Milyen zárakat szereltessen fel a könnyebb kezelhetőség érdekében?

Szem előtt tartva, hogy biztonságot nyújtson, megfizethető legyen mindenki számára és ami a legfontosabb, hosszútávú és tökéletes működést biztosítson használat közben. A legelterjedtebb a használata az úgynevezett hengerzárbetéteknek vagy más néven cilinderzáraknak. Ezekből van a legtöbb napi használatban az ajtók zárását nézve. Fontos, hogy olyan zárbetétet válasszunk, amely mindenfajta előírásoknak, szabványoknak megfelel, van valamilyen tanúsítványa, hiszen ezek bevizsgált termékek. Ha lehet, a kínai termékeket kerüljük, inkább az európai gyártók termékeiből vásároljunk, német, olasz, spanyol vagy talán a legjobb izraeli gyártmányokat, ha ajtózárban gondolkozunk.

Minek kell, hogy megfeleljen egy jó ajtózár?

Fúrás-, törés-, finomnyitás-, illetve kódkártyás védelem, ezek 2024-ben már alapkövetelménynek számítanak, ha ezek megvannak, biztonságban érezhetjük magunkat. Minden ajtó más, különböző zárszerkezetek vannak beszerelve, ezekhez kell igazítani a zárbetét vásárlását illetve beszerelését. Érdemes konzultálni egy ajtózárszerviz céggel is, akik jó tanáccsal látnak el minket, mert nagy tapasztalattal bírnak e téren.

Többpontos bejárati ajtózárak szereltetése, cseréje kulcsvesztéskor

A többpontos ajtózárak, amelyeknek már a nevében is benne van, hogy több helyen védik, biztosítják az ajtót a betörés ellen. Aki olyan magasabb, extra biztonságban gondolkozik, azoknak ajánljuk megerősítés szempontjából ezeknek a felszereltetését. Lehet és érdemes előre gondolkozni, a betörést megelőzve, így nagyobb a védelem, de ha megtörtént a baj, akkor utólag lássuk el az ajtó megerősítését valamilyen többpontos kivitellel, kizárólag jó cilinderzárral ellátva. Nem minden esetben elég egy többpontos zár, hiszen az ajtó szíve/lelke/motorja a jó erős, pl. izraeli zárbetét. Érdemes olyan zárbetét gyártót keresni, aki megbízható terméket készít, tesztelve a betörések ellen a terméket.

Cilinderes vagy tollas kulcsos ajtózár legyen?

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hiszen mind a két típusból lehet olyan magas besorolású zárakat telepíteni, amelyek megfelelnek az európai normáknak, illetve a 2024-es biztonsági követelményeknek. A használatot illetően kicsit kényelmetlen pl. az olasz Cisa, Dierre vagy Mottura zárszerkezetek tollas kulcsainak a használata. Sokan panaszkodnak, hogy kényelmetlen a mindennapi használatban, főleg a hölgyek, hogy kiszakítja a táskát, de az urak is panaszkodnak, hogy néha kellemetlen a nadrágzsebben hordva, főleg leülés után. A cilinderes zárak kulcsai ezzel szemben jóval rövidebbek, így érdemes átgondolni, árajánlatot kérni ezeknek a cseréjére vagy szükség esetén az ajtó komplett átalakítására.

Mikor állhat fenn a betörés veszélye?

Ez tulajdonképpen egy időzített bomba, hiszen azoknál az ajtóknál, záraknál, ahol rosszul működik vagy gyengébb, bármikor bekövetkezhet, így az ajtó könnyen nyithatóvá válik. Fontos, hogy mindent még időben nézessünk meg a szerelővel, szükség esetén cseréltessük ki akár zárbetétet vagy a bevéső zárat, ezzel is megakadályozva a betörőt próbálkozást, esetleg a sikeres kísérletet. Egy erősen megvédett bejárati ajtó, ami több zárral, netán hevederzárral vagy Potent másodzárral van ellátva, sokkal nagyobb eséllyel áll ellent a betöréseknek, mint egy sima, olcsó záras, pl. kínai bejárati ajtó.

Ajtózár szerelő szakember bevonása javításhoz, cseréhez, ajtónyitáshoz

Ebben a szakmában akár kilincsről, ajtózárról vagy zárszerkezetről beszélünk, nagyon fontos a szaktudás! Ezért érdemes olyan szakembert keresni, aki megbízható és tapasztalattal rendelkezik zárakat illetően. A megfelelő szakember kiválasztása nehéz feladat, hiszen rengetegen hirdetik magukat az interneten, illetve különböző szórólapokon és egyéb újságokban. A legjobb, ha utánaolvasnak a hirdetési portálokon, felületeken, esetleg megkérdezik ismerősüket, nem tud-e ajánlani egy jó zárszerviz céget. Fontos, hogy az adandó problémát hatékonyan tudja ellátni, hogy biztonságosabbnak tudják otthonukat, ezáltal családukat is.