Meghosszabbítható az ajtózár élettartalma, ha időszakonként karbantartást végzünk?

Ha a régebbi típusú pl. Elzett zárakat olajozással, sima, egyszerű, házilag történő karbantartást időszakonként elvégezzük, akkor hosszabb működési időtartamra számíthatunk. Mint mindenre igaz, ha figyelünk a dolgokra, ellenőrizzük a működését és az előírt szükséges karbantartást betartjuk vagy elvégeztetjük, hosszabb időre számíthatunk a működését illetően.

A zárakra is igaz ugyanez, hiszen ugyanúgy, mint az autóknál, forgó-kopó alkatrészekből állnak az egységek, amelyek a használat során egymáshoz érnek, ebből pedig kopás keletkezik. Karbantartás hiányában, kenőanyag bevitel nélkül mindez meghibásodáshoz fog vezetni, ami cserét igényel. Azért beszélünk már cseréről, mert a mai fogyasztói társadalomban olyan szó, hogy zárjavítás vagy bármilyen híradástechnikai eszköznél alkatrész-csere már nem nagyon van, tisztelet a kivételnek. Érdemes odafigyelni a téli-tavaszi-nyári időszakokra, hiszen ekkor változik a hőmérséklet és az ajtó záródása is változni fog. Zárbetéteknél speciális tisztító-adalékot szoktunk használni, ami jobb, kényelmesebb, komfortosabb működést biztosít. Zárszerkezeteknél tisztítást és ajtóigazítást végzünk, azaz egyszerű karbantartással toljuk ki a zárszerkezet működési idejét.

Hogyan különböztethető meg a gyári ajtózár kulcsa az utángyártott kulcstól?

A használatkor megkülönböztetünk gyári ajtózár kulcsokat, illetve utángyártottat, ezen belül szabadon- és profilvédetten másolhatót. Azok a biztonsági kulcsok, amelyekhez kódkártya tartozik és szabadalmi védelemmel vannak ellátva, csakis gyári kulcsok, amiről a gyártó gondoskodik. Amíg le nem jár a szabadalmi idő vagy a védettségi időszak illetéktelen nem fér hozzá a nyerskulcshoz. Az utángyártott kulcsokat gyártja a JMA, Silca és az Erebbi. A gyári kulcsokon minden esetben a gyártó logója, márkaneve, illetve a patented felirat található. Ezenkívül azoknál a záraknál, ahol gyári csomagolású kulcsok vannak, lehet még utángyártott kulcsot másolni, ha nincs szabadalmi védelemmel ellátva. Például ilyen az Iseo R7, Abus D10 vagy a Mul-T-Lock Integrator.

Törésvédő pajzs felszereltetése vagy törésvédő zárbetét használata?

Mind a két eszköz, alkatrész tulajdonképpen a betörés megakadályozására hivatott. Csak az egyik beszereltetésével már 50 %-kal emelni lehet a védettségi szintet. De ha törésvédett zárbetétet cseréltetünk és egy törésvédő pajzsot is szereltetünk rá, biztos, hogy elkerül minket a betörő és keres egy gyengébb ajtót. Próbáljunk a legjobb, leghatékonyabb megoldással készülni a betörésre és megakadályozni azt. Persze felmerül a kérdés, ha törésvédett a zárbetét, akkor miért szükséges törésvédő pajzs rá. A magyarázat egyszerű, ha a törésvédett zárbetétet a betörő (speciális szerszámmal eltöri, nem tud bejutni, viszont mi sem tudjuk onnantól kezdve tovább használni. Viszont ha a törésvédett zárbetétre felszereltünk egy törésvédő pajzsot is, a betörő nem tudja eltörni a zárbetétet, mert nem fér hozzá.

Kérjen törésvédett zárbetét cserére időpontot! Izraeli zárakból tudjuk prezentálni, Mabisz 5-ös, 6-os kategóriából, ami a legjobb a betörők távol tartása ellen.

Mi szükséges egy zárbetét cseréjéhez? Mire figyeljünk oda, mit kell szem előtt tartani?

Ajtózárbetét cseréjéhez egy jó zárszerelő szakember szükséges, ő tudja milyen biztonsági zárat igényel az ajtó, illetve a méretét tekintve is, ő látja a szükséges kiosztást. Fontos szempont szakmai tapasztalatunk alapján a minőség is, ezért igyekszünk a kínai termékeket elkerülni és inkább európai, de a legtöbb esetben izraeli zárbetétet alkalmazni, melyek kiválóak mind működés, mind biztonsági szempontból.

Megrendelőként figyeljünk oda, hogy gyárilag becsomagolt terméket kapjunk a szerelőtől, ez nagyon fontos! Ez egy bizalmi szakma, hosszútávon gondolkozunk, megbecsüljük az ügyfeleket. A házilag történő ajtó- vagy zárbetétcserét nem javasoljuk, mert például egy kínai ajtó esetében a gyári kínai zárbetétet már nem kínaira cseréljük, hanem annál sokkal biztonságosabbra, hogy növeljük az ajtó védelmét, ha már a kínaiak a gyártástechnológia során nem tették meg. Nagyon fontos a kulcsok darabszáma is, hiszen egy lekoptatott kulcsról sokkal nehezebb kulcsot készíttetni. A jövőben pedig jóval egyszerűbb, ha egy olyan zárat szerelhetünk be, amihez legalább 5 darab kulcs tartozik.

Szintén fontos szempont a zárbetét mechanikai kialakítása. A teljesség igénye nélkül: a törésvédelem legyen a szem előtt mindig, illetve a zárbetét manipulációs védelmén legyen a hangsúly, mert ez a két betörési eljárás a legnépszerűbb a betörők körében.

Kinek a számára lehet hasznos azonos zárbetét használata több ajtó esetében?

Az azonos zárbetét kialakítása tulajdonképpen egy kényelmi funkció a sok kulcs használata, illetve folyamatos cipelése helyett. Az első (naiv) kérdés ilyenkor mindig, hogy ugyanolyan biztonságos-e ha egy kulcs nyitja az összes zárat, mintha 5 vagy 6 különböző kulcsot használnánk pl. egy családi ház nyílászáróinak a mindennapi nyitása-zárása végett. A tévhitek és félreértések elkerülése érdekében, ha egy zárbetétet kinyit a betörő valamilyen célszerszámmal, vagy széttöri, ettől függetlenül a többi zárral is ugyanezeket a műveleteket végre kell hajtani. Ez pedig macera, így nem foglalkozik inkább vele.

Már két zárbetét használata esetén is érdemes azonos zárrendszert készíteni, hiszen a kulcs-csomó a dilemma, amivel minden nap szenvedünk, ami nyomja, szúrja a lábunkat a nadrágon keresztül vagy épp beleakad mindenbe a táskában és mindig legalul van. Azonos kulcsrendszert csakis cilinderes zárbetéteknél lehet alkalmazni! A darabszám teljesen mindegy, a méretet kell meghatározni, illetve, hogy melyik izraeli zárból készítsük el a biztonságos otthon érdekében. Egyszóval, bárki számára elérhető és igényelhető az azonos nyitású zárbetétrendszer, ennek a folyamata egy előzetes helyszíni felmérés, majd a beszerelés az összekódolást követően.

Milyen típusú zárral helyettesíthető a már forgalomban nem lévő Garai/Lality zárszerkezet?

Sajnos már nagyon hosszú ideje nem gyártják a Garai zárszerkezetet, pedig egy nagyon jó, súlytőkés biztonsági zár volt. De az élet nem áll meg, valamivel pótolni csereszabatossá kell tenni, elvégre az ajtó nem maradhat nyitva. Erre találtunk ki egy jó, 95 százalékos megoldást, amivel helyettesíthető, pótolható a régi Garai zárszerkezet. Az Olaszországban készült Sab szerkezet lamellás kialakítású, ugyanolyan, mint a páncélszekrények zárjai, ezért is magas a biztonsági besorolása. Olaszországból szállítjuk be ezt a zárat, 3 kulcsos kivitelben. A kétfordulatos Sab zárszerkezetet minőségileg ugyanolyan jó, kulcsai masszívak, erősek és akár ajtó- vagy rács zárjaként könnyedén be is tudjuk szerelni.