A páncélszekrényről

Mai cikkünk témája a páncélszekrény. Sokan nem tudják, hogy mi az a trezorzár, pedig a nevében is benne van, hogy hasonló a páncélszekrényeket, trezorokat működtető működtető tollas kulcsos zárszerkezetekhez. Mivel teljesen azonos mechanikán működnek, mint nagy testvérei a páncélszekrény zárak, így gyakorlatilag egy igazi széf-zár védi a bejárati ajtót. A széfek zárjai pedig nem arról híresek, hogy könnyen adnák magukat.

A páncélszekrény, vagy más néven széf, egy olyan magasfokú védelemmel ellátott, zárható tárolóeszköz, amely különféle értékeket (pénz, ékszerek, fontos dokumentumok, értékes értéktárgyak, stb.) hivatott megvédeni lopás, illetve egyéb károsodás ellen. Általában a páncélszekrények formája téglatest (vagy ritkább esetben henger) alakú, egyik oldala nyitható, vagy eltávolítható. A széf főként fémből készül (pl.: acél), de gyárthatják különösen erős műanyagból is. Általában kulccsal vagy kóddal nyitható, néhány esetben mindkettővel.

Szakvéleményünk szerint a jó páncélszekrény ott kezdődik, aminek a súlya legalább 100-200 kg, minimum egy darab tollas kulcsos zárszerkezet működteti, illetve két tőcsavarral a padlóba és két dűbellel a falba van rögzítve. A páncélszekrény súlya a falában lévő beton tömegétől nehéz. A páncélszekrényhez javasolt zártípusok: Mérettől függően egy vagy két darab tollas kulcsos biztonsági zár, mechanikus vagy elektronikus számkombinációs zár.

Azokat a páncélszekrény típusokat, melyek nem érik el az 500 kg-ot, a teljes biztonság érdekében rögzíteni kell. Azért fontos a rögzítés, mert a kisebb súlyú széfeket könnyen elvihetik. A falra szerelhető típusokat pedig érdemes beépíteni a falba.

Milyen szempontok alapján válasszunk páncélszekrényt?

  • Az első szempont lehet az, hogy mit szeretnénk benne tartani és annak mekkora a terjedelme. Várhatóan szaporodni fog a páncélszekrényben tárolandó dolgok száma és ezzel a terjedelme is, tehát a vásárláskor megtippelt mérettől érdemes nagyobbat választani.
  • A második szempont a páncélszekrényben tárolni kívánt érték. Ezt is érdemes kicsit túlbecsülni, bízva abban, hogy értékeink szaporodni fognak. A páncélszekrények speciális elbírálási rendszer alapján kerülnek besorolásra a biztosítási értékhatár szempontjából, erről a vásárláskor mindenképpen tájékozódjunk, valamint a tűzállósági időkorlátját is érdemes megnézni – megkérdezni.
  • Harmadik szempontként figyelembe kell venni, azt is, hogy hova szeretnénk tenni (szekrénybe, falba, esetleg bútorként). Amennyiben egy komolyabb, nagyobb páncélszekrény mellett döntünk, érdemes statikus segítségét kérni, mert egy nagy páncélszekrény akár 400-500 kg is lehet, amely egy födém terhelésénél nagyfokú tényező. A páncélszekrények biztosítási értékhatárait mechanikai és/vagy elektronikai védelmi eszközök utólagos beépítésével tudjuk növelni. Számottevő biztosítási értéknövekedés érhető el egy memóriás számzár, vagy egy szabotázsvédelmi passzívzár beépítésével, de sokat javít egy riasztórendszerbe való becsatolás is.

Széfek típusai

A széf általában önmagában áll, de mindenképpen érdemes őket szakszerűen, szakemberrel rögzíteni. A széfek közül a következő típusokból választhatunk: bútorszéf, faliszéf, lemezszekrény, padlószéf. Mindegyik típus többféle méretben kapható. A legkisebb fali széfektől kezdve, egészen a páncélszekrényekig, méreteik széles skálán mozognak.

A széfeket egyébként zártípus szerint lehet csoportosítani: létezik kulcsos széf, mechanikus számzáras széf, elektronikus számzáras széf, valamint ezek kombinációi. Zár szempontjából biztonságilag nincs jelentős különbség a komolyabb széfek között, azt kell eldönteni, hogy melyik a kényelmesebb megoldás, a kulcsot magunknál tartani, vagy a kódot nem elfelejteni.

A kevésbé komoly kategóriás széfek elektromos zárjait, kulcsos vésznyitási lehetőséggel látják el. Ennek akkor van jelentősége, ha elfelejtjük a kódot, mert ilyenkor a vésznyitó kulcs segítségével, ki tudjuk nyitni a széfet. Azok a széfek, melyek vésznyitó zárral rendelkeznek, nem feltétlenül a legbiztonságosabb széfek. Elvégre a beépített zár nem mindig elég biztonságos, így azt egy szakavatott betörő, egyszerűen ki tudja nyitni. Ez általában igaz a csőkulcsos vésznyitóra és a hagyományos kulcsos széfekre is.

Tűzálló széfek

A tűzálló széfeket arra tervezték, hogy a benne tárolt értéket megvédje a magas hőmérséklet, vagy éppen a közvetlen tűz hatásaitól. A tűzálló széfeket általában akként osztályozzák, hogy mennyi ideig képesek ellenállni a tűz által keltett rendkívül magas hőmérsékletnek anélkül, hogy egy adott pontnál magasabb legyen a belső hőmérsékletük. A legtöbb kapható modell fél és négy óra közötti ideig képes ellenállni az extrém körülményeknek.

A betonpadlóba épített széfek különösen ellenállóak a tűzzel szemben.

Páncéltermek

Nagy mennyiségű/méretű, különösen értékes, vagy hőmérsékletre érzékeny tárgyak tárolására egy nagy, szoba méretű páncélterem kialakítása sokkal gazdaságosabb, több apró széf használatánál. A páncéltermeket a tűzállóság, illetve a bennük még biztonságosan elhelyezhető érték mennyisége szerint osztályokba sorolják (pl.: Class 125, Class 150, Class 350).

Az utóbbi időkben Class 125 besorolású páncéltermeket alkalmaznak teljes adattároló-központok védelmére is. Ahogy az adattároló rendszerek fejlődnek, a szalagos adattárolók helyett előtérbe kerülnek a merevlemezes megoldások, melyek biztonságos tárolásához a jövőben is újabb páncéltermek kialakítására lesz szükség.