CR zárcsere

CR biztonsági zárszerkezet cseréje Budapesten

A CR tollas kulcsos biztonsági zár több ezer ajtóban nyújtja a biztonságot Magyarországon. Ha a kulcs alapján nem tudjuk beazonosítani a zárat, akkor a zárszerkezet formája segít a beazonosításban. Ugyanúgy, mint a többi olasz trezorzárnál, négy acéltüske jön ki a szerkezetből, illetve a csapdanyelv, amely a tüskék fölött található meg.

A zárnyelv jobbos és balos kivitelre állítható. Ez megkönnyíti a szerelést, mert balos és jobbos ajtó esetében is egyaránt használható. A négy zártüske zárközép távolsága ebben az esetben is, mint a többi olasz zárgyártónál, 28 mm. A négy fordulat zárásakor, kb. 4 cm-t tolja ki magából a szerkezet a kerek zár-rudakat.

Két fontos méretet kell még figyelembe venni. A zárdoboz eleje és a kilincstengely közötti távolságot, valamint a kilincstengely és a kulcslyuk-közép közötti távolságot. Az előbbi 63 mm, az utóbbi pedig 85 mm.

A zárszerkezet finom, halk működésű. Van olyan ajtó, amelyben már 20 éve üzemképesen működik. A CR biztonsági zárat régebben az olaszországi Torinóban készítették, ma már Szlovéniában gyártják. A zárszerkezet nemcsak előre, hanem föl- és le is mozgat rudazatokat. Magának a zárdoboznak a színe „katona barna”, a régieké még sárgás-nikkelezett kivitelű volt. A zárdoboz mindkét oldalára egy 1 mm vastagságú mangánlemez van rápréselve, ezzel is erősítve a zár fúrásvédelmét. A CR zárszerkezet az ajtóban négy csavarral van rögzítve, de van olyan is, amikor az előlapon keresztül került rögzítésre a zárszerkezet.

A tollas kulcsos szerkezethez 3 db gyári kulcs tartozik, ami mind a négy fordulattal működteti a zárat.

Ha esetleg valaki a három kulcsból csak egyet használ, akkor ajánlott évente cserélgetni a kulcsokat, hogy egyszerre kopjanak, mert ezzel a zár élettartama is növelhető.

CR mod dep felirat a kulcsfejen

A CR tollas kulcsok 3 fajta kivitelben találhatók. Az egyik a pumpás, ún. homlokcsapos kulcs; a másik a CR T Cambio névvel ellátott kulcs, amelynek a műanyag feje világoskék borítással van ellátva; a legtöbb a magyar piacon azonban, a CR mode dep feliratú kulccsal jelzett, sima fémfejes, tollas kulcsos kivitel.

Mindegyik kulcs biztonsági zárat működtet. Ezeknél a kulcsoknál a fejforma kialakítása az eltérő, illetve a kulcsszár hossza, és a tollazat kialakítása.

A CR T Cambio és a CR mod dep zárak négyfordulatos változatúak. A homlokcsapos kulcsnál pedig a tollszár végében (alsó részében) vannak a bevágások. Ennél a változatnál a lamellák benyomás hatására emelkednek és kezdenek el működni. A másik két kulcs esetében pedig, a kulcs elfordításával, a kulcsfogak magassága határozza meg a lamellák emelését.

A CR kulcsok egyike sem rendelkezik másolásvédelemmel, így a kulcsok szabadon másolhatók. Azért a kulcsmásolásnál figyelembe kell venni azt, hogy a jó kulcsmásolat csak olyan helyen oldható meg, ahol megfelelő nyerskulcsra, illetve megfelelő kulcsmásoló géppel végzik a másolást.

A kulcsok rézből készülnek. Ezt azért oldották meg így, mert a zárdobozban lévő lamellák fémből vannak, és a kopás során a réz anyagnak kell kopni, mert az a puhább.

Mint már említettük, a CR mod dep feliratú kulcs a legelterjedtebb. Ez a legkönnyebben úgy azonosítható be, hogy a gyári kulcsokra ez rá van írva. Az utángyártott, pl. Silca, JMA kulcsmásolat pedig az alapján azonosítható be, hogy a kulcsfej egyik sarka sréhen le van csapva. Illetve, ahol ráfűznénk a kulcskarikára, a nyílás egy hosszúkás, a 45 fokos átlós lecsapáshoz igazodó forma.

A kulcsok variáció száma több millió, így abszolút lehetetlen, hogy hazánkban két lakáskulcs azonos legyen.

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerelés, zárszerelés Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
hevederzár szerelés, hevederzár szerelés Budapest, ajtónyitás, ajtónyitás Budapest, zárlakatos, zárlakatos Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, hisec ajtózár, hisec ajtózár Budapest, biztonsági zárak, biztonsági zárak Budapest

CR ajtónyitás, zárnyitás meghibásodáskor és kulcselvesztéskor

A szakszerű ajtónyitási feladatok nálunk viszonylag gyorsan megrendelhetők, non-stop elérhetők vagyunk. Kizáródás, becsapódott ajtó, zármeghibásodás, lakáskulcs elhagyás, ajtórongálás problémák estén, mi garantáltan roncsolásmentes ajtónyitást végzünk! (A rongálásmentesség kulcsra zárt ajtó esetében az ajtóra vonatkozik! Becsapódott ajtó esetén a zárra is!)

A tollas kulcsos CR zárak nyitását szakemberrel végeztesse el, hogy ne sérüljön az ajtó, ne kelljen új ajtót vásárolnia! A tapasztalt szakemberek, mivel már több száz ilyen ajtót nyitottak, tudják, miért nem nyílik az ajtó és hogyan lehet azt a legkisebb roncsolással kinyitni.

Ha elhagyták a lakáskulcsot és érdeklődnek zárszervizeknél a nyitásról, akkor kérdezzék meg előre, hogy milyen eljárással nyitják ki az ajtót, illetve, hogy fog-e sérülni az ajtó, és milyen költségekkel kell előre számolni.

Sajnos, sokan a legelső hirdetést felhívják a fizetett hirdetések közül, és a hozzá nem értő kolléga, 30.000 Ft-ért szétvágja az ajtót. Ezután már megtalálnak minket, hogy cseréljünk benne zárat és állítsuk helyre a más által okozott kárt.

A CR zárnak a kulcselvesztés miatti nyitásakor nem kell a zárszerkezetet flex-szel szétvágni, hanem van ennek egy finomabb zárnyitási módszere is. Ezzel csak a zárat tesszük tönkre, és az ügyfél megússza egy zárcserével.

Ám az emberek először cselekszenek, utána gondolkodnak. Ámbár nem gondolnám, hogy ha valaki megjelenik egy flex-szel az ajtó előtt, és azt szét akarja vágni, hogy ez a helyes megoldás. Ennyire nem eshetnek pánikba! Képzeljük el, ha van egy ötmilliós autónk és bezárjuk a kulcsot, akkor nem fogjuk megengedni a zárnyitónak, hogy összevissza karcolja a fényezést, és horpadásokat okozzon! Ugyanez a helyzet a bejárati ajtóval is!

CR tollas kulcsos bejárati ajtózár-csere

A CR tollas kulcsos, biztonsági ajtózár cseréjét szakszervizzel végeztesse, ha olyan problémát észlel, mint pl. nehezen lehet lenyomni a kilincset, hangosan kattog, nyikorog a zár, kopottak a kulcsok, nehezen megy bele az ajtózárba a kulcs, emelgetni kell az ajtót nyitáskor, záráskor!

Ezek azok az árulkodó jelek, amire figyelnünk kell, mert előbb vagy utóbb szoruláshoz, zár meghibásodáshoz, majd ajtózár-nyitáshoz vezetnek.

Előzze meg ezeket a problémákat, nézesse meg szakemberrel a CR zárral ellátott ajtaját, hogy biztonságosan élje mindennapi életét! Így nem kell majd azzal foglalkoznia, hogy nem nyílik az ajtózár!

Egy 15 éves, tollas kulcsos, CR trezorzár egy időzített bomba. Lehet, hogy még működik, de a szerkezet bármikor átfordulhat! Ezért is ajánljuk, hogy ennyi idő után cseréltessen az ajtóban zárat! Ezeknek a záraknak az élettartama 10-15 év körül van. Mint tudjuk mikor fog tönkremenni a zár? Murphy törvénye szerint, amikor éppen rohanunk valahova, vagy teli szatyrokkal érkezünk haza a vásárlásból.

Mindenféleképpen ajánljuk a zárcserét új lakásba történő költözéskor, illetve kulcselhagyáskor. Nem biztos, hogy az előző lakó az összes kulcsot odaadta, és nem ismerhetjük a zár előéletét sem. Például, autóvásárlás után is azonnali olajcserét szoktunk végeztetni és átnézetjük azt, nehogy valamilyen meglepetés érjen. Így van ez a bejárati ajtózárakkal is!

Cégünk a CR zárszerkezet csere során mindig megnézi az ajtót is, ha szükséges azt beállítjuk, hogy ne legyen semmilyen probléma a zárral a következő jó néhány éveben.

06-70-770-2942

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerelés, zárszerelés Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
biztonsági ajtó, biztonsági ajtó Budapest, hisec ajtózár, hisec ajtózár Budapest, biztonsági zárak, biztonsági zárak Budapest