Elég-e egy zár a bejárati ajtón, véd-e annyit, hogy ne legyünk áldozatok a betöltéskor?

Elég sokan azt látják, az van a tudatukban, hogy egy három zárral ellátott bejárati ajtónál, ha egy vagy kettő meghibásodik, akkor még mindig ott a harmadik, amelyet be lehet zárni. A kérdés az, hogy az egy zár tar-e, véd-e annyit, mint a két vagy esetleg a három együttesen. Ha felmérést végeztünk a betörések kapcsán abból az irányból, hogy sokkal több esetben törnek be oda, ahol egy zár van az ajtón, mint ahol három -még akkor is, ha mind a három gyenge zár-, akkor ez valós. Úgy gondoljuk, az a magyarázat erre, hogy a betörő gondolatában csak az van, hogy egy zárral hamarabb megbirkózik, mint a három különálló szerkezettel. Egy bejárati ajtó, ne felejtsük el, nemcsak az ingóságainkat, vagyontárgyakat, hanem a családunkat is védi hosszútávon, ezért úgy tekintsünk egy drágább bejárati ajtó beszerelésére, mint egy hosszútávú, megtérülő befektetésre.

Vizsgáljuk meg egy kicsit alaposabban ezt a kérdést

A kockázati tényező minden esetben magas, hiszen pl. minél több ruhát veszünk fel, annál kevésbé fogunk fázni. Ahhoz, hogy maximális biztonságot érjünk el a bejárati ajtó esetében, nemcsak az ajtó szerkezeti elemeinél kell minőségi anyagot alkalmazni, hanem a zárak, zárbetétek számát is emelni kell, legalább kettőre, de inkább háromra. Ezeknek a záraknak az elhelyezkedését az ajtólap 3 különböző pontján, távol egymástól úgy kell elhelyezni, hogy felső/középső/alsó rész is egyaránt olyan erővel legyen védve, hogy a feszegetés, rongálás hatására ne nyíljon ki a zár. Ha nem biztosak a bejárati ajtón működésében és vannak kételyek, cégünknek van olyan szolgáltatása, ahol helyszíni felmérést tudunk biztosítani a zárcsere, hevederzár felszerelés, esetleg új ajtó installálása kapcsán. A régebbi bejárati ajtók esetében már két különálló zárat, plusz egy hevederzárat alkalmaztak. Nem feltétlenül kell ezeket kidobni és egy az újat a helyükre helyezni, inkább ezeknek a zárjait, zárbetétjeit kell kicseréltetni, a szerkezet maradhat a régi. Az ajtózárcsere folyamata gyors és hatékony. A legtöbb esetben szakembereink felmérik az ingatlant védő bejárati ajtót, majd átbeszélik a tulajdonossal a lehetőségeket anyagi-, illetve biztonsági oldalról egyaránt. Ezek után a megfelelő zárbetét vagy trezorzár kiválasztása után elvégzi a szakember a szerelést, gondoskodik a precíziós működésről, illetve az ajtó utólagos beállításáról.

Hogyan álljunk neki az ajtó biztonságosabbá tételének?

Mindenféleképpen zárszerelő szakember tanácsát kérjük ki, hiszen ő évtizedek óta ebben a szakmában dolgozik, ismeri minden csínyját-bínyját. Nyilván tisztában kell lennünk azzal, hogy a költség nem lesz kevés, nem ússzuk meg 20.000-30.000 forintból. A szakember azt is elmondja, ha az ajtó paraméterei olyan gyengék (például faajtók esetében korhadt), amikor nem érdemes rá költeni, egy új ajtót kell beszereltetni, amennyiben biztonságban szeretnénk magunkat érezni. Aggodalomra semmi ok, azért van remény, az ajtók általában nincsenek ilyen kritikus állapotban! De a rossz zár, a rosszul elhelyezett hevederzár mégis felhívás a keringőre a betörőnek. Induljunk ki abból, hogy vagy két darab nagyon jó zár szükséges, vagy három darab, jó erős középkategóriás cilinder és akkor biztos elkerül minket a baj. A legtöbb ajtó egyszárnyú kivitelű, tömör, nincs rajta üveg és minimum 5-7 centi vastag. A legtöbbször körülbelül 2 m magas. Ez azt jelenti, hogy ha a felső szakaszt megvédjük egy darab egypontos zárral, illetve az alsó részt egy retesz-zárral és középre vagy vízszintesen, netán függőlegesen beszerelünk egy hevederzárat, akkor az ajtó teljes terjedelmében védve lesz.

Miért fontos a teljes védelem az ajtó keresztmetszetében?

A legtöbb betörési kísérlet valamilyen erőszakos szerszámhoz van kötve, pl. pajszer, feszítővas, óriási csavarhúzó, illetve két erős legény, aki maximális adrenalin szinttel rendelkezik. De hiába a kísérlet, ha az ajtónak körkörös védelme van, ahogy leírtuk fentebb, és véd mind alul, mind felül, az teljes keresztmetszetében gátolja befeszítést. Nyilván ehhez párosulnia kell egy jó szerkezetű ajtókeretnek, ajtótokkal, ajtólappal együtt, erős zsanérokkal ellátva. De ezeket is ellenőrzi a szakember a helyszíni felmérésen, mielőtt az árajánlatot adja. Nagyon masszív, erős biztonsági másodzárak vannak már forgalomban. Az olasz gyártók gondoskodnak arról, hogy ezek a zárak valós védelmet nyújtsanak az agresszív behatolók ellen, az erőszakos szerszámok alkalmazása kapcsán. Ezek már nem zárbetét rendszerűek, hanem lamellás- vagy szúrókulcsos rendszerűek. Ezekből az árakból egyirányú, kétirányú, illetve többirányú változatot is szoktunk szerelni, mindig az ajtó paramétereihez igazítjuk a lehetőségeket, meg persze a pénztárca vastagságához és az ügyfél elképzeléseihez.