Bejárati ajtócsere vagy zárbetét-csere, netán plusz másodzár kialakítás?

Itt több szempontot kell figyelembe vennünk és a legjobb, ha szakember tanácsát kérjük ki ennek kapcsán. Magyar ember lévén, a legfontosabb szempont az ár, viszont ezt azért gondoljuk át, mert ha a legolcsóbbat választjuk, könnyen belefuthatunk abba a csapdába, hogy rosszat, nem biztonságosat fogunk vásárolni. A tisztánlátás érdekében: 2024-ben egy szabvány méretű 2×1 méteres bejárati ajtó cseréje 200.000 forinttól 600-700.000 forintig terjedhet. A 200.000 forintos ajtó biztonságilag nem ér semmit, arra csak költeni kell majd ahhoz, hogy biztonságosabb legyen, erőteljesebben védjen a betörés ellen. A jó választás kb. 450.000 forintért már tulajdonképpen elérhető, a részletekért ajtógyártókat kell felkeresni, utánaolvasni, hogy ők mit kínálnak, milyen zárakkal dolgoznak, mennyi az átfutási idő, amíg kicserélik a bejárati ajtót egy újabbra, ami biztonságosabb.

Mi nem szerelünk bejárati ajtókat, az egy teljesen másik szakma, mi zárak cseréjével, ajtók meghibásodás miatt nyitásával, illetve hevederzárak telepítésével foglalkozunk. Ezenkívül természetesen postaláda zárcsere, zárkódolás, becsapódott ajtónyitás is a palettánk része. Ha másodzárat akarunk felszereltetni, az egyértelmű, hogy kevesebb költséggel jár, mint egy új ajtó cseréje. Ehhez azonban tudnunk kell, milyen ajtóval állunk szemben, mi az anyagösszetétel, kivitel a beszerelést illetően.

Nem minden ajtóra lehet másod- vagy hevederzárat telepíteni a fal kialakítása miatt. Illetve, gondolkozzunk el azon is, hogy hosszú- vagy rövidtávú biztonságot akarunk elérni és ugyanígy a működés kapcsán is érdemes ezt átgondolni. Egy jó minőség sokkal tovább működik, mint egy kínai termék, továbbá magasabb védelmet kapunk az olcsóbb kategóriával szemben. Egyszóval, aki hosszútávban gondolkozik és biztonságra vágyik, érdemesebb több pénzt költenie a bejárati ajtó vásárlásra. Akinek a meglévő ajtaja nem biztonságos, viszont szeretné, ha többet kapna a védelem szempontjából, kérjen ajánlatot tőlünk másod- vagy hevederzár felszerelésére, vagy egy izraeli zárbetét beszerelésére, mert ezzel is 20-25 százalékot lehet javítani a biztonsági fokozaton.

Miért nem jó a műanyag ajtó beszereltetése az ingatlan védelmére?

Nem szeretnénk senkit lebeszélni a műanyag ajtó beszereltetéséről vagy annak vásárlásáról, de azért azt tudniuk kell, hogy a műanyag rugalmas és bármilyen típust is szereltetnek be belőle, egy erősebb pajszer vagy feszítővas alkalmazása után azonnal kinyílik. A betörőt nem érdekli, hogy kárt tesz az ajtóban, őt egyetlen egy cél vezérli, hogy bejusson és zsákmánnyal távozzon. Azokat a nyílászárókat, amiket a barkácsáruházakban az akció ideje alatt lehet kapni, senkinek nem ajánljuk, főként bejárati ajtónak nem, hiszen ezek mindig olcsó, gyenge kialakítású, silány termékek, ezeket pedig nem szabad megvenni. A barkácsáruházak nem foglalkoznak az alkatrészek utólagos ellátásával sem, így sokszor probléma az anyag beszerzése ezeknél az ajtóknál a meghibásodás során.

A kínai az, ami veszélyes, de mégis sokan szereltetik – vajon miért?

Egyértelmű, hogy jó a reklámkampány, illetve az ára is, az összes magyarországi ajtóval szemben. De mégis problémás az elkövetkezendő években a használata. Akinek van ilyen bejárati ajtaja, az szembesült már a kilincstöréssel, a zármeghibásodással vagy a betöréssel, így nekik nem kell elmondani, hogy miért nem szabad ezeket az ajtókat beszereltetni. Érdemes utánaolvasni különböző fórumokon, hogy ezeknél az ajtóknál ki, milyen elégedettséggel rendelkezik, ki, miért nem ajánlja őket, illetve, hogy milyen helyekre szabad ezt csak beszerelni. Az internet világában már a szólásszabadság van előtérben, mindenki leírhat bármit, a tapasztalatát, elégedetlenségét. Van, aki megbánta, van, aki szereti, nyilván a lájkoló tábor ajtóin még nem törtek be és nem tapasztalták meg azt a negatív élményt, amit ez a kínai ajtó nyújt, mindennapi, komoly fejfájást okozva. Előbb-utóbb minden kínai ajtóval probléma lesz, és nem 15 éves távlatban meghatározva, hanem 1-2 éven belül. A kínaiak a minőséget rontják a darabszám eladásának a növelésére, hiszen nekik csak egy a fontos, termeljenek, gyártsanak, eladjanak, a minőség pedig mindig a háttérbe szorul. Tudnának ők jókat is készíteni, de az nem ennyibe kerülne, azt nem fizetné meg az átlagember.

Mennyire fontos a zárszerelő szakember véleménye, meglátása, tapasztalata?

Minden szakmára jellemző, hogy egy jó szakember tapasztalata, meglátása segíthet a döntésben, a végleges kivitelezésben. Ez igaz ennél a szakmánál is, ahol ha rosszul döntünk, be is törhetnek hozzánk, pl. egy olcsó zár vásárlása miatt, azaz legtöbbször a spórolás kapcsán. A magyar emberek imádnak spórolni mindenen, a szerelési díjon, illetve az alkatrészeken, de az olcsó, oda nem illő termékeknél ne várjunk csodát, ne csodálkozzunk azon, ha betörtek a lakásba és erre érnek majd haza.

Ilyenkor fel kell tenni azt a kérdést, hogy megérte-e, hogy spóroltunk 30.000 forintot a szakember munkadíján és 15.000 forintot a drágább zárbetéten, mert úgy gondoltuk, hogy hozzánk úgysem törnek be. Illetve gondoljuk végig azt is, hogy a kár, ami ért bennünket a figyelmetlenség és a spórolás miatt, az több százezres nagyságrendű, ahhoz képest, amit a szakember által elvégzett biztonsági zárcserére kellett volna költeni. És akkor még nem is beszéltünk a felfordulásról, a lelki traumáról, amit a betörés okozott. Ráadásul a legtöbb esetben ez egy maradandó rossz élmény, ami életünk végéig el fog kísérni mindenkit!