A műanyag ajtó előnyei a fa ajtóval szemben

Elsőként érdemes megemlíteni a könnyebb tisztíthatóságot, mivel a felülete egyenletesen van kialakítva a fáé pedig természetes, azaz rücskös, könnyebben magába tartja a koszolódást, valamint hamarabb sérül a műanyag ajtóval szemben. A fehér és barna színű köntösbe bújtatott műanyag nyílászárók UV-álló kivitelűek, tehát nem sárgulnak, nem száradnak szét, mint például a fa nyílászáró. A szigetelést tekintve jobban tartják az otthon melegét, hiszen jobban ráfekszik a műanyag ajtólap a tokra, nem tud elvetemedni, mint a fa. Árukat tekintve, könnyebben beszerelhető, illetve beszerezhető, mert a műanyag kevésbé jelent többletköltséget a természetes fa alapanyagokkal szemben. Esztétikailag is elegáns megoldást nyújtanak nyílászáróként akár bejárati ajtó, teraszajtó vagy bukó-nyíló ablakonként is.

Jó tanácsként tudjuk ajánlani, ha hosszútávú, biztonságos működésre szeretne számítani, 2-3 évenként rendszeresen ellenőriztesse a vasalatokat illetve utólagos állítást, úgynevezett beállítást végeztessen zárszerelő szakemberrel! Elvégre a műanyag ajtó a hő hatására mozgásba lép téli/nyári viszonylatban és ha ez nincs beállítva, hozzáigazítva az ellendarabokhoz, szorulás jelentkezik, aminek a következménye a zár meghibásodása is lehet.

Mikor, milyen időközönként szükséges a műanyag ajtó beállítása?

Sokszor felmerül a kérdés, hogy tudunk-e állítani a huzatos nyílászárók esetében, pl. teraszajtó, műanyag ablak vagy bejárati ajtónál. Mindenfajta praktikát bevetettünk házilag már, de mégis bejön a hideg télen és az utca zaja is beszűrődik, erre van-e megoldás? Illetve, a bukó és toló rendszerű ablakoknál a két művelet összeakad és se kifele, se befele nem lehet használni a nyílászárót.

Ezek azok a problémák, amikor szükségessé válik a műanyag ajtók pozícionálása, a zsanérok beállítása, az ellendarabok utólagos arrébb helyezése. Minden nem normálisan működő folyamat előtt van egy előjelző probléma, pl. nehezebben megy le a kilincs, nem úgy záródik a nyílászáró, ahogy eddig. Ez főként a nyár beállta előtt, illetve a zimankós téli időszakban lép fel, mikor a műanyag hőtágulása miatt mozog a tokhoz képest. Ezeknek a műanyag ajtók beállítása zárszerelő szakember szaktudását, precíziós munkavégzését követelik meg. Ne barkácsoljunk házilag, mert csak rosszabbat teszünk, nem tudjuk, a zsanért merre kell tekerni, az ellendarabokat milyen irányba kell helyezni, illetve a szalagzár gombos részeinél is vannak állítási lehetőségek az újabb típusú vasalatok esetében.

Műanyag ajtó zárbetét cseréje a biztonsági szint feljebb emeléséhez

Amikor a biztonságukról van szó, ne spóroljunk, ne hagyjuk a véletlenre a dolgokat! A műanyag ajtónak is szüksége van a védelemre, ez pedig egy zárbetét-cserével már kivitelezhető. Cégünk olyan izraeli zárakat szokott zárcsere kapcsán beszerelni, amelyek manipulációs védelemmel vannak ellátva, illetve masszív törésvédelemmel megalkotva és egyedi másolás elleni védelmi rendszerrel biztosítva. A legtöbb műanyag ajtón való sikeres betörés a zárbetét silánysága miatt van. Hajlamosak sokan kínai zárakat alkalmazni, nem számolva azzal, hogy ezeket meg lehet piszkálni, ketté lehet törni és az ajtó már nyitva is van. A megoldás természetesen egy minőségi, prémium kategóriás zárbetét, amely az egész család védelmét garantálja a távollét alatt. A fontos itt is a zárszerelő szakember jelenléte, hiszen nem mindegy, hogy milyen méretű, kialakítású zárat szerelünk be. Amennyiben rövid, úgy nem éri el a kulcs, ha pedig hosszú, lehetőséget ad a zár eltörlésére. Ezeket figyelembe kell venni, ami a laikus számára nem mindig egyértelmű.

Lógó műanyag ajtókilincs probléma, hova vezethető vissza, mi a megoldás?

Egyértelmű, hogy a túlhasználódás, illetve az anyag kopása miatt történik ez a szituáció. A műanyag ajtó kilincsébe nem jellemző, hogy rugót tesznek, ami kíméli a zárszerkezetet, illetve meghosszabbítaná a működési időt. Az, hogy egy műanyag bejárati ajtó kilincse lóg, a zárnyelve nem megy vissza, az a legtöbb esetben nem a kilincs, hanem a zárszerkezet problémája. Mert a rugó, ami visszahúzza a nyelvet vagy meglazult vagy teljesen eltört, így vasalat-cseréről beszélünk.

Megkülönböztetünk műanyag bejárati ajtók esetében felhúzókilincses szerkezetet, ahol emelni kell a kilincset a bezárás előtt, illetve kulcsműködtetésű (vezérlésű) vasalatot, ahol viszont csak a kulcsot kell tekergetni és úgy záródnak a többpontos részek. Nagyon sok gyártó termékével találkozunk a szervíz során, ilyen pl. a Roto, G-U, Elzett, Maco, Fuhr, stb.