Zárvasalatok

Kilincsfelhúzós (kilincsemeléses) zárszerkezet

A műanyag ajtók többségében úgynevezett felhúzó-, felemelő kilincses zárszerkezet található. Ezt azért találták így ki, mert a kilincs az erőkar, melynek a felemelésével a záró pontok megtalálják az ellendarabba a helyüket.

A zárvasalatok előlapjának hossza, illetve szélessége különböző méretekben változik. A hossza 2100 mm-től kezdődik, előlapja pedig lehet: 16, 18, 20, 22, 24 mm széles is.

A zárdobozban fogasléces meghajtás csúszik egymáson a kilincs emelésével, majd a kulcs elfordításával a zárbetét reteszeli a szerkezetet, így nem lehet lenyomni a kilincset.

A kilincsfelhúzós vasalatok gyengéje a rosszul beállított ajtó, mert ha a záródási pontok nem záródnak rendesen, akadnak, szorulnak, akkor előbb vagy utóbb eltörik a zárdobozban valami és nem nyílik az ajtó. A kilincsfelhúzós vasalatoknál, a gyártók gondoskodtak, egy- vagy dupla cilinderes záródásról, illetve sima, négygörgős és tüskés, kampós, hasábnyelves kialakításokról egyaránt.

Minél több ponton záródik egy ajtóél-vasalat, annál többe kerül. Egy ilyen vasalat ára 12.000 forinttól, akár 48.000 forintig is terjedhet, és erre számolunk fel mi még egy munkadíjat. Ezeknek a vasalatoknak a cseréje előtt, mindig telefonon egyeztetünk az ügyféllel, és megkérjük az ügyfelet, hogy egy pár fotót küldjön nekünk az ajtó éléről, hogy beazonosíthassuk a gyártót, a típust, és hogy tisztán lássuk, milyen záródási pontok vannak a mostani záron.

Ezzel a fotóval nagyon megkönnyítik a munkánkat, illetve csökkentik a saját kiadásukat!

Ne higgyék el az interneten lévő webáruházas hirdetéseket, hogy az csak 7.000 forintba kerül a zárvasalat, a zárszerviz cég miért kér ennyivel többet érte. Itt 3 dolgot említünk meg. Az egyik, hogy az biztos nem olyan, mint az Öné, hanem valamilyen utángyártott kínai szerkezet. A másik, hogy a cég vidéken van, és csak mire ideér a vasalat, 2-3 munkanap is eltelik, nekünk viszont raktárkészleten van. A harmadik, hogy a vasalatok árára rátevődik egy munkadíj, mert a vasalatot valakinek precízen be is kell szerelni, továbbá be kell állítani az ajtót is.

Az ajtóél-vasalatok az alábbi egységes konstrukciós és működési jellemzőkkel rendelkeznek.

  • Az ajtózárak váltóval vannak kialakítva
  • Az ajtózár csapdája átállítható, szükség szerint jobbosként és balosként is használható
  • Minden irányban zárt zárszekrény – bekerülő idegen anyagok nem befolyásolhatják a könnyű működést
  • A zárszekrényen minden áttörés hüvellyel van ellátva – fúrási forgács nem kerülhet a zárbelsőbe
  • A zárszekrény magassága megfelel a 92 mm furattávolságnál a DIN szabványban előírtaknak, így a zárszekrény véletlenszerű megfúrásának veszélye minimális
  • A zárszekrény lekerekített kialakítása következtében fa ajtóknál egyszerűbb a táska bemarása

Kulcsműködtetésű ajtóél vasalat

A kulcsműködtetésű ajtóél-vasalat, mint a nevében is benne van, kilincsemelős társával ellentétben, a kulcs elfordításával mozgatja a zárszerkezetet és így zárja az ajtót, a kereten lévő pontokba.

A vasalatok hosszát a gyártó mindig hosszabbra készíti, mert különböző magasságúak az ajtók. Így a hosszból a szerelő a helyszínen tud vágni. A régi vasalatok színe sárgás színű, az újaké pedig már inkább ezüstös, krómos. Ugyanilyen kezeléssel van az egész zárdoboz is levédve a párásodás ellen.

A vasalatok szélessége a 16 mm-től, 20, 22, 24 mm-ig változhat. Az ajtóél-vasalat teljes hosszán süllyesztett furatok vannak kilyukasztva, amelyeken keresztül a műanyag ajtóba, műanyag ajtóhoz lehet azokat hozzácsavarozni.

Az ajtózár dobozmérete minden dorn méretnél változik. A gyártók jól megnehezítették a szerelők dolgát, mert magyarországi forgalomban, 25, 30, 35, 40, 45, 50 és 55 mm dorn méretű kivitelek vannak jelen. Ezek a mértek az előlap szélétől a cilinderzárbetét közepéig mért távolságot jelentik. Itt még egy méret szükséges, mégpedig a kilincstengely és a zárbetét henger közepének távolsága. Ez régen 90 mm volt, ezt változtatták át 92 mm-re.

A zárdoboz belsejében fogaskerék meghajtás működteti/továbbítja a záródást, az előlapon mozgó forgáspontokra, melyet a zárbetét hajt.

Itt megjegyeznénk, ha nagyon nehezen lehet tekerni a zárbetétben a kulcsot, akkor vagy állítassa be az ajtót egy szakemberrel és megszűnik a probléma, vagy előbb-utóbb nem nyílik majd az ajtó. Ilyenkor egy fogaskerék ledarálódik a rendszerben.

Ha mégis tönkrement a zárszerkezet, akkor vagy komplett vasalatot cserélünk, vagy zárdoboz közepet. Zárjavítással ilyen esetekben nem foglalkozunk!

A kulcsműködtetésű ajtóél-vasalatok jellemzője a több pontos záródás, amelyiknél a legegyszerűbb kivitel a négygörgős változat, de forgalomban van alul-felül tüskét toló, plusz görgőt mozgató, esetleg dupla cilinderes kivitel is.

Több gyártó a görgők helyett inkább valami kampós megoldást vagy hasábnyelv záródást alkalmaz. Persze a zárszerviz cégek bosszantására, a régi zárakkal ezek nem kompatibilisek, úgyhogy lehet faragni, alakítani az ajtót.

Zár Zorro cégünk Budapesten és Pest megyében minden típusú, kulcsműködtetésű, egy- vagy két cilinderes vezérlésű, görgős, tüskés, kampós, hasábnyelves biztonsági ajtóél-zárvasalatok cseréjét vállalja, bruttó 45.000 Ft-tól.

Műanyag ajtó vasalatok gyártók szerint

A műanyag- illetve fa felhúzókilincses és kulcsműködtetésű, több pontos, biztonsági bejárati ajtó zárak különböző gyártó cégek márkaneveivel vannak ellátva.

Vannak olcsóbb, gyengébb minőségű, barkács-áruházas ajtók, de vannak jó minőségű, német, olasz több pontos vasalatok is.

Ezeknek a vasalatoknak a cseréjét, zárnyitását, ajtóbeigazítását, rövid határidővel vállaljuk Budapesten és Pest megyében, 25 km-es vonzáskörzeten belül.

Ajtóél vasalat gyártók: Elzett, Roto, GU, Maco, Fuhr, KFV, Schüring, Schüco, Metal-plast, Pavo, Si-Aubi, Vorne, Pavo, Dorma, Sab.