a betörések kapcsán abból az irányból, hogy sokkal több esetben törnek be oda, ahol egy zár van az ajtón, mint ahol három -még akkor is, ha mind a három gyenge zár-, akkor ez valós. Úgy gondoljuk, az a magyarázat erre, hogy a betörő gondolatában csak az van, hogy egy zárral hamarabb megbirkózik, mint a három különálló szerkezettel. Egy bejárati ajtó, ne felejtsük el, nemcsak az ingóságainkat, vagyontárgyakat, hanem a családunkat is védi hosszútávon, ezért úgy tekintsünk egy drágább bejárati ajtó beszerelésére, mint egy hosszútávú, megtérülő befektetésre.

Tovább olvasom

Meghosszabbítható az ajtózár élettartalma, ha időszakonként karbantartást végzünk?

Ha a régebbi típusú pl. Elzett zárakat olajozással, sima, egyszerű, házilag történő karbantartást időszakonként elvégezzük, akkor hosszabb működési időtartamra számíthatunk. Mint mindenre igaz, ha figyelünk a dolgokra, ellenőrizzük a működését és az előírt szükséges karbantartást betartjuk vagy elvégeztetjük, hosszabb időre számíthatunk a működését illetően.

Tovább olvasom

Külső szemlélőként mit lát a vásárló egy kínai ajtó vásárlása előtt?

Amikor bejárati ajtó vásárlása előtt állunk, utánaolvasunk különböző portálokon, böngészünk honlapokon, próbálunk begyűjteni minél több információt, ami az előnyünkre válhat. Az árakat tekintve, próbáljuk szűkíteni a skálát, hiszen egy normális bejárati ajtó 500-600 ezer forintba kerül és ennyit valójában a magyarok háztartási kasszája nem minden esetben bír kitermelni. Aztán végül kikötünk a kínai lemezmezajtók világában, ahol olyan remek hirdetések gyanánt tárul elénk az információ, amellyel még meg is győződünk arról, hogy kétszázezer forintért van már biztonsági ajtó több színben is. Azonban valamiért egy pillanatra sem gondoltuk végig azt, hogy a két ajtó között miért van ekkora különbség, hol van a kutya elásva, a hibák, minőség és egyéb problémák mezején. A kínai ajtók hirdetései, kampánya, illetve a bemutatótermekben beállított modellek esete a laikus számára semmilyen negatívot nem sugároz. Csupán az jön le belőle, hogy új, szép, olcsó és raktárkészletről tudják biztosítani. Ott van a rengeteg extra is, amivel csábítják a leendő ajtótulajdonosokat, hogy ezt vegyék meg és szerepeltessék is be mihamarabb. Ilyen extra -a teljesség igénye nélkül-, a világító kilincs (erre majd visszatérünk, hogy miért nem jó), a beépített csengő, a sok ponton való záródás, a két különálló zárszerkezet, az elrejtett zsanérok (na ezekkel is lesz bőven gond).

Tovább olvasom

A műanyag ajtó előnyei a fa ajtóval szemben

Elsőként érdemes megemlíteni a könnyebb tisztíthatóságot, mivel a felülete egyenletesen van kialakítva a fáé pedig természetes, azaz rücskös, könnyebben magába tartja a koszolódást, valamint hamarabb sérül a műanyag ajtóval szemben. A fehér és barna színű köntösbe bújtatott műanyag nyílászárók UV-álló kivitelűek, tehát nem sárgulnak, nem száradnak szét, mint például a fa nyílászáró. A szigetelést tekintve jobban tartják az otthon melegét, hiszen jobban ráfekszik a műanyag ajtólap a tokra, nem tud elvetemedni, mint a fa. Árukat tekintve, könnyebben beszerelhető, illetve beszerezhető, mert a műanyag kevésbé jelent többletköltséget a természetes fa alapanyagokkal szemben. Esztétikailag is elegáns megoldást nyújtanak nyílászáróként akár bejárati ajtó, teraszajtó vagy bukó-nyíló ablakonként is.

Tovább olvasom