Műanyag ajtó kilincsek

A műanyag bejárati ajtók kilincsei általában spiáter, alumínium, műanyag kivitelben vannak jelen az ajtókon. Színük általában az ajtók színéhez igazodik, fehér barna, bronz, alumínium, ezüst, króm, réz. Ami a legtöbb ajtón van, az az egyszerű, két-vagy háromcsavaros fehér kilincs. A külső címkét belülről csavarok rögzítik a lefeszítéstől.

A rögzítő csavarok elosztása a címke első-, illetve felső részén van, vagy a kilincs alatt közvetlenül. A kilincs felső és alsó csavarja direkt a zárdoboz felett és alatt megy el, a középső pedig a kilincs alatt, a zárdobozon keresztül. A kilincs tengelye lehet 8 vagy 10 mm méretű, a hossza pedig szükség esetén vágható.

A kilincsrögzítő csavarok ötös vagy hatos menettel rendelkeznek. Az új kilincsekhez tartozó csavarok inkább hatosak, a csavarok hosszából le lehet csípni. A csavarfej kialakítása csillag csavarhúzós, melyhez a gyártó egy, a kilincshez színben illő műanyag kis patentot, bolhát csomagol. Ez a kis műanyag eltakarja a csavarfej formáját.

A legtöbb kilincs dorn mérete 92 mm, ez európai szabvány, de ettől lehet néha eltérő.

Megjegyeznénk, hogy a régi, pl. GU vasalatok, 90-es dorn méretűek voltak, tehát ha valakinél zárszerkezetet cserélünk, akkor komplett kilincsgarnitúrát is cserélni kell.

Ezek a kilincsek a hétköznapjainkban inkább a mindennapi használatra, mintsem a biztonságra vannak kitalálva. Hiába tartja őket belülről 3 erős csavar, egy műanyag ajtóról a kilincset egy erősebb csavarhúzóval le lehet feszegetni és a zárbetét máris törhető. A régi lötyögős kilincs helyére az új kilincs, nem a biztonság miatt kell, hanem az esztétikai szépség illetve a lógó kilincs látványa miatt. Ha a biztonságra törekszünk, akkor biztonsági zárbetétet kell az ajtóba beszereltetni, vagy pedig egy minőségi hevederzárral kell a megfelelő védelemről gondoskodni!

Ha valaki esetleg megbánta a műanyag ajtó vásárlását, vagy rossz a hang- és hőszigetelése, illetve letörték vagy felfeszegették a kilincset és egy újabb biztonsági megoldásban gondolkodik, akkor klikkeljen ide.

A műanyag ajtókilincsek szélessége főként az ajtó minőségétől függ. Olcsó, barkácsáruházi ajtókon, silány, gyenge, 25 mm-es, kínai, fehér kilincs-címke található. Jobb, szebb, drágább vasalattal rendelkező műanyag ajtón, 30-35 mm szélességű kilincs-címke van felszerelve.

Formájukat tekintve, a kilincs-pajzs lehet szögletes vagy lekerekített.