Zárjavítás, zárcsere házilag, avagy belevágjunk-e

Pár évtizeddel ezelőtt, még teljesen elfogadott volt az a dolog, amennyiben elromlott a bejárati ajtó zárja vagy akár a kapuzár, akkor azt házilag, otthon megjavítottuk, illetve ha nagyon muszáj volt (de csak akkor!), akkor kicseréltük. Mára ez a trend már jelentősen megváltozott, hiszen a zárak fejlődésével, a biztonságtechnika előrelépésével ma már olyan komoly és bonyolult zárszerkezetek, illetve betétek vannak jelen a piacon, melyek otthoni szerelésre nem alkalmasak és nem is szabad ezzel foglalkozni. Ma már nem minden zárat lehet vagy érdemes javítani, mert 2021 van és fogyasztói társadalomban élünk.

Persze nagyon sok ember az gondolja, a régi időkre való hivatkozással, hogy ő meg tudja ezt szerelni, javítani. Ám ennél mélyebben nem gondol bele a dolgokba és bizony akkor szembesül a problémákkal, amikor ott áll a szétbontott ajtó előtt, amit nem tud összerakni.

A házilag történő zárszerelés buktatói – miért forduljunk zárszervizes szakemberhez?

A házilag történő javítás, barkácsolás, csúnya szóval élve gányolás, a magyar emberek jelentős része számára spórolás céljából történik. Egy-két dolgot sajnos azonban nem vesznek figyelembe. Az első és talán legfontosabb az, hogy ezzel milyen sok idő elmegy, főleg, ha a szétbontás során/után szembesülnek azzal, hogy ez nem is egy olyan egyszerű feladat. Mármint a szétbontás még megy, de az összerakás már nem. A másik dolog, amiről elfeledkeznek, maguknak a záraknak a bonyolult mivolta, az ajtóban a többirányú záródás le- és visszakötése, összekapcsolódása a zárral.

Már szinte semmi nem olyan, mint régen volt, nem csak sima, egyszerű fogazott kulcsos zárbetétek vannak az ajtóban, vagy nem egy egyszerű kapuzár-szerkezetről beszélhetünk a 80-as évekből. Tehát a házi barkácsolásokkal, javítgatásokkal nagyon sok idő elmegy.

A zárat ki kell szedni, fel kell méretezni, esetleg le kell fényképezni vagy magunkkal kell vinni a megfelelő zárszaküzletbe. Ehhez persze azt előbb meg kell találni. Ilyenkor nem szabad barkácsáruházba menni, pedig a legtöbben ebben gondolkodnak. Szaküzletet kell keresni, ahol csakis zárakkal, kulcsokkal foglalkoznak és a most meglévővel kompatibilis, csereszabatos szerkezetet vagy betétet tudnak adni. Tehát ez a fajta megoldás vagy az erre való törekvés nagyon időigényes.

Mikor kell egyértelműen zárszerviz szolgáltatót bevonni?

Persze egy műanyag bejárati ajtóban vagy egy egyszerű kertkapuban a zárbetét-csere természetesen házilag megoldható, amennyiben annak a pontos méretét tudják. Ám a népszerű kínai bejárati ajtók különböző típusú ajtózár-szerkezeteinek, illetve nem EU szabvány zárbetétjeinek a cseréjéhez jobb, ha szakembert hívnak! Szintén érdemes zárszerviz céget hívni az olasz trezorzárral ellátott biztonsági ajtók zárjaihoz (Dierre, Mottura, Cisa, Securemme, Viro, Cerutti, Sab), mert ezek már bonyolult működésűek, csakis cserélni lehet őket, javítani nem és a csere miatt át kell látni az ajtó működését. Ellenkező esetben szorulni, akadni fog a zár, ez pedig idő előtti zár-tönkremenetelt okozhat.

Vannak továbbá komolyabb, másolásvédett, magas biztonsági fokozatú zárbetétek is, melyek magasabb szintet képviselnek a bejárati ajtókban. Ezeknek az alkalmazása megelőzi a betöréseket, ám a bonyolultabb működésű bejárati ajtónál szintén érdemes szakemberhez fordulni, hiszen a pontos méret kiválasztása nagyon fontos!

Fentiek figyelembevételével sok problémától, bonyodalomtól, idegeskedéstől, telefonálgatástól, céltalan utaktól, nagy időkieséstől és bizony pénzkieséstől is megkímélhetik magukat, mert a szakembernél vannak különböző méretű, típusú, biztonsági fokozatú és abba az ajtóba való zárszerkezetek, zárbetétek, mint amit éppen javítani akartak. Úgyhogy bizonyos esetekben bizony jobb, ha egyből zárszerelő szakemberhez fordulnak a házi barkácsolgatás helyett, akik egyrészt tudják az ajtónak a szétbontásának és összerakásának a pontos sorrendjét, másrészt tapasztalattal rendelkeznek, gyorsan dolgoznak és mindenfajta/féle zárbetét található szervizautóikban, valamit garanciát is vállalnak a munkákra!