Mihez tudunk kezdeni, ha nem nyílik ki a bejárati ajtó?

A legfontosabb, amit tanácsként tudunk javasolni mindenki számára, hogy ne pánikoljanak, hanem próbáljanak meg higgadtan gondolkozni és pár lépést megtenni, mielőtt még egy zárszervíz vállalkozáshoz fordulnának. Azért mondunk zárszervízt, mert a társasházakban előszeretettel vállalják a gondnokok, közös képviselők és egyéb régivágású, ehhez a szakmához nem értő emberek az ajtónyitást, amit később természetesen meg is bán mindenki. Próbáljak meg finoman először egy másik kulccsal elfordítani a zárat vagy esetleg önmaguk felé húzni az ajtót, esetleg finoman megemelni a kilincset, hátha csak az a probléma, hogy az ajtó megereszkedett és azért nem nyílik vissza a zár, mert szorult helyzetben van a zárnyelv a tokhoz képest. Próbáljanak visszagondolni arra, hogy ilyen jellegű probléma volt-e az elmúlt hetekben, netán hónapokban vagy csak most lépett fel hirtelen. Érdemes megnézni azt is, nincs-e valami rongálás az ajtón, a záron, a zárbetétbe nem tett-e bele valamit, pl. egy jó-akaratú szomszéd vagy egy betörő. A betörők előszeretettel végzik azt a módszert, hogy beletörnek valamit a zárbetétbe, gyufaszálat, fémdarabot és visszamennek megnézni, hogy történt-e változás. Amennyiben azt látják, hogy azóta se csinált a beletört darabbal senki semmit, az nekik ez úgy jön vissza, hogy nem látogatják rendszeresen az ingatlant, így ők szabad utat kapnak, garázdálkodhatnak bátran, nem kell rettegni attól, hogy valaki meglepi őket, míg a betöréssel bajlódnak.

Miért éppen szakszervizzel végeztessük el a zárnyitási feladatot?

Azért érdemes az ajtónyitási, majd az azt követő zárcsere feladatok elvégzésére budapesti zárszerviz vállalkozást felkérni, mert nemcsak szaktudással, szerszámokkal, hanem teljes körű úgynevezett anyagkészlettel is fel van szerelve a szervízautó, arról már nem is szólva, hogy értenek is ahhoz, amit csinálnak. Magyarul, mindent azonnal a helyszínen el tudnak végezni.

Gondoljanak bele, ha ez egy szombat este történik, amikor már nincs nyitva semmi, nem lehet elmenni ajtózárat vásárolni, hogy mi fog történni, ha mondjuk vasárnap családi ebédre hivatalosak a szülőkhöz. Ezért is célszerű a szervíz bevonása, aki a helyszínen kicserél mindent, legyen szó kilincsről egy rugótörés esetén, vagy egy meghibásodott, elkopott zárbetétről.

Nem beszélve arról, ha mindenki magának vásárol zárat, azzal önmaguknak kell bajlódni, mert nem biztos, hogy gyártanak már olyat. Akkor át kell alakítani az ajtót, illetve a boltban semmilyen garanciát nem vállalnak arra, ha nem hozzáértő szakember, szakszerviz végzi a zárcserét, szerelést. Ebből több probléma volt már, hogy az ügyfél a spórolás kapcsán házilag nekiállt egy ajtózárbetét-cseréjének, majd 2 nap múlva bekövetkezett az, hogy nem tudta kinyitni a zárbetétet, majd szervizhez fordult, akik fúróval kifúrták az új zárat, mert csak így tudták kinyitni az ajtót. Persze a felháborodott lakástulajdonos, aki a friss, kétnapos zárbetétet vásárolta, visszavitte a szaküzletbe, hogy milyen vacak ez a zár, két napot sem bír ki. Természetesen a bolt erre két dolog miatt sem vállalt garanciát. Az egyik, hogy szét volt fúrva a cilinder. Elvégre törött autót sem viszünk vissza a szalonba, hogy vegyék vissza, mert bénák voltunk, nekimentünk a fának. A másik pedig, hogy mivel nem szakember szerelte be, így se gyártói, se forgalmazói garancia nem érvényes rá, sem pedig semmilyen termékre. Ezért is kell elgondolkodni azon, hogy zárszervízzel végeztessek el a bejárati ajtó teljes körű zárcseréjét, illetve a szükség esetén fellépő ajtó- és zárnyitási problémákat.

Mi történik azután, ha kinyílt az ajtó a saját maguk általi többszöri próbálkozás után

Először is örüljenek neki, hogy megúsztak a rostokolással töltött órákat az ajtó előtt, hiszen a zárszerelő vállalkozásoknak elég sok megrendelésük van és a 10-15 perces helyszínre való érkezést, majd az azt követő ajtó- vagy zárnyitást elég kevés cég tudja garantálni. Az, hogy a telefonban mit mondanak, egy másik kérdés. Ott lehet ígérni mindent, de a vége mégis az, hogy 2-3 órákat vár a megrendelő, hidegben vagy melegben, étlen-szomjan az ajtó előtt. Fontos az, hogy itt már meg van spórolva a zárszerelő nyitási díja, de ettől függetlenül, nem szabad visszazárni a hibás ajtót, nehogy ugyanez a probléma újra megtörténjen. Itt is higgadtan kell gondolkozni, készíteni fényképeket a kulcsról, az ajtóról, az ajtón végigfutó vasalatról vagy zárszerkezetről. Nézzék meg, van-e valamilyen márka, embléma, jelzés magán az ajtón, a kulcson, netán a szerkezeten és ez irányba kell elkezdeni mozdulni. Érdemes több céget is megkérdezni, hiszen mindenki más feltételekkel, egyedi árakon dolgozik, próbálják meg magunknak a legjobb megoldást megtalálni a zárcsere kapcsán!