Mik a legfontosabb tényezők egy bejárati ajtó zárjának cseréje esetén?

A legfontosabb tényező a biztonság, hiszen nem mindegy, milyen zárat fogunk használni a mindennapokba. Ehhez hozzátartozik a zárbetétek eredete, például kínait ne vegyünk, inkább európai gyártótól származó termékeket szereltessünk (német, olasz, spanyol), kimondottan ajánljuk még az izraeli zárbetétek széles palettáját is. Szerintünk az elmúlt 20 évre visszamenőleg nézve, fontos, hogy milyen szakembert bíz meg a megrendelő, hiszen ő fogja az ingatlanhoz tartozó kulcsokat átadni. Itt hangsúlyoznánk, hogy mi minden egyes megrendelés alkalmával az ügyfél előtt bontjuk ki a gyárilag becsomagolt dobozokat. Csakis jó minőségű zárbetétet használunk a nagyobb a biztonság érdekében és egyúttal így igencsak hosszútávú működésre is számíthatunk.

Miért nem elegendő egy zár a bejárati ajtón?

Először is azért, mert ha meghibásodik, elromlik, tönkremegy, nincs amivel be tudjuk zárni az ajtót. Nem beszélve arról, hogy minél több zár van egy bejárati ajtóra felszerelve, annál hosszabb időre lehetséges kinyújtani a betörő próbálkozását, elkerülve a sikeres bejutást. A maximális biztonság elérése érdekében legalább kettő, de inkább három különálló zárat használjunk az ajtó lapon, különböző elosztással felszerelve. Statisztikai kimutatás, hogy ahol több zár van, ott nem jellemző a betörési kísérlet, próbálkozás. Természetesen itt olyan zárakról beszélünk ami véd is, nem pedig valami gagyi, himi-humi lánc, lakat vagy egyéb kínai termékről. Itt beszélünk egy alsó, kilincses zárszerkezetről és egy felső biztonsági zárról, az ajtón keresztbe futó hevederzárról, pántról. Ezek használatánál biztos, hogy nem mi leszünk az áldozat, hiszen három darab, különálló, jól működő zárral kell megküzdeni a betörőnek, amire az ő helyzetében nincs idő.

Mi a megoldás, ha csak egy zár van az ajtón?

Mi azt valljuk, hogy az egyzáras megoldás biztonságosabbá tehető a zárszerkezet cseréjével és egy biztonságosabb zárbetét alkalmazásával, használatával, esetleg egy törésvédő, masszív pajzs felszerelésével. Vannak olyan esetek, ahol ha ezeket kicseréljük az ajtó komolyabb átalakítása nélkül, már elég nagy lépést teszünk a biztonság felé vezető úton. Továbbá gondolkozhatunk még másodzárak telepítésében, biztonságosabb, korszerűbb hevederzárak felszerelésében. Célravezető lehet még kamera vagy riasztó telepítése, netán egy vasrács felszereltetése a bejárati ajtó elé.

Hogyan tud segíteni egy zárszerelő-lakatos a zárcsere kivitelezésében?

Mivel évek óta ezt a szakmát űzzük, elég nagy tapasztalatra, rutinra tettünk szert. Több ezer ajtót láttunk már, tudjuk, mi a gyenge pontja a záraknak és hogy hogyan, hol kell megvédeni a bejárati ajtót a betörés ellen. Csak olyan megbízható szakembert szabad felkérni a zárcsere elvégzésére, aki igen magas színvonalú munkát végez a szakmájában és a megjelenésére is természetesen ad, mind kinézetileg és nem utolsó sorban szerszámozottságilag. Egy jó zárszerelő lakatos táskájában rend van, sorban vannak a szerszámok, nem ütött-kopott fúrókkal dolgozik és ha megnézzük a szervízautót ott is minden rendben van, sorban vannak a dolgai, mint egy zárszaküzletben a polcon. Egy jó lakatosra mindig szükség van, hiszen elromlanak a zárak, tönkremennek az ajtók a napi használattól, de egyre több a kókler, mert próbálnak sokan másodállásként egy szeletet szakítani a tortából ezen a területen úgy, hogy igazándiból nem is értenek hozzá, mint ahogy a megrendelő sem, sajnos.

Új hevederzár felszerelése vagy a régi megerősítése, biztonságosabbá tétele?

Ebben a rohanó világban mindent kidobunk, nem javít már senki semmit, mert az többe kerül, nem érdemes vele foglalkozni. Általában mi is ezt a szemléletet tartjuk, hogy például egy meghibásodott Miskolci hevederzárbetét esetében inkább beszerelünk egy újat. Ám vannak olyan élethelyzetek, amikor elég csak egy szétszedés, tisztítás, majd egy fogaskerekes zárbetét cseréje. Ezen van a hangsúly, erre figyeljünk a legjobban, hiszen ez a zárbetét fogja biztosítani otthonunk védelmét. Ezen nem szabad spórolni! Azért sem szerelünk fel egy másik hevederzárat ezeknél az eseteknél, mert arrébb kell tenni a furatokat, a zárcsőr nyílását, az pedig általában nyomot hagy az ajtón, a régi helyét nem takarja el. Végezetül pedig, sokszor a festők az elmúlt 20 év alatt gondoskodtak gazdagon a festék felviteléről, ami annyit jelent, hogy ahogy leszereljük az ajtólapról a hevederzárat, úgy egy négyzetméternyi festékkel együtt jön le, ami nem valami szép látvány, egy már megtapasztaltuk.