Mottura biztonsági ajtózár cseréje

Kis hazánkban igen szép számmal vannak jelen az olaszországi Mottura zárgyártó zárjai, a Mottura zárak. Ebből is elsősorban a tollas kulcsos, két- vagy négyfordulatos, egy- vagy háromirányú kivitelű zárcsalád biztonsági zárjai.

A nagytestű Mottura trezorzárak megtalálhatók, mind az olasz Masterdoor által gyártott biztonsági ajtókban, mind pedig a hazai ajtógyártó cégek egyedi biztonsági ajtóiban, melyek megrendelésre készültek.

A Mottura zárakhoz gyárilag 3 kulcs tartozik, a további kulcsok másolásáról az ügyfélnek magának kell gondoskodnia.

A Mottura zárszerkezetek MABISZ minősítéssel vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy a magyarországi forgalmazó gondoskodott a zárak biztonsági szintjének a besorolásáról.

Mottura felső, nyelv nélküli másodzár helyszíni csere

Ezt a kistestű másodzárat nagyon kedvelik az ügyfelek, mert biztonsági fokozata igen magas. Kiválóan alkalmazható biztonsági ajtók másodzárjaként vagy ajtók előtti vasrácsok zárjaiként. Találkoztunk már vele fa ajtóban, bevéső zárként, illetve garázsajtók zárjaiként is. A zárszerkezet lehet egy- illetve háromirányú záródású. Ezek általában négy fordulattal tolják ki a zárnyelvet.

A közel 26 cm hosszúságú zárelőlap a zárdobozra van két helyen felszegecselve. Az előlapon felül és alul is, két rögzítő csavar található, átlós elhelyezéssel. A felső harmadba bele van ütve a Mottura felirat.

A zárdoboz méretei 11,5 x 8 cm, vastagsága pedig kb. 2 cm. A zár előlaptól a kulcslyuk közepe 63 mm.

Az új Mottura záraknál a lamellák már rugókra vannak felfüggesztve. A régieknél a lamellákba bele volt préselve egy drót, ami kitámaszkodott egy fémrészhez, és ez adta meg a rugózást. A felső kis Mottura zár kulcsának hossza 7,5 cm. A kulcs fején egy fekete műanyag található, egyik oldalán a Mottura logóval, a másik felén pedig a Made in Italy felirattal.

Ez egy nagyon megbízható és biztonságos kis zárszerkezet. Cégünk vállalja ennek a zárnak a cseréjét 47.000 Ft-ért, Budapest területén. Ha nem biztos benne, hogy Önnek ilyen szerkezete van, akkor küldjön egy fotót az ajtó éléből a zárról, és mi segítünk azt beazonosítani.

Kis Mottura zárak tartozékai, csomagolása

Bármennyire is meglepő, ezek a kis Mottura zárak, sokak felháborodására, nem kartondobozba csomagolva érkeznek be az országba, hanem egy nyitott nylon-zacskóban, Mottura felirattal ellátva.

A nylon zacskó tartalmazza magát a zárszerkezetet, ami áll a zárdobozból, a rászegecselt előlapból és a benne lévő egyéb kisebb, nagyobb fém alkatrészekből. Ezek a lamellák, csapok, stiftek, gyűrűk, lemezek, továbbá egy vagy két darab kulcslyukat díszítő címke. Ezek általában alumíniumból vannak elkészítve.

 A gyártó cég többnyire három darab gyári kulccsal látja el ezeket a zártesteket. Ismertetőjelük, hogy egy fekete műanyag van a kulcs fejére ráhúzva. A gyártó a zárdoboz egyik oldalán lévő csavarfejet egy zöld-fehér matricával ragasztja le, ezzel is védve saját magát a garanciális problémák gyanánt.

Összegezve, ezek a tollas kulcsos, kistestű Mottura zárszerkezetek nagyon finoman működnek, biztonsági feladatukat ellátják, árfekvésük nagyon jól, könnyű hozzájuk kulcsot másoltatni és folyamatos utánpótlást tudunk biztosítani minden Mottura típusból.

Mottura zárak záródási pontjai az ajtóban

A Mottura kistestű trezorzárak lényegében ugyanazt tudják, mint nagytestű társai, csak kisebb helyen elférnek, ami beszerelés szempontjából, valljuk meg őszintén, nem egy hátrány. Sokszor valójában csak kis hely van a zár beépítésére és előírási kötelezettség a biztonságnak ez a magas fokozata, úgyhogy ilyenkor csak ezek a zártestek jöhetnek számításba.

Egy pár szót ejtsünk a zárak méreteiről és irányairól. A zárnak a dorn-méretét a zárdoboz hosszúsága, szélessége határozza meg. A méretet mindig az előlap elejétől a kulcslyuk közepéig mérjük. Ezek elég változatos méretek lehetnek: 45, 50, 55, 60, 65 mm. A legkisebb dorn-méreteket általában két fordulattal lehet zárni. A leghosszabb dorn-mérettel bíró zártestek viszont négy fordulattal záródnak.

Ezek a zárak záródhatnak egyirányba, azaz csak előre, záródhatnak több irányba, azaz előre, fel és le. Ritkább esetben előre, fel le és hátra, azaz négy irányba is. Ezek az irányok egyszerre mozognak a kulcs elforgatásával, a zárdobozban eszerint vannak összekötve az alkatrészek. Ezekre a fel- vagy lemenő ágakra valamilyen rudat szoktak általában szerelvényezni.

A kistestű Mottura zárak beszerelése elég egyszerű feladat. A zárdoboz kialakítása után egy kulcslyuk kiképzés, illetve zár előlemez lecsavarozás szükséges. Ezeket a zárakat nem kell karbantartani, a gyártó gyárilag speciális zsírral látja el őket, amely évekig biztosítja a folyamatos kenést az alkatrészeknek.

Ezek a kis Mottura zárak, kültéri és beltéri ajtókban egyaránt használhatók, horganyzott a felületük, így nem rozsdásodnak.

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerelés, zárszerelés Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
hevederzár szerelés, hevederzár szerelés Budapest, ajtónyitás, ajtónyitás Budapest, zárlakatos, zárlakatos Budapest

Mottura nagytestű, kilincses ajtózár cseréje

Ezek az ajtózárak már egy komolyabb kategóriát képviselnek. Már ha csak a súlyát (kb. 3 kg) és a kinézetét nézzük, elég robosztus egy szerkezet.

Főként a tollas kulcsos verzióban vannak jelen a magyar piacon. Ebből is létezik fixlamellás kivitel és cserélhető lamellás kivitel. A záródási fordulatuk négy és kettő. A Mottura tollas kulcsos zárszerkezet, minden esetben háromirányú záródást biztosít. Előrefele, négy, ujjnyi vastagságú tüskét tol ki, fel/le pedig, a gyártó/forgalmazó által kiépített rudazatot mozgatja. Ez a rudazat fémből kell hogy legyen, mert csak így tud megfelelően védeni a befeszítés ellen.

Ezeknek a kulcsai nem védett profilúak, így szabadon másolhatók. A védett profilú kulcsok a MyKey kulcsos változatok, ezekhez egy kártya tartozik. Onnan ismerhető fel, hogy a kulcs szárában, két darab golyó található.

Ajtók és ajtók között különbségek vannak. A lakóparkokban főként az Olaszországban készült, tűzihorganyzott szerkezetű és fa borítású acélajtó található meg. Ezek zárcseréjekor a belső burkolatot el kell távolítani, mert csak így lehet kiszerelni a központi zárszerkezetet.

A Mottura zárszerkezet (trezorzár) ki- és visszaszerelésekor ügyelni kell a szigetelő anyag pontos visszahelyezésére, és a rudazatok szakszerű visszaállítására.

A másik változat, mikor a zárcsere úgy kivitelezhető, hogy az ajtó éléből, az előlapon keresztül csavarozták a zárat az ajtókerethez. Ebben az esetben könnyebb és gyorsabb a zárcsere, persze csak akkor, ha a többpontos részhez nincs hozzáhegesztve valami.

Szükség esetén, zárcserekor érdemes új címkét és új kilincset is szereltetni. Az új kilincs védi a zár rugóját, a címke meg központosítja a kulcsot.

A kulcsok fejein, egy műanyag bevonat található, melyen a gyártó logója van feltüntetve. A Mottura az elmúlt 20 évben, különböző színekben készítette el ezeket a kulcsbevonatokat. Zöld, barna, piros, kék, fekete színekben. A mai napig nem tudjuk, miért van így, hiszen a többi olasz trezorzár gyártó cég, pl. Sab és Cisa, mindvégig megmaradt a fekete színnél.

Az előlap nem szegecselve van a zárdobozra, hanem két csavarral van rögzítve. Az előlap felül és alul, két darab átmenő csavarral tud rögzítődni a fém- vagy fa keretre. Az előlap és a kilincstengely közötti távolság 63 mm. A kilincstengely és a tollas kulcsnyílás közepe között pedig 85 mm mérhető.

Ha nem az előlapon keresztül van rögzítve a Mottura biztonsági zár, akkor vagy a zárdoboz négy sarkán lévő távtartón keresztül, egy hatos csavarral, vagy pedig a zárdoboz alsó- és felső sarkában, 2-2 db, ún. menetes bolhába kell betekerni a csavart. Ezt gyárilag a Mottura a zárszerkezetbe nem teszi bele, tehát vagy újat kell belerakni, vagy a régi zárból ki kell szedni ezeket a bolhákat és át kell szerelni az új zárszerkezetbe a zárcserekor. Ezt csak olyan embernek szabad elvégezni, aki már látott ilyen zárat szétszedve és össze is tudja rakni azt, vagy zárszerelő szakembernek.

A zárcsere végeztével meg kell győződni arról, hogy könnyen, finoman működik a szerkezet. Ha esetleg valahol akadozik, akkor egy krétával be kell jelölni a zár rudazatait, vagy az ellendarab furatait, és ahol lekopik a kréta, ott meg kell igazítani a furatot, vagy feljebb kell állítani az ajtó zsanérját.

Cégünk vállalja kis- és nagytestű Mottura zárak szakszerű nyitását, zárcseréjét, kulcsainak másolását, lamellaköteg cserét, illetve nehézkes működés estén, az ajtó beállítását, igazítását!

Bármilyen kistestű vagy nagytestű Mottura zárszereléssel kapcsolatos kérdésére vagy problémájának orvoslására cégünk szakemberei készséggel állnak az Ön rendelkezésére! Az általunk beszerelt zárakra 12 hónapos garanciát biztosítunk!

Cégünk folyamatosan lépést tart a biztonsági trezorzárak, zárszerkezetek, zárrendszerek állandó fejlődésével, így bátran elmondhatjuk, hogy naprakészek vagyunk, bármilyen zárral kapcsolatos problémáról is van szó.

Zárjainkról, árainkról kérjen bővebb felvilágosítást az alábbi telefonszámon:

06-70-770-2942

biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, hisec ajtózár, hisec ajtózár Budapest, biztonsági zárak, biztonsági zárak Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerelés, zárszerelés Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest