Biztonsági ajtózárak

Mint már annyiszor hangoztattuk, a biztonsági ajtó motorja, szíve, lelke a zár.

Nagyon sokan elsiklanak efelett (sajnos ajtógyártók is), gondolván, az ajtó erős, masszív, nem lehet befeszíteni, teszünk rá két-három zárat, jó lesz az. Arról már nem is igazán beszélve, hogy az ajtógyártó cégek fő profilja maga az ajtógyártás, így nem feltétlenül vannak otthon a biztonsági zárak területén, mint például mi.

Mi azért tudjuk megrendelőinknek a legmagasabb biztonsági fokozatot kínálni, mert ötvöztük az ajtógyártást a zárszervizes tapasztalatainkkal, azaz ismerjük a legnagyobb biztonságot adó szerkezeteket. Csak zárójelbe jegyeznénk be, hogy nem hívtak minket még ilyen zárakkal ellátott acélajtón történő betörések után….

A legnagyobb biztonságot nyújtó, 3 irányú, ún. trezorzár szerkezetek Olaszországban készülnek. Lehet becsmérelni az olasz minőséget autókban, esetleg ruházatban, de a zárjaik minősége világszínvonalú, nagyon megbízható. Ebben világelsők tudtak lenni, és hosszú évek óta tartják a minőséget, és emelik az áraikat. Ezzel ellentétben a török, kínai, stb. zárgyártó cégek csökkentik a minőségi anyagok használatát, hogy tartani tudják az áraikat.

Az olasz zárszerkezeteket a páncélszekrényekben található zárak működési elve alapján tervezték meg. A zárak lehetnek tollas kulccsal vezéreltek, cilinderbetét hajtásúak, illetve duplazáras kivitelűek, azaz tollas kulcsos ÉS cilinderes meghajtásúak. A zárak működése finom, precíz, és egy jól beállított ajtózár, akár tíz-tizenöt évig is hibátlanul működhet. Ilyenek például a Cerutti/Viro vagy Sab ajtózárak, nem egy 15 évessel találkoztunk már!

A zárak az acél ajtókerettel és ajtószerkezettel karöltve, minden külső rongálási eljárásnak ellenállnak, mert több irányban reteszelik az ajtót a tokhoz. Egy ilyen magas kvalitású zárból nem kell többet alkalmazni az ajtón, hiszen ellátják a feladatukat, tömör acélból készült záródási pontjaik miatt. Egy ilyen zárral ellátott ajtón nem kell millió záródási pontnak lennie, mert nem fognak a gyenge anyag miatt kifordulni a helyükről.

Tollas kulcsos biztonsági zár

Amit ezekről a zárszerkezetekről tudni érdemes az az, hogy nem olyan lamellák vannak bennünk, mint a régi, egytollas kulcsos szerkezetekben, pl. Elzett. Ezekben a zárakban többlépcsős fogazású lamellakötegek vannak elhelyezve, amelyek a kulcs elfordításával mozognak fel/le irányban. Hét darab lamella van szorosan egymásra préselve. A kulcs fordításával az egyes lamellák vagy fel-, vagy lefele mozognak, miáltal az acél zártüskék biztosítják a zárást vagy nyitást.

Ezek a zárszerkezetek a finomnyitás ellen abszolút védve vannak, bárki bármit is mond, vagy folytat lejárató YouTube kampányt. A hét darab egymáson lévő lamellát kell egyszerre pozícionálni a nyitáshoz, ami még egy speciális zárfésűvel sem egyszerű, hiszen van, amelyiket lefelé, van, amelyiket felfelé kellene mozgatni. A milliós nagyságrend miatt nem következtethető ki, hogy lefelé vagy felfelé kell-e mozgatni az adott lamellát, amelyből egymás mögött, ismétlem, hét darab van! És a szerkezet négyfordulatú zárással záródik/nyitódik. Úgyhogy ez lehetetlen. (A YouTube-os videókban nem is biztos, hogy benne van a hét lamella, valószínű hatot már előzőleg kiszedtek belőle!)

A tollas kulcsos biztonsági zár egy hosszú kulccsal működik. Előre tol ki négy darab acéltüskét, illetve az ajtó tetején és alján tol ki egy-egy acélrudat, miáltal fent, lent, és elölről az ajtó ki van támasztva. Acélkeretből, acélrúd nem fordul ki, hiszen ugyanaz az anyag. Előbb hajlik el a pajszer, úgyhogy a befeszítést is el lehet felejteni.

A zárszerkezet fúrás ellen is védett, méghozzá mindkét oldalon, hiszen a zárak nagy része fogatható nyelves, így balos és jobbos ajtókba is beszerelhetők. Maga a zárdoboz anyaga szintén acél, így már eleve erős anyagból készül. A lamellák előtt extra fúrásvédelmi vaslap van behelyezve a zárgyártó által. Ez a vaslap vídia tüskékkel van védve, hogy fúrás esetén a fúrót egyrészt kicsorbítsa, eltörje, másrészt, hogy ne lehessen megfúrni, mert ledobja magáról a fúrószárat.

Mindezt fokozva, mint ajtógyártó, mi még egy külön acéllapot helyezünk a zárszerkezet elé ezzel erősítve a hozzá nem férést. Szintén zárszervizes tapasztalat, hogy kulcselhagyás esetén sajnos a hozzá nem értő ajtónyitók mindig szanaszét fúrják az egész ajtót, nem ritkán egy 10 cm átmérőjű lyukat is fúrva az ajtóba. Ez rengeteg időt vesz igénybe és nagyon zajos. A betörők nem fúrnak, ennél az ajtónál pedig biztos, hogy nem, hiszen halkan és gyorsan kell bejutni. Úgyhogy a fúrás is kizárva.

Ehhez a trezorzár szerkezethez gyárilag 3 darab kulcs tartozik. Aki nem szeretne hosszú kulcsot cipelni magával, annak a cilinderes változatot ajánljuk.

Cilinder vezérlésű biztonsági trezorzár

A cilinderes vezérlésű biztonsági trezorzár ugyanazon az elven működik, mint a fent említett tollas kulcsos társa. A zárszerkezet belseje, a lamella kiosztás ugyanaz.  Ez a zárszerkezet azonban a hosszú tollas kulcsos meghajtás helyett, egy zárbetéttel működik.

Erre ismét érdemes kitérni, mert itt is szoktak lenni félreértések. Cégünk a biztonsági ajtót, kizárólag RB prémiumkategóriás, interaktív csaprendszerű zárbetéttel szállítja. A zárbetét másolásvédelmi kódkártyával védett, így extra kulcsok másolása csakis a kártya felmutatásával lehetséges. Az RB LOCXIS zárbetét minden mechanikai nyitás ellen védve van, pl. fúrásvédelem, törésvédelem, finomnyitás- és magkihúzás elleni védelem.

Úgy véljük, ha az ember már kifizet 280-300 ezer forintot egy biztonsági acélajtóért, akkor ide csak minőségi, felsőkategóriás zárbetét dukál. Egyáltalán nem ajánljuk a középkategóriás zárbetéteket egy ilyen biztonsági ajtóba, mert manipulációval nyithatók, ezért nem biztonságosak.

A zárbetétek extra védelmét egy törésvédő pajzs is biztosítja. Aki ezt a rövid kulcsos megoldást választja, annak mindenképpen kalkulálnia kell a zárbetét és a törésvédő pajzs extra költségével. Ez az alapajtóhoz képest, kb. 20.000 Ft extra költséget jelent. Az RB LOCXIS zárbetéthez 3 darab gyári kulcs tartozik és egy másolásvédelmi kódkártya.

Tollas kulcsos és cilinderkulcsos kivitelű biztonsági trezorzár

Aki az extra védelemre hajt, esetleg félős, vagy mert rossz tapasztalata van, annak a legtökéletesebb választás a tollas kulcsos és cilinderes dupla trezorzárral működtetett biztonsági ajtó.

Ennél a zárnál egy zártesten belül van ötvözve, a két, külön működtetett zár. A felső, tollas kulcsos zár működteti a háromirányú (fel, le, előre történő) záródást, a cilinderkulcs pedig egy alsó acéltüskét működtet, kétfordulatos zárással.

A cilinderes rész itt is törésvédő pajzzsal van védve, amelyet kívülről leszedni nem lehet, mert belülről vannak rögzítve a tőcsavarokkal. Itt szintén az interaktív csapos, védőkártyás, izraeli RB LOCXIS zárbetét hajtja a szerkezetet.

06-70-770-2942

Hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerelés, zárszerelés Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
hevederzár szerelés, hevederzár szerelés Budapest, ajtónyitás, ajtónyitás Budapest, zárlakatos, zárlakatos Budapest