Mi az, amit tudni lehet az ajtókilincsekről, a használatuk, anyagukról, élettartamukról?

Ha egyszerűen kéne megfogalmazni, a kilincs arra a célra van kitalálva, hogy megfogjuk, lenyomjuk, nyílik az ajtó, a záráskor lenyomjuk, magunk felé húzzuk és becsukjuk. Az ajtókilincsek csak akkor tudnak meghibásodni, ha belső szerkezeti egységekkel vannak ellátva, pl. rugóval, mint a kínai ajtók esetében, vagy pedig a rozettás biztonsági ajtókhoz tartozó kilincsgarnitúrák. Meghibásodásnak számít az is, ha letörik a rossz anyaghasználat miatt. Ez szintén a kínai biztonsági ajtók kilincsére a jellemző leginkább. Egy bejárati ajtókilincs élettartalma mindig attól függ, hogy milyen minőségű, milyen anyagból van, ki a gyártó, illetve hogyan használjuk nap mint nap a zárás/nyitás során. A kilincsek élettartamát igenis befolyásolja, hogy mennyire terheljük őket a záráskor, ezért is érdemes átnézetni a bejárati ajtót egy zárszerelő szakemberrel, hogy tökéletesen záródjon, ne kelljen rángatni a kilincset kívülről vagy belülről, amikor el akarjuk hagyni az ingatlant.

Anyagukat tekintve mennyivel különböznek a kilincsfogantyúk, markolatok kivitelei?

A régebbi kilincsek sokkal masszívabbak, tömörebbek voltak, jobb anyagból készültek, ezért is vannak olyan műanyag bejárati ajtók, amelyeknek a kilincse 15 év után még mindig jobban működik a használat során, mintegy egy két éve beszerelt Hoppe ajtókilincs. Ez úgy általában mindenre jellemző, hogy a minőség sajnos egyre rosszabb, kispórolják az anyagot, viszont az árak az egekben vannak. Megkülönböztetünk alumínium-, réz- és különböző ötvözetekből álló kilincseket, amelyeknek lehet tömör illetve üreges a szerkezetük. De találkozhatunk pl. tűzgátló ajtók esetében műanyag ajtókilincsekkel is, itt főleg a fekete szín a jellemző.

Melyek azok a kilincstípusok, amelyek a bejárati ajtókon használatban vannak?

Laikus ember számára a kilincs csak kilincs marad, egy kertkapu, egy műanyag ajtó vagy egy biztonsági ajtó vonatkozásában is, hiszen mivel nem ebben a szakmában dolgoznak, a figyelem csak odáig terjed, hogy megfogják, lenyomják és nyílik az ajtó. Ha mélyebbre ásunk és megnézzük az ajtókat, láthatjuk, hogy formára, kinézetre, színre, osztásra is más-más típussal találkozunk a használat során.

Kínai világító kilincses ajtóhoz tartozó szett

Magyarországon talán az egyik legnépszerűbb, a kínai világító kilincses bejárati ajtó, elsősorban az árát tekintve, de az eladásszám statisztika szerint meg aztán messzemenőkig. Jelenleg ez a kínai bejárati ajtó az, amivel találkozhatunk szinte bármelyik lépcsőházban, különböző kialakításokkal, eltérésekkel. Talán a kínai ajtót nem kell bemutatni senkinek, hiszen különböző blogok, források hideget-meleget zúdítanak az emberekre erről az ajtóról. Szokták mondani, hogy olcsó húsnak híg a leve, de hát mi magyarok szeretjük, ha keveset fizetünk csak nem tudjuk, hogy a gagyiért, és azt pedig kétszer.

Ez az úgynevezett kínai kilincsgarnitúra külső-belső párban kerül forgalomba, mi ezeket szervizeljük letörés, sérülés, kopás, illetve rugómegnyúlása, törése kapcsán. Ennek a komplett költsége Budapest területén 34.000 forinttól elérhető. Érdemes ilyenkor a szerelőt megkérni, hogy nézze át a bejárati ajtót, illetve ha szükséges, cseréljen ajtózár betétet is mindenképp, a kínaiak vacak helyett pl. izraeli minőségire.

Felhúzókilincses bejárati ajtó kilincsének formája, színe, anyaga

A kínai bejárati ajtó után a műanyag ajtó az a modell, amiből több millió van beszerelve az otthon védelmére, akár felhúzókilincses, akár kulcsvezérlésű típus. A nagyobb terhelést a felhúzókilincses változat kapja, hiszen minden egyes zárás előtt fel kell emelni a kilincset, csak úgy záródnak a többpontos egységek a kerethez tartozó zárfogadókba. Itt a szintúgy a fehér vagy barna szín általában a jellemző. A formák tulajdonképpen hasonlítanak egymásra, mert itt különböző gyártók versengenek a nagy darabszámok eladásáért. Ilyen például a Maestro, Hoppe, de egyre jobban kapaszkodik a kínai vonal is, aki be akar törni a magyar piacra.

Biztonsági ajtóhoz tartozó egyedi izraeli Superlock vagy Mul-T-Lock kilincs

Ezeknek az Izraelben készült ajtókilincseknek a beszerzése sajnos egyre nehezebben működik már nekünk is, így a szerelés kivitelezése is hosszabbá, illetve költségesebbé válik. Itt azért meg kell jegyezni, hogy az Izraelben gyártott bejárati ajtók, amiket használunk, már több mint 10-15 évesek, így elmondható, hogy ezek a zárszerkezetek és kilincsek elég hosszú ideig bírták. Egy csere során figyelembe kell venni, hogy milyen hasonló formájú, minőségű, erősségű kilincs kerül majd a régi helyére, hiszen a legtöbb esetnél olyat már nem gyárt a gyár, amilyen az elmúlt 15 évben volt az ajtón, nem is lehet már sehonnan beszerezni. Nem beszélve arról, hogy ezeknek a beszerzési ára is már kb. 45.000 forinttól indul. Vannak olyan izraeli kilincsek, amelynek 70.000 forintot is meghaladhat az áruk és a munkadíj még erre tevődik rá.

Egyéb egyszerű, kertkapu, garázsajtó, tároló- és padlásfeljáró kilincsek

Az úgynevezett egyszerűbb kilincseket általában alumíniumból készítik és tudják a gyártók, hogy ennek túl sok jelentősége nincs. Nem egy teherviselő elem, kertkapuba, borospincéhez, belső szobaajtóhoz, tárolóhoz vagy egyéb egyszerűbb nyílászárók zárjanak napi használatához lesz felszerelve. Színüket tekintve általában a hagyományos az alumínium-szürke, de van belőle futtatott rézszínű is. Akinek az igénye továbbterjed a színt illetően, barkácsáruházakban lehet már különböző színekben, pl. feketében vagy fehérben pompázó kiviteleket is beszerezni.

Összegzés a bejárati ajtó kilincsei és zárak kapcsán

Bármilyen kilincsről vagy bejárati ajtóhoz tartozó zárbetétről, zárszerkezetről beszélünk, egy a lényeg, a folyamatos, precíz működés, illetve a zár részéről a biztonsági szint. Ha nem vagyunk abban biztosak, hogy jó masszív, erős-e a kilincs vagy biztonságos-e a zár, bízzunk meg egy zárszerelő szakembert! Nézze át az ajtót, kérjünk tőle ajánlatot, hogyan lehetne jobbá, használhatóbbá, erősebbé vagy/és biztonságosabbá tenni a bejárati ajtót!