Zárcsere  - Biztonsági ajtóban is

A Zárcsere minden esetben elengedhetetlen ahhoz, hogy növelhessük egy lakás, üzlet, illetve egyéb ingatlan biztonságát. Zárcsere keretében a nyílászárók és az ezek számára védelmet nyújtó rácsok zárszerkezeteit cserélhetjük le. Ez történhet egyrészt a mechanikus védelem megerősítése, másrészt a hibásan vagy egyáltalán nem működő szerkezetek leszerelése okán. Ha a felszerelt zár használhatatlanná válik, így pl. a bejárati ajtóban (legyen az akár biztonsági ajtó is) a későbbiekben nem képes garantálni a megfelelő biztonságot. De olyan esetekben is elkerülhetetlen a csere, mikor a zár ugyan még kiválóan működik, a hozzá való kulcs azonban elveszett, súlyosabb esetben ellopták. Ilyenkor a kulcs akár illetéktelenek kezébe is kerülhet, aminek komoly következményei lehetnek.

Mikor esedékes a zárcsere?

A zárak elavulása is indokolhatja a zárcserét. Az idejétmúlt, tízéves zárszerkezetek, zárbetétek már nem felelnek meg a mai kor kihívásainak, ezáltal pedig képtelenek ellátni feladatukat, nem tudják megvédeni értékeit. Fontos, hogy kövesse a fejlesztéseket, és rendszeresen cserélje zárait. A betörők figyelemmel kísérik a technológia fejlődését, ha Ön nem tesz így, azzal a kezükre játszik. A zárak időszakos cseréjével elkerülheti, hogy a szerkezet akkor hibásodjon meg, mikor Ön éppen sietne valahová. Nálunk egy zárcsere olcsó, ám de minőségi is egyben. Cégünk Budapest és Pest megye területén vállal zárszervizelést és zárjavítást, akár biztonsági ajtók esetén is.

zárcsere

A zárcsere során elsődleges a minőség

Ha a zárcsere folyamán nem minőségi zárakat használunk, teljesen feleslegesen végeztük el a munkát. A Zár Zorro kizárólag MABISZ minősítéssel rendelkező, strapabíró zárakkal dolgozunk. Nem érdemes olcsóbb zárakat használni, ezek ugyanis nemcsak a betörés sikerének esélyét növelik, hanem hamarabb meg is hibásodnak.

Gyakran találkozunk olcsó, hitvány zárakkal. Ilyeneket használni óriási felelőtlenség, hiszen ezek a zárak legtöbbször az alapvető biztonsági előírásoknak sem tesznek eleget, legtöbbször nem is szaküzletekből származnak. Minőségbeli hiányosságaik miatt kitűnő lehetőséget biztosítanak azoknak, akik illetéktelenül szeretnének bejutni lakásába.

Ne várja meg, hogy bekövetkezzen a baj!

Egész Európában egy 1-től 5-ig terjedő skálán határozzák meg a zárak biztonsági szintjét, illetve azt, hogy milyen szintű védelmet képesek nyújtani a különféle támadásokkal szemben. A 3-4-es szint már egy megbízható, közepes védelmet jelent. A legfelső, 5-ös kategória zárszerkezetei már a töréssel, maghúzással és fúrással szemben is ellenállóak.

Gombos biztonsági másodzár csere

A hagyományos típusokkal ellentétben a gombos felső zárat belülről nem kulccsal, hanem egy forgatógombbal lehet működtetni. Ennek köszönhetően a belső oldalon nem szükséges kulcs, ami miatt kívülről is be lehet jutni. Igazán kényelmes, modern megoldás.

Természetesen, mivel a fentiekben a biztonságot annyira emlegettük, ez a belülről tekerőgombos másodzár, cégünknél létezik biztonsági változatban is. Ennek a védelme a hevederzár erősségével vetekszik és hagyományos társaival ellentétben, valóban védi az ajtót a befeszítés ellen! Vastag, tömör, egybefüggő acélnyelve van, amely hat gombtekeréssel tolódik ki a szerkezetből és megy bele a falba, illetve saját záródobozába! Ha már másodzár, akkor ennek a felszerelését javasoljuk! Válassza a biztonságot!

Itt még fontos megjegyezni, hogy sokan összekeverik a régi Elzett vagy Lob tekerőgombos zárat, a Hisec ajtó felső tekerőgombos zárjával. Az egy teljesen más konstrukció, de annak cseréjében is tudunk segíteni!

Hevederzárbetét csere

A hevederzár a leghatékonyabb mechanikai védelmet képes nyújtani. Ha hevederzár kerül az ajtóba, azt lehetetlen lesz berúgni vagy felfeszíteni. Körülbelül két évtizede kezdtek teret hódítani ezek a típusok. Ekkoriban megemelkedett a betörések száma, ami miatt szükségessé vált egy olyan zár felszerelése, ami az ajtót keresztben átfogva nyújt védelmet az illetéktelenekkel szemben. A hevederzár mindkét végén vagy acéltüskékkel, rudakkal találkozhatunk, vagy pedig egy tömör-hasáb szerkezettel, amely a zárat működésbe hozva beágyazódik a falba, vagy saját fémkonzolba. A különböző igények kielégítése érdekében többféle színben, méretben és változatban is elérhetők.

A hevederzárak betétjeinek cseréjét a fogaslécek kiakasztásával kell elkezdeni, és csak utána lehet a zárbetét rögzítő csavarokat eltávolítani. Majd az új zárbetét behelyezése után, a fogaslécet vissza kell állítani, kiállítjuk a végpontokig, majd összeszereljük, olajozzuk és számlát írunk az elvégzett hevederzár betét cseréről.

Trezorzár csere, zárbetét csere trezorzárban

A központi trezorzár kiszereléséhez és cseréjéhez szükséges az ajtólap lebontása, valamint a le-, illetve felmenő rudazatok lekötése. Egy igazán összetett feladatról van itt szó. Ha szeretne többet megtudni a tollas kulccsal működő trezorzárak cseréjéről, érdemes ellátogatnia www.zarszerelo.eu oldalunkra.

Az utóbbi időben azonban, egyre inkább elterjedőben van egy másik típusú trezorzár használata is, ez pedig a cilindervezérlésű biztonsági trezorzár. Ennek cseréje során elsőként a cilinderbetétet óvó, törés- és fúrás-biztos rozettát távolítjuk el. Ezt követően tekerhetjük ki a zártest oldali rögzítő csavart, majd pedig a helyére csúsztathatjuk a kulcsot. Egy félfordulattal elfordítva a kulcsot, a zárbetétet könnyedén kihúzhatjuk a zártestből. Ekkor mérjük le a zárbetétet. A méret a rögzítő csavartól jobb és bal irányba eltérhet. A legtöbb biztonsági ajtó esetében ez 35 és 45 mm. A pontos méreteket befolyásolja az ajtó vastagsága is. A rendelkezésre álló összegtől függően választhatunk bele új zárbetétet. Ajánlott legalább egy lapon mart, minimum közép-, de inkább felsőkategóriás cilinderbetétet választani a cseréhez.

Zártörési technikák

Kínai zárszerkezet és zárbetét csere Zár Zorro módra

Mielőtt hozzáfognánk a kínai felsőzárbetét cseréhez, távolítsuk el a körpajzsot vagy zárvédő rozettát, ki-ki melyik nevén ismeri. Ezt a zárvédő rozattát a belső rozetta tartja, két, hosszú, ötös csavarral. Ezután már szabad szemmel láthatjuk a zárbetét formáját. Az ajtó élén lévő zártest előlapján található rögzítő csavart kikekerjük, és a zárbetétbe belehelyezzük a kulcsot. A kulcsot kismértékben elforgatva már ki tudjuk venni a zárszerkezetből a zárbetétet.

Következő lépésként letesszük egy papírra a zárbetétet, és a rögzítő csavar közepétől mérünk egy jobb- illetve bal oldali távolságot. Ezt általában A és B pontnak jelölik. Ezután az ugyanilyen méretű, megvásárolt zárbetétet visszahelyezzük a cilindernyílásba. Belehajtjuk a rögzítő csavart az előlap irányából és a kulcs elforgatásával kipróbáljuk, hogy működik-e a zár. Majdnem minden esteben a zárbetét behelyezése előtt a zárszerkezet kulcsnyílásán valamilyen reszelővel, vagy maróval egy fél millimétert igazítani kell, mert az európai szabvány méretek nagyobbak, mint a kínai sztenderd zárbetétek méretei.

Tájékoztatásul elmondjuk, hogy ezeknek a kínai ajtóknak a felső zárbetétjei, mint már az említett A és B pont méretei, ajtóvastagság függvényében változnak. Ezek a következő méretek lehetnek: 35/45, 45/45, 30/55 mm.

A Zár zorro bármilyen típusú európai szabvánnyal rendelkező zárbetét be tud szerelni, de mi olyat ajánlunk és szerelünk, aminek kevésbé széles a nyaka (kulcsválla). Ugyanis a zárvédő rozetta közepében lévő forgógyűrű a keskeny lyukasztás miatt összeérhet a kulcsvállal, így a kulcs akadozhat, és nehezen foroghat.

Wikipédia

Hol vállunk zárcserét?

Cégünk Budapest egész területén vállalja, hogy akár egy órán belül a helyszínre érkezik. Legyen szó akár bejárati ajtóról, többpontos zárról, törésvédő pajzsról. Munkatársaink minden esetben minőségi anyagokkal dolgoznak, hogy sikeresen megfékezzék az illetéktelen behatolókat.