Hogyan, miként tudjuk növelni otthonunk, munkahelyünk, nyaralónk biztonságát?

Számos olyan védelmi módszer létezik, amellyel megakadályozzuk az erőszakos behatolást, az ajtó megrongálását és az ezt követő illetéktelen bejutást. Többek között ilyen a minőségi zárbetét alkalmazása, másodzárak telepítése, hevederzárak felszereltetése. Egyre fontosabb a biztonságos otthon és ennek megvédésének a kialakítása, mert sajnos igencsak elszaporodtak a betörési kísérletek, próbálkozások Budapest belső és külső kerületeiben egyaránt. Elmondható a rendelkezésre álló adatok alapján, hogy egyik kerület sem kivétel, és főleg azok a bejárati ajtók az áldozatok, amelyek gyengébben vannak megvédve, olcsó zárbetétekkel vannak ellátva, netán olyan szerkezet van bennük, ami az erőszakos feszegetésnek nem áll ellen. Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére, olyan óvintézkedésekkel helyezhetjük magasabbra a védelmi szintet, ha cseréltetünk pl. egy biztonsági zárat, zárbetétet a bejárati ajtókon.

Az ajtózárcsere milyen biztonsági lehetőségeket kínál az ingatlan védelmére?

Tulajdonképpen Magyarországon, de főként Budapesten számos zárszerelő szakember kínálja szolgáltatását éjjel-nappal és áll az ügyfelek rendelkezésére ajtónyitás, zárnyitás, illetve az ezt követő zárcsere tekintetében. Itt fontos megjegyezni, hogy olyan szakembert válasszunk, aki tényleg szakértő zárszerelés tekintetében, illetve a szerszámozottsága, felkészültsége megfelel a mi elvárásainknak. Egy zárszakértő szakember tudja hogyan, miként kell megerősíteni egy bejárati ajtót, akár ajtópánt megerősítéssel, plusz másodzárak telepítésével vagy egyéb biztonságtechnikai kialakításokkal, egyedi igény szerint, ügyfélre, illetve pénztárcára szabva. Minden bejárati ajtó más és más szerkezetű, felépítésű. Egy jó zárszerelő lakatos átlátja a hiányzó láncszemet és tudja, milyen megoldással lehet gátat szabni a betörő próbálkozásának. Különösen veszélyes, ha elavult az ajtózár, régimódi, nem biztonságos, így mi is célponttá válhatunk, azaz az ajtónk könnyen feltörhetővé válik.

Milyen zárbetét vagy zárszerkezet, ami magas ellenálló képességgel rendelkezik?

Az ajtózárak ellenálló képességét különböző technikai paraméterekkel lehet meghatározni, amelyek azért vannak megalkotva, hogy ne következzen be a betörés az ingatlanba. A teljesség igénye nélkül: alkalmazzunk fúrás-, törés-, finomnyitás és egyéb prémium megoldásokat. Ennek megvalósítására mindig zárszerelő szakember tanácsát, segítségét érdemes kérni. Azok a zárbetétek, amelyek magasabb biztonsági szinttel rendelkeznek, a prémium kategóriát képezik a biztonság területén. Így természetesen az áruk is magasabb, viszont ha hosszútávban gondolkozunk, ez egy jó befektetés. Az ára úgy térül meg, hogy védi az otthonunkat, illetve ingóságokat. Persze vannak olyan speciális betörő célszerszámok, amelyekkel lehetséges illegális zárnyitást kivitelezni, de ezek inkább ritkaságnak számítanak és a betörők sem időt, sem energiát nem szánnak rá, nem beszélve arról, hogy ezek az eszközök méregdrága alkatrészek, a beszerzésük csak külföldről lehetséges. Inkább az a jellemző, hogy olcsóbb, egyszerűbb zárbetéteket, zárszerkezeteket támadnak meg a rossz fiúk, gyengébb ajtókat szemelnek ki betörési célpontnak.

Milyen előnyünk származhat egy zárcsere után a biztonság és a védelem érdekében?

Számos olyan előnyt tudunk felsorolni, például már egy zárbetét csere után, ami nyugodtabbá teszi életünket, az otthont pedig biztonságosabbá a távollétük alatt. Többek között ilyen, ha nem forgatják fel a személyes holminkat, nem túrják fel a lakást, nem rongálják meg az ajtót, nem lopnak el tőlünk olyan vagyon- és értéktárgyakat, amelyeket egy egész élet során gyűjtöttünk össze verejtékes munkával. A fejlettebb, modernebb, például izraeli ajtózárat a gyártó specifikus besorolással, illetve egyedi alkatrészekkel látja el, amellyel garantált védelmet ajánl, ezért is érdemes ezeket használni. A másolásvédett izraeli zárbetétek használata kulcsmásolás szempontjából is jó, hiszen a zárhoz tartozó kódkártya szükséges minden egyes pótkulcs készítésénél. Ennek a kártyának a jogosultsága pedig személyre szabva az ügyfélhez van kötve minden esetben. Cserélhessenek velünk Budapest összes kerületében gyorsan zárbetétet vagy bármilyen típusú többpontos ajtózárat, mert az új zárbetétek kialakításának köszönhetően, nemcsak hosszú élettartamot és működést biztosít, hanem védi az otthont 100 százalékosan! A maximális védelem érdekében nézessük át a bejárati ajtónkat a szerelővel, amennyiben szükséges, szereltessünk plusz zárakat még akkor is, ha az ajtó esztétikai állapota változni fog. Inkább tartsuk szem előtt a biztonságot! Életünk nyugalmi szakasza hazaérkezés után történik, illetve az otthon tartózkodás folyamán, ami csak akkor biztosított, ha a bejárati ajtónk megfelelő biztonsági zárral, zárakkal van ellátva/felszerelve.