Ajtózár típusok

Bevéső zárak

Ez a zár, mint a nevében is benne van, azért bevéső zár, mert az ajtó élébe van bemarva/bevésve a zárdoboz. Előlapja lehet keskeny és széles, a sarkai lehetnek kerekítettek, valamint szögletesek. A bevéső záraknak vannak hagyományos, tollas kulcsos változatai, valamint olyan fajtája is, amelyet cilinderzár betét működtet. Az előbbivel találkozhatunk régi kapukban, lakásajtókban, belvárosi lakások, panellakások, modern lakóparkok bejárati ajtóiban, belső ajtóiban, szobaajtóiban. A cilinderes változat már egy modernebb verzió, ám drágább is, hiszen kell bele egy zárbetét, valamint egy törésvédő pajzs köré. Nagyon sokfajta területen használják ezeket a zárakat. A bevéső záraknak a szerkezete váltós, csapdanyelves, vagy hordógörgős. Pánikfunkciós kivitelben is léteznek. Előfordulhatnak fém-, fa- vagy műanyag ajtókban egyaránt.

Másodzárak

Felhasználási területei: mint az a nevében is benne van, a főzár mellé, másodzárként kerül felszerelésre, ám vannak olyan másodzárak, amelyek erősebbek, biztonságosabbak, mint a kilincs alatt lévő főzárak. Úgyhogy egy másodzár is lehet főzár az ajtón.

A másodzárak belülről vannak rögzítve az ajtólapra, valamilyen szerelési eljárással. Fajtái közé sorolhatjuk a legegyszerűbb, hagyományos, tekerőgombos, Lob vagy Elzett gyártmányú másodzárakat. Ezekkel leggyakrabban a panellakások ajtóin találkozhatunk, vagy régi bérházak, téglaépületek lakásainak ajtóin.

Másodzárnak tekintjük a hevederzárat is. Ilyen például a BARLOCK, Biztibuk, Prezidium, vagy a Miskolci hevederzár. A hevederzárak vízszintes kivitelben szerelhetők az ajtóra.

Léteznek továbbá olyan magas fokozatú, biztonsági rászegző zárak, amelyek egy- vagy többirányú megoldással is szerelhetők. Tollas- és szúrókulcsos változatban vannak jelen az országban. Mindkét fenti típusnál lamellát kell emelgetni a kulcsnak. Pl.: Potent rászegző zárak.

Többpontos zárak (ajtóél vasalatok)

A többpontos vasalatok, szalagzárak, az ajtóél teljes hosszában helyezkednek el. Görgők csúsznak fel és le a kilincs emelésekor, de vannak kulcsvezérlésű kivitelek is. Az előlapjuk általában 2000 mm hosszú, a szélességük 16, 20, 22, 24 mm lehet. Van dupla cilinderes kivitel is. Dorn méretük 25/92, 35/92, 45/92, 55/92 mm, ám a komolyabb, erősebb vasalatok 65/72 mm-rel bírnak.

Ezeket a zárszerkezeteket cilinderbetét hajtja, működteti. A zárbetétet a belülről csavarozható zárcímke védi a töréstől, amely tartja a külső pajzsot is. Ilyen típusú vasalatokkal, többnyire műanyag- vagy fa ajtókban, erkély- és teraszajtókban találkozhatunk Magyarországon, de több, modern lakóparkban is találkozunk már, tömör, préselt, fa ajtók élébe bemart változatokkal is.

Többpontos ajtóél vasalatok pl.: KFV, Roto, GU, Maco, Elzett, Siegenia Aubi, Fuhr, Metalplast, Vorne. A kilincsek gyártója, beszállítója általában a Hoppe.

Biztonsági, trezorzárak

A legjobb védelem mindenképpen a trezorzárak családja, amiből létezik tollas kulcsos-, illetve cilinderes változat. Hazánkban elsősorban az előbbi van elterjedve. Ezek a zárak háromirányú zárást biztosítanak, az ajtózár négyre zárható. Négy masszív, hüvelyujj vastagságú acéltüske jön ki a zártestből 4 cm hosszan. A felfele- és lefele történő záródást az ajtógyártó cég alakítja ki a zárszerkezetekben.

Főként lakóparkokban vannak ilyen ajtók, de nagyszámban találkozhatunk egyedi igények alapján gyártott, trezorzárral működtetett biztonsági ajtókkal, szerte az országban. Ez annak köszönhető, hogy több magyar biztonsági ajtógyártó cég is ilyen trezorzárakat tesz már az ajtókba, a 100%-os biztonság elérése végett. Ezeknek az ajtózáraknak és biztonsági ajtóknak a többsége rendelkezik MABISZ minősítéssel.

Néhány trezorzár típus: Viro/Cerutti, S.a.b., Moia, Potent, Iseo, Cisa, Mottura, Securemme, Dierre/Atra, CR, Moia, Potent.

Mul-T-Lock – Superlock zárrendszer

Ezek a négyirányú ajtózárak Izraelből importált termékek. Nagyobb lakóparkokban találkozhatunk velük. Maga a zártest az ajtó éléből van beszerelve. Onnan ismerhetők fel, hogy az előlapon vagy egy SL felirat van feltüntetve, az a Superlock, vagy látható a Mul-T-Lock cég logója, a muszklis ember.

A Mul-T-Lock vagy Superlock zártestben két darab fogasív van, amelyet egy fogaskerékkel ellátott zárbetét hajt. Záráskor elől 3 vagy 4 darab acéltüske záródik a tokba, valamint alul, fölül egy rudat reteszel a küszöbbe/keretbe, és hátul egy tüskét tol bele az ajtótokba.

A zárbetétek típusa főként Mul-T-Lock vagy Superlock. Általában ezekben az izraeli biztonsági ajtókban az alábbi méretű zárbetétek vannak beszerelve: 33/38, 33/43, 43/48 mm. A prémium kategóriás zárbetétekhez már egy másolásvédő kártya is tartozik. A betéteket többnyire egy masszív törésvédő pajzs védi a rongálástól. A zárbetét előtt egy forgógyűrű is található.

Postaláda zárak

A postaláda zár a legegyszerűbb, legprimitívebb szerkezet, de mégis a mindennapi életünkhöz hozzátartozik, hiszen a levélszekrény kiürítése napi feladat. A régi, hagyományos postaládák zárjai még a kocka alakú, számozott kulcsos postaládazárak voltak. Ám a fogazott kulcsos, Elga típusú postaládazár már a modernebbek közé tartozik. A legújabb fajtájú postaláda zárak pedig már tubulláris, csőkulcsos kivitelűek, pl. ilyen az Anbo elnevezésű postaládazár is. Ezek a zárak már Kínából származnak, de van két előnyük, mert olcsók és szépek.

Portálzárak

A portálzárak leggyakoribb felhasználási területei: alumínium portálok, vasrácsok, kisebb zártszelvényű ajtókeretek, üzletek. Előlapja általában keskeny, hosszúkás. Kétcsavaros rögzítésű. Főként cilinderes kulcsműködtetésű. Maga a zárszerkezet lehet egy- illetve háromirányú. A dorn mérete ennek a zárnak is széles skálán mozog.

A fent említett zárak bármelyikét cégünk az Ön megrendelése alapján beszereli ajtajába, Budapesten vagy Pest megyében. Az általunk beszerelt zárakra egy év teljes körű garanciát vállalunk!

Forduljon hozzánk bizalommal, és a zár kérdést rövid időn belül, vagy akár azonnal megoldjuk! Ne habozzon, ne adjon esélyt a betörőknek! Várjuk hívását!

06-70-770-2942

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest