Okos tippek, praktikák a betörők ellen, amelyekkel az ingatlanokat védjük

Megpróbálunk tanácsokat adni a biztonságra vágyó ingatlantulajdonosoknak némi kis leírással, segédanyaggal, hogy hogyan lehet védekezni úgy, hogy nem kell több százezer forintos biztonsági rácsot, kamerát vagy bejárati ajtót szereltetni. Persze ez csak ajánlás, de már elég sok embernél bevált. Miért ne sikerülne önnek is?

A koszos, fránya, hatalmas és koszos munkásbakancs ereje

Nem is gondolnánk, milyen hasznos lehet egy hatalmas, negyvennyolcas férfi bakancs, ha az ajtó előtt hagyjuk! Ez mindenki szeme számára az sugallja, hogy a bakancs egy erős, nagydarab, jó fizikummal rendelkező, keménykötésű férfiemberre jellemző, akivel nem szabad kikezdeni vagy ujjat húzni.

Tényleg egyszerű dolgokkal, trükkökkel kivédhetjük a betörést?

Minden olyan különös, egyedi, speciális tanácsot érdemes megfontolni, amelyek a betörés ellen védenek. Ezeket intő jelként kellene nézni, nem pedig okoskodásként könyvelve a szótárunkba. A statisztikai számok kimutatása alapján a betörők valamiért az egyedülálló embereket keresik fel célpontként a legtöbbször, illetve a földszinten lakókat. Több mint valószínű azért, mert a földszintről könnyű menekülési útvonal tervezhető, továbbá egy embert könnyebb „lefegyverezni”, akár nő vagy férfi esetéről beszélünk. Itt még azért megemlítenénk az idősebb embereket is, akiket simán kihasználnak. Bevett szokás a hazug szöveg, különböző szolgáltató dolgozójaként megjelenve vagy a gyerek/unoka barátjának a szövegével. Amennyiben nyitott szemmel jár valaki és megfogadja a tanácsainkat, biztonságos lesz az otthon elkerülhető a baj, a betörő.

Akár a filmekben, a lábtörlő alatt lapul a kulcs

Szinte mindenki látott már olyan filmet, ahol vagy a virágcserép, vagy pedig a lábtörlő alá helyeztek el kulcsot, így nem feltétlen kellett magukkal cipelni, mindig kéznél volt, praktikus, ám abszolút nem biztonságos. Fordítsuk meg a kockát! Ne a bejárati ajtó kulcsát tegyük oda, hanem egy „kamu kulcsot”, ezzel is tükröt mutatva a betörőnek, hogy fel vagyunk készülve, nem ijedünk meg senkitől!

A jó, öreg világítás a lakásban, ha nincs otthon senki

Talán az ötletek egyikének a legjobbja, amikor elmegyünk otthonról és 1-2 helyiségben felkapcsolva hagyjuk a lámpát, ezzel is jelezve, hogy valaki tartózkodik az ingatlanban. Biztos, hogy eszébe sem jut a betörőnek próbálkozni, hiszen nem tudja a valós dolgot, inkább megpróbálkozik máskor vagy máshol.

A zene, ami mindig bejön, mert belülről kifelé beszélgetésnek tűnik

A zenét mindenki szereti, akár ilyen vagy akár olyan stílusban, de egy betörő nem tud különbséget tenni, pláne ha beszélgetnek a rádióban, hogy az most valójában élő vagy csak felvételről szól. Ezért érdemes nem kifejezetten zenei csatornát beállítani, habár ez is jó lehet, mert a betörő gondolhatja azt, hogy valaki főzés közben zenét hallgat. De a legjobb, ha egy olyan csatornát állítunk be, ahol folyamatos társalgási kommunikáció van. Ez azért is visszataszító a betörő számára, mert a falakról átszivárgó beszélgetést nem tudja megkülönböztetni, hogy élő vagy „mű”.

Kamu, azaz álvezeték nélküli kamera, jó magasan elhelyezve

Az internet adta lehetőségeknek köszönhetően, nem csak igazi, élő kamarát vásárolhatunk több tízezrekért, hanem gyártanak már olyan nem működő, műanyag, demo bemutató kamerát, amit felszerelünk a lakás ajtaja fölé, amire azt hihetik a betörők, hogy ez egy beszerelt, bekötött, rögzítést készítő kamera. Minél magasabbra helyezzük, hogy ne tudják piszkálni, ne lássák pontosan, hogy ez egy kamu kivitel.

Matrica felragasztva az ajtó sarkába különböző feliratokkal ellátva

Kétszáz forintos megoldás, ha a papírboltban vásárolunk egy olyan matricát, amelyen az van feltüntetve, hogy valamilyen biztonsági cég által védett objektum, esetleg harapós kutya van a lakásban.

Érdemes a szomszéddal jóban lenni, bármennyire is zárkózottak vagyunk

A mai társadalomban mindenki falat húz maga köré és próbál a kis saját világában létezni, de ne felejtsük el, hogy ha a közvetlen szomszédjainkkal jó kapcsolatot ápolunk, még a segítségünkre is lehetnek, pláne, ha idősek, nyugdíjasok, mert ugyebár ők mindig otthon vannak. Nagyon szoros baráti, szinte családi kapcsolatot lehet kialakítani a szomszédokkal és megbízhatunk bennük, akár kulcsot is adhatunk nekik, ha bármi probléma van, be tudnak menni, el tudják zárni a csapot, ha úgy hagytuk vagy csőtörés esetén tudnak intézkedni.

A betörők egy teljesen logikus rendszerrel felépített módszerrel támadnak. Mindig tartanak egy helyszíni „szemlét”, bemenne a lépcsőházba körülnéznek, jó ürügyekkel fel vannak készülve, ha bárki rákérdezni, mit csinálnak ott. Ezeket általában a folyamatosan az ablakból kukkoló nénike észre is veszi. Tehát, ha van egy jó szomszéd, aki otthon ül, olyan mint egy kamera, egy jó házőrző kutya, figyel, jelez, rögzít.