Betörés elkerülése, megelőzése

Vége az iskolának, itt van a nyári szünidő, meleg van, az emberek nyaralni mennek, programokat tervezgetnek, és hajlamosak elővigyázatlanok lenni. Néha bizony elfeledkezünk a biztonságról, pedig ebben az időszakban fontos a fokozott elővigyázatosság, hiszen a betörők készenléti üzemmódban vannak, és bizony lecsapnak az óvatlan áldozatokra! Mai írásunkban pár alapvető szabály betartásával megelőzhető a nem várt probléma. Tartsanak velünk!

A betörés egy borzalmas dolog, sok embert nagyon rosszul érint, az anyagi veszteségen túl, lelkileg is. Sokszor történik meg, hogy amikor valaki nem érzi magát többé biztonságban az otthonában, akkor inkább elköltözik onnan. Ennél még rosszabb az, amikor valaki depresszióba esik, vagy pánikbetegség tünetei uralkodnak el rajta. Ha az alábbiakban részletezett biztonsági óvintézkedéseket és szimpla magatartási szabályokat betartják, akkor elkerülhető a katasztrófa.

Általános tény és tapasztalat, amelyet a betörésekkel foglalkozó rendőrségi részleg is megerősít, hogy a betörő 5 perc után feladja.

Egyszerű dolog miatt. A betöréshez kötélidegzet szükséges, illetve a másik lehetőség (de ezt itt most nem taglaljuk), amikor valaki annyira buta, hogy a körülmények kényszerítik a cselekvésre, de nem gondolkodik.

Felmérések szerint egy betörő 5 percig kockáztatja a lebukást. Ha olyan védelmi rendszert lát, ami ennél hosszabb ideig feltartóztatja, nem kockáztatja meg, hogy lebukjon, inkább odébb áll.

Külső, mindenki számára látható védelem

A kertkapunál, társasházakban lévő bejárati ajtóknál, szereltessen fel videotelefonos csengőt, vagy digitális kitekintőt, így könnyen láthatja, ki csenget. Társasházakban főleg, de családi házaknál is jó, ha az ajtó kulcsra van zárva, vagy legalább kívülről egy gomb van az ajtón, hogy senki nem tudjon csak úgy benyitni. Érdemes a hátsó ajtókat, garázsajtót, és bármilyen ajtót, ami a házba nyílik, szintén kulcsra zárva tartani, ha éppen nem tartózkodunk az adott helyiségben. Aki teheti, szereltessen fel kamerát. Bokrok, fák, egyéb búvóhelyek a házba vezető ajtók körül ne legyenek, hogy ne tudjon senki elbújni.

Hasznos lehet a mozgásérzékelő világítás a bejárati- és a hátsó ajtó közelében, így este észrevétlenül az ajtók nem lesznek megközelíthetők.

Ajtók, ablakok védelme

Ha nem vagyunk otthon minden ablak, ajtó legyen bezárva! Ne hagyjunk nyitva ablakokat, még rövid időre sem!

A bejárati ajtó legyen védve mind befeszítés, mind a zártörés, zármanipulációs eljárások ellen. Ilyen pl. a hevederzár felszereltetése, és a prémium kategóriás zárbetétek alkalmazása. Illetve nagy biztonságot jelentenek az egyedi acélajtók tollas kulcsos trezorzárakkal. Az ablakokra, teraszajtókra lehet szereltetni befeszítés-gátlót, így nem tudják azokat befeszíteni. Üvegtöréssel nem igazán próbálkoznak, mert zajjal jár. Ha van pinceablak, vagy kis fürdőszoba ablak, lehet oda is befeszítés-gátlókat szereltetni, vagy esetleg rácsot, bár elég ódivatú már ez a módszer.

Belső védelem

Aki megteheti, szereltessen riasztót, amely valamilyen biztonsági cégnél is jelez.

Értékek védelme

Erősen javasolt a falba építhető, vagy padlóhoz rögzíthető széfek alkalmazása, a készpénz és ékszerek otthoni tárolására. Az értékek ne legyenek elől, be kell őket tenni a széfbe. Nagysúlyú páncélszekrényeket is lehet használni, a lényeg, hogy ne tudják őket a helyükről elvinni.

Magatartási szabályok

Az alábbiakat szigorúan tartsuk be!

  • Ablakok ajtók kulcsra zárása, ha csak rövid időre is mennek el otthonról.
  • Azonnali zárcsere kulcselvesztés esetén!
  • Kulcsot a lakáson, házon kívül nem hagyunk! Semmilyen rejtekhely nem ismeretlen a betörők előtt!
  • Üveges ajtó esetében jobb, ha nem marad a kulcs a zárban belülről sem, az ajtó bezárása után!
  • Ne hagyjuk az ablakot buktatott állapotban, ha nem vagyunk otthon!
  • Ha csengetnek, ismeretlennek nem kell feltétlen az egész ajtót sarkig kitárni, vagy a kaput kikulcsolni! Társasházban ajtóhatároló, vagy ajtólánc alkalmazása, vagy a digitális kitekintő, nagy segítség lehet.

Érdemes jóban lenni a szomszédokkal

A szomszédok segíthetnek, már amennyiben a viszonyunk felhőtlennek mondható. Utazás, távollét esetén tud segíteni rendszeresen üríteni a postaládát, hogy ne látszódjon, senki nincs otthon. Illetve tud figyelni, hogy minden rendben van-e az udvar, ház környékén, amíg mi nem vagyunk otthon.