A zárcsere halogatásának következményei

Amikor már csak forog körbe a kulcs a zárban és semmi nem működik, az már egy utolsó stádium. Lépni mindig akkor kell, mikor még a megelőzésben lehet gondolkodni. Amikor forog körben a kulcs a zárbetétben, akkor már semmit nem lehet tenni, zárcserét kell eszközölni. De a legrosszabb eset mindig az, mikor egy olyan szituációban történik ez meg, mikor az ajtó zárva van. A kulcs meg csak forog-forog (vagy éppen már el sem fordítható) és az ajtó nem nyílik. Ilyenkor szakemberhez kell fordulni, aki egy bizonyos zárnyitási költségért ezt a műveletet el fogja végezni. Ezek után -mivel a zárnyitás rongálással történik-, mindenféleképpen ki kell cserélni a zárat/zárbetétet. Na már most, ha előre gondolkodtak volna, ezt a zárnyitási díjat mindenféleképpen meg lehetett volna spórolni. Erről szól mai írásunk.

Akadozó trezorzár-szerkezet csere – minél előbb szükséges elvégeztetni!

Amikor valakinek acél ajtaja van, amelyet a legtöbb esetben egy olasz biztonsági trezorzár működtet. Ezekhez általában hosszú tollas kulcs tartozik, a kulcshossz a 10-12 cm-t is eléri és általában négy fél fordulattal lehet az ajtót záródása bírni. A legtöbb esetben ilyenkor a szerkezet nem csak előrefele záródik, hanem felfelé illetve lefelé is.

Nagyon sokszor fordul elő, hogy eleinte a legutolsó fordulatot nem viszi a kulcs, azaz mondhatni, akadozva működik, illetve nagyon nehezen lehet elfordítani. Mivel a harmadik állásban a kulcsot kihúzni nem lehet, így már csak két félfordulattal zárható az ajtó. Általában mikor zárszerelőhöz fordulnak és elmondjak a problémát, szembesülnek egy ilyen zárszerkezet csere árával, akkor mindenki megrökönyödik, mert ez nem a 20.000-es tétel.

Viszont abba már senki nem gondol bele, hogy mi történik. A zár ilyenkor már igencsak rossz állapotban van, és a következő lépés, hogy éppen jönnek haza egy nap és az ajtó nem nyílik. Ne adj isten ünnepnap van, éjszaka vagy hétvége. Ilyenkor már csak zárszerelő szakember fogja tudni az ajtót kinyitni, mégpedig rongálással. Ráadásul sajnos a szerelők között is vannak, akik nagy rongálással nyitnak ajtót, elkérnek érte rengeteg pénzt, majd lelépnek. Aztán ott marad a megrökönyödött tulaj egy használhatatlan ajtóval. Ez a legrosszabbik eset. Jó esetben tudja a szakember a dolgát, de a zárat csakis roncsolással lehet nyitni, így mindenképp szükséges a zárcsere.

Az ügyfél a zárcsere költségének a spórolása érdekében halogatta a műveletet, viszont azzal nem számolt, hogy ha nem nyílik az ajtó, ennek bizony van egy akár 30-40-50 000 Ft-os nyitási költsége is. Tehát eleve jobban jártak volna, ha már az első körben a zárcserét elvégeztetik, mert azzal fenti összeget meg tudták volna spórolni.

Műanyag ajtó zár cseréje – miért lépjen időben?

A műanyag ajtókat általában vasalat működteti, melyet lehet zárni a kilincs felemelésével, illetve a kulcs forgatásával. Nagyon sokszor telefonálnak az emberek azzal a problémával, hogy a zárnak nincs semmi baja, csak a kilincs lóg. 10 esetből 9 alkalommal ez pont zárszerkezet problémára vezethető vissza. Ilyenkor a szakember tanácsa szintén süket fülekre talál, mert az emberek halogatnak és próbálnak spórolni, hogy majd csak bírja még egy darabig. Természetesen a történet vége ugyanaz, mint az előző bekezdésben leírtak. Az ajtó egyszercsak nem fog nyílni. Jó esetben hozzáértő szakember szépen kinyitja, rossz esetben iszonyú rongálást visznek véghez. Spórolni csak akkor lehet, ha az ember időben gondolkodik és megakadályozza a később felmerülő még nagyobb problémákat! Gondolkozzanak előre és fogadják el a szakember tanácsát!

Kínai ajtó zárcsere elmaradásának következménye

Öt emberből háromnak biztos ilyen kínai csodaajtaja van, jó sok probléma is van vele. Itt is nagyon gyakran lóg vagy letörik a kilincs, eltörik benne egy rugó. Az emberek nagyon sokszor szeretnének benne csak egy rugót kicseréltetni. Ilyenre azonban nincs lehetőség.

A kínai ajtóval három probléma lehet, de ebből az első kettő a leggyakoribb. 1.) Letörik a kilincs – ilyenkor komplett kilincsgarnitúrát kell cserélni. Kilincsgarnitúra cserénél a zárhoz nem nyúlunk, ha kilincset kell cserélni, a kulcsokról ne beszéljenek, mert az nem tartozik ide. 2.) Zárbetét csere – mivel a kínai betétek egyrészt minőségtelenek, hamar elromlanak, továbbá védelmet nem adnak, így a betörők által könnyen nyitható a kínai ajtó. 3.) Maga a zárszerkezet csere – ez már egy nagyobb probléma szokott lenni. Amikor zárbetét cseréhez megyünk és tudjuk baj van a szerkezettel is, de az esetek többségében ilyenkor a megrendelő nem kéri a szerkezetcserét. Ez természetesen később majd visszaüt, az ajtó egyszercsak nem nyílik. Persze az ügyfél felháborodva telefonál, hogy pedig kicserélték a zárbetétet vagy a kilincset. Pedig a baj nem is azokkal van…

Nos, mivel mindennek mindenre van hatása, egy biztonsági ajtó esetében a kifogástalan működés összefügg a szerkezettel, a zárbetéttel és a kilinccsel, így hallgassanak a szakemberre és ha ő azt mondja, hogy valamit ki kell cserélni, akkor ne gondolkozzanak (ehhez úgysem értenek), cseréltessék ki azonnal, hogy a továbbiakban ne legyen vele gond. Arról már nem is beszélve, hogy ezzel tudnak spórolni igazán, mert ha ajtót kell nyitni, akkor az kétszer annyiba fog fájni, mint amibe eredetileg került volna.