Külső szemlélőként mit lát a vásárló egy kínai ajtó vásárlása előtt?

Amikor bejárati ajtó vásárlása előtt állunk, utánaolvasunk különböző portálokon, böngészünk honlapokon, próbálunk begyűjteni minél több információt, ami az előnyünkre válhat. Az árakat tekintve, próbáljuk szűkíteni a skálát, hiszen egy normális bejárati ajtó 500-600 ezer forintba kerül és ennyit valójában a magyarok háztartási kasszája nem minden esetben bír kitermelni. Aztán végül kikötünk a kínai lemezmezajtók világában, ahol olyan remek hirdetések gyanánt tárul elénk az információ, amellyel még meg is győződünk arról, hogy kétszázezer forintért van már biztonsági ajtó több színben is. Azonban valamiért egy pillanatra sem gondoltuk végig azt, hogy a két ajtó között miért van ekkora különbség, hol van a kutya elásva, a hibák, minőség és egyéb problémák mezején. A kínai ajtók hirdetései, kampánya, illetve a bemutatótermekben beállított modellek esete a laikus számára semmilyen negatívot nem sugároz. Csupán az jön le belőle, hogy új, szép, olcsó és raktárkészletről tudják biztosítani. Ott van a rengeteg extra is, amivel csábítják a leendő ajtótulajdonosokat, hogy ezt vegyék meg és szerepeltessék is be mihamarabb. Ilyen extra -a teljesség igénye nélkül-, a világító kilincs (erre majd visszatérünk, hogy miért nem jó), a beépített csengő, a sok ponton való záródás, a két különálló zárszerkezet, az elrejtett zsanérok (na ezekkel is lesz bőven gond).

Mit kell tudni a világító kilincsek és a rejtett zsanérok rejtelmeiről?

Itt azért van egy kis időmúlás a beszerelés után, hiszen nem azonnal jönnek elő a hibák, el kell telni egy pár hónapnak, ezután szembesülünk is velük. Az első, ami magával ragadja a vásárlót, miután beszereltette a kétszázezer forintos távol-keleti csodát, hogy elkezd az ajtó nyekeregni, kattogni és egyre jobban zavarja a családot, pláne azokat, akik már alszanak. Ezen nem lehet változtatni, ezzel együtt kell élni, de sokan panaszkodnak emiatt.

Az elmúlt 15 évben több ezer kínai ajtó világító kilincsét cseréltük le törés-, rugótörés vagy egyszerűen kopás, esztétikai hanyatlás miatt. Ne higgyék azt, hogy egy kétszázezer forintos kínai bejárati ajtóval a következő 10 évünk nyugodtan fog telni. Sőt, élménydús lesz, megnyitjuk a malacperselyt és szó szerint elkezdünk félretenni a hibák, karbantartások, zárak, kilincsek pótlására cseréjére. Budapest területén egy kínai ajtó kilincs cseréje 32.000 forintba kerül, tehát ez már pluszkiadás. Egy zárbetét cseréje, ha meghibásodik, beszorul a kulcs, nem nyílik az ajtó, 42.000 forinttól érhető el, minőségi, nem kínai termékkel.

Milyen a valóság, miután beszerelték, kifizették az ajtót?

Először szép, minden tetszik mindenkinek, családnak, rokonoknak, szomszédoknak. Próbálgatják a világító kilincset, meg a különböző dallamokon szóló, beépített csengő hatását. Szó szerint elégedettek vagyunk, hogy 200.000 forintért milyen jó munkát végeztek. Ezt követi majd a probléma forrásának a kezdete, az ajtónyekergés, ami a ropogással indul, majd jönnek be a szagok a folyosóról (pedig úgy adták el, hogy duplán szigetelt). Illetve kezdetét veszi egy idő után az, hogy a zárba egyre nehezebben megy bele a kulcs. Elkezdünk különböző fórumokon, portálokon véleményeket olvasgatni, hogy ki találkozott hasonló problémával. És elszörnyedve tapasztaljuk, hogy több száz ember negatív posztokban nyilvánul meg, pedig az ajtaja még az egy éves kort/használatot sem érte el.

Mennyi garanciát kapunk az ajtóra, zárakra, ha kínait szereltetünk be?

Na, ez az a pont, amikor az ígéretek földje véget ér, hiszen megrendeltük, beszereltettük, működik úgy, ahogy megígérték nekünk, mindenre garanciát vállalva. Általában egy év jótállást biztosítanak a forgalmazók és az ajtóbeszerelő cégek, de mindig van valami kifogás, hogy nem rendeltetésszerűen lett használva a mindennapokban, ezért a garancia erre nem vonatkozik. Tapasztalatunk alapján ezeket a kínai, különböző márkanevű ajtókat több száz vállalkozás szereli Pesten, Pest megyében, vidéken. Rengeteg a kókler, az olcsó hús reményében bárki szerel kínai ajtót, de az, hogy hogyan, az egy másik kérdés.

Jó tanács a kínai ajtók beszereltetésére, ha már másik megoldást nem találunk ajtó ügyben

Természetesen mindenki megérti, ha nincsen anyagi keret a közel félmillió forintba kerülő bejárati ajtóra. De ha már úgy döntünk, hogy a kínai lesz a befutó, akkor olyan helyen vásároljuk, ahol van bemutatóterem, elmagyarázzák a napi használatot, illetve ajánlanak egy olyan szakembert, aki a cégnek dolgozik évek óta, nem pedig eltűnik a beszerelés után a pénzzel együtt. Egy normálisan, függőlegesen/vízszintesen beszerelt kínai ajtó akár 5-6 évig is működhet hibátlanul. A biztonságot nézve már nem, de ezt lehet orvosolni zárcserével. Sajnos azonban 100 kínai ajtóból 85 hibásan, ferdén, rosszul van beépítve, ezért kezdődik a lejtmenet a beszerelést követően a használat során.