Trezorzáras ajtók biztonsági fokozatának és zárcsere árának összehasonlítása

Az olasz biztonsági trezorzáras bejárati ajtók különböző gyártmányú zárszerkezetekkel vannak felszerelve. Ezek a zárszerkezetek három irányú mozgást végeznek, előre, felfelé és lefelé reteszelnek, három vagy négy kijövő zártüskével rendelkeznek, melyek négy félfordulatos kulcsráfordítással zárják bejárati ajtót.

Milyen is egy trezorzáras ajtó?

Ezek az olasz trezorzárak acélvázas, és belül acéllemez, illetve acélrácsos ajtókba vannak beépítve. Az ajtó belső szerkezete függ a gyártási technológiától. Ha az Olaszországban készült Masterdoor ajtóról beszélünk, akkor belső acéllemez szerkezetű, ha magyar ajtógyártó vállalkozás ajtóiról beszélünk, akkor pedig acélrács szerkezetű az ajtó. Erre kerül rá a szigetelés, illetve a külső és belső fa ajtóborítás, mindkét gyártás esetében.

Trezorzár zárcsere vagy új ajtó vásárlás?

Amikor egy ilyen robosztus, közel 3 kg-os zárszerkezet cseréről van szó, általában 80-100 000 Ft-os nagyságrendről beszélünk. Ez az ár tartalmazza a helyszíni zár szerelés munkadíját, a vadonatúj olasz zárszerkezetet új kulcsokkal és ha szükséges, a kilincs cserét is. Magába foglalja továbbá az ajtó beállítását, átnézését, egy számlát és a garanciát is.

Sokan a fenti ár hallatán szívrohamot kapnak, amit nem igazán értünk, hiszen egy sima, egyszerű zárbetét csere is 25.000-40.000 Ft-ba kerül már. Amit még jobban nem értünk, amikor azt mondja az ügyfél a telefonba, hogy ezért az árért már kap egy új ajtót. Nos, ez akár igaz is lehet, persze nagyon nem mindegy, hogy milyen ajtót kap.

Összehasonlítva: az acél, trezorzáras ajtó helyett maximum kap egy barkácsáruházban értékesített műanyag ajtót, aminek semmilyen ellenállása nincs a betörésekkel szemben. A vázszerkezete olyan gyenge, hogy egy rúgásra, vagy bármilyen feszítőeszköz hatására könnyen kinyílik, a benne lévő zárbetét a legsilányabb kivitel, védelemmel nem rendelkezik. Tud venni még kínai bejárati ajtót is, erről már rengeteget írtunk, cikkeket, blogokat. Elöljáróban csak annyit, hogy a kínai ajtók betétjei pár másodperc alatt hangtalanul nyithatók a betörők által, a feszítésnek sem állnak ellen a konzervdoboz vastagságú fémlemez ajtók. Arról már nem is beszélve, hogy folyamatos probléma van a zárjával, zárbetétjével, kulcsaival és a kilincsével.

Nos, ezért az árért ilyen ajtót tudnak venni, amellyel a beszerelést követően már rögtön problémák lépnek föl. Ha erre az árra még rászámolják a beépítést követő költségeket, a kilincs-cserét, zárcserét, stb., akkor már jóval túl szárnyaltuk az olasz trezorzár cseréjének a költségét. Ezek az ajtók pedig az acélnak köszönhetően védenek a befeszítés ellen, a zárat sem lehet semmilyen manipulációval kinyitni, maximum hosszadalmas fúrással, ami hangos, zajos. Olyan, mintha egy tankot hasonlítanánk össze egy Trabanttal.

Mi a helyes megoldás?

Ha jobban belegondolnak, nem éri meg az ajtót lecserélni egy ilyen silány minőségre, hiszen ha a zárcserét elvégezzük, az ajtót beállítjuk, szépen feldíszítjük a vadonatúj kilinccsel és a címkékkel, akkor elég jól tud kinézni. Biztonsági védelme pedig kimagasló, nem kell tartani a betörésektől. És akkor zárójelben még megjegyezném, hogy ha ajtót akarnak venni, arra várni kell, vagy ha csak felkapják az Obiban, akkor ember legyen a talpán, aki talál olyan vállalkozót aki gyorsan beépíti, és még akkor sem biztos hogy jól lesz beépítve, mert a gyenge anyag cseklik-nyeklik, a beépítés után rögtön szorulni kezd, majd beletörik a kulcs, letörik a kilincs.

Száz szónak is egy a vége, az olasz trezorzárral rendelkező ajtók bőven lekörözik bármelyik ajtót, ami a magyar piacon kapható. Úgyhogy vágjanak bele a zárcserébe, és a következő 10-15 évben, normális használat esetén, nem lesz vele problémája. Ebben tudunk mi segíteni. Forduljon hozzánk bizalommal!