Mi a megoldás, ha nem záródik a műanyag bejárati ajtó?

Szinte minden nap felteszik a kedves ügyfelek azt a kérdést, hogy miért nem záródik a műanyag bejárati ajtó, hiszen tegnap még működött. Higgyék el, ennek rengeteg számos oka lehet, pl. származhat akár dilatációs mozgás miatt, vagy a rosszul kivitelezett beépítés miatt, egy elrontott beállítás végett, vagy bármi más okból kifolyólag, amit egy rosszul kiválasztott szakember végzett el. Nem kell egy a legrosszabbra gondolni, hogy most akkor új ajtó, meg hogy, nem lehet bezárni, kint ragadunk, stb. Tessék telefonálni nekünk, mi egy munkanapon belül megoldjuk a zárási-nyitási problémáját Budapesten, illetve Pest megyében, 20-30 kilométeres távolságban.

Miért kell a legjobb szakembert választani?

Egyszerű a válasz, egy rosszul kivitelezett munka tönkreteheti az ajtózár vagy a zárbetét élettartalmát. Meghibásodás miatt kizárhatja az ügyfelet a saját ingatlanából, akár kívülről, akár belülről, ami valljuk be, igen kellemetlen szituáció. Egyre több a kókler ebben a szakmában is, akit – elnézést a kifejezésért – a tudatlan, laikus ügyfél mint Google kereső első helyezettjét rögtön tárcsázza ijedelmében. Amit ilyenkor nem tudnak az emberek, hogy azok a kattintások, amik ezért kiszámlázásra kerülnek, amikor valaki rákattint a hirdetésre, hogy pl. megnézze a telefonszámot, azokat az ügyfél, azaz a megrendelő fogja kifizetni. Ezzel nem is lenne baj, ha normálisan el lenne végezve a munka, de az esetek 95 %-a nem ezt mutatja. Ezt onnan tudjuk, hogy rengeteg bejövő hívásunk van azután, miután egy éjjel nappali szervízzel kinyittatta 60.000 forintért a felhúzókilincses műanyag ajtót, majd ez a cég, aki elkérte a nagy pénzt ebben az állapotban ott is hagyta az ajtót szétbarmolva. Ezután tőlünk várják a megoldást, a zárszerkezet és zárbetét cserét, persze lehetőleg kevesebb áron, pedig nekünk anyagot is kell prezentálni, mint annak a cégnek, aki csak rongált és úgy nyitotta ki az ajtót. Ezért fontos a jó szakember, aki nem roncsol, hanem finoman nyit, minden van nála a cseréhez, és el is végzi azt azon nyomban, kedvező áron és garanciával. Nos, ezek lennénk mi.

Ha nem záródik normálisan, a műanyag ajtó a hibás? Mi lehet a háttérben?

Szerviz szemmel tekintve a dolgot, nem minden alkalommal tűnik úgy, hogy a bejárati ajtó alkatrészeit kell cserélni, pl. a vasalatot, mert lehet más is a háttérben. Ilyen pl. a tavaszi/őszi úgynevezett ajtó-utánállítás, igazítás, pozícionálás. A probléma forrása adódhat a rosszul beállított vagy beépített ajtóból, amely azt a hibát eredményezi, hogy nem fog tökéletesen záródni az ellenoldalra felszerelt ún. záró lemezekbe. Hogyan kereshetjük a hiba forrását, mire vezethető vissza a beállítás vagy beépítés?

Mindenféleképpen zárszerelő szakember bevonásával történjen ez a folyamat, hiszen a probléma nem egy sztenderd zárbetét-csere, amit akár házilag egy csavarhúzóval is meg lehet oldani. Mindig a legjobb megoldást kell megkitalálni, illetve elvégezni. Ha mégsem tökéletes az a módszer, hogy igazítunk, állítunk a zsanérokon, az ellendarabokon, akkor tovább kell keresgélnünk és feltárni azt a hibát, ami okozza az ajtó passzentos záródását. Nagyon sok olyan dolog húzódhat a háttérben, amely ezt az akadozást, nem tökéletes záródást okozza és ha nem orvosoljuk azt, akkor előbb-utóbb odavezet a dolog, hogy a kilincsmechanika körül eltörik egy alkatrész, amely megakadályozza, hogy az ajtót nyitni tudjuk és ott állunk az ajtó előtt tehetetlenül, ahelyett hogy előre gondolkoztunk volna a hiba elhárításában. Történik mindez azért, mert a szerkezet és a kilincs terhelve van.

Hogyan tudjuk ellenőrizni, hogy a zárbetét vagy a többpontos zárszerkezet a hibás?

Amikor egy műanyag bejárati ajtó nem látja el rendeltetésszerűen a nyitást-záródást és nehézkessé válik, az nem azt jelenti, hogy a szerkezettel vagy a zárbetéttel van a gond. Ezért kell zárszerelő szakember segítségét kérni a hiba feltárására, majd az azutáni kivitelezésben. A legtöbb ügyfél úgy hív fel minket, hogy nem tudja zárni a műanyag ajtót, nehézkes a kilincs felemelése, majd azt követően a kulcs elfordítása a zárban. Mielőtt bármilyen anyagi oldalról közelítenénk meg a dolgot, először is ellenőriztetjük az ügyféllel, hogy nyitott állapotban hogyan működik a zár. Ha nyitva van az ajtó, és így tökéletesen fel lehet emelni a kilincset, majd el lehet fordítani a kulcsot, akkor elmondható, hogy az ajtó vagy elmozdult, vagy leült, vagy a dilatációs mozgás következtében elmozdult a záródása onnan, ahova eddig tökéletesen csukódott.

Természetesen ezt a helyszínen különböző speciális módszerekkel be tudjuk úgy állítani, hogy ismét a régi kerékvágásba történjen a záródás. A beállítási idő minimum másfél óra, hiszen ilyenkor átnézzük a zsanérokat, ha szükséges, megemeljük őket, megnézzük, hogy kellően bukik-e előre, ki- és befele az ajtólap és hozzáigazítjuk a görgőket vagy csapokat az ellenoldalra felszerelt lemezkéhez. Ha a szerkezet hibás, egyértelmű, hogy nehézkes a záródás, még üresen is, tehát nyitott állapotban sem működik megfelelően.

Ilyenkor az ügyféltől fényképet kérünk az ajtó életéből, mégpedig úgy, hogy fentről középig kérünk egy fotót a vasalatról, majd középtől teljesen az aljáig egy másik képet, Mi ez alapján már tovább tudunk lépni, tudjuk, milyen típusú, milyen méretű, milyen kiosztású szalagzár van az ajtóban. Ennek a cseréjére tudunk már árat is mondani. Általában kb. 50.000 forinttól felfele bármeddig mehet. A zárbetét akkor a hunyó, ha nagyon nehézkesen megy bele a kulcs a zárhengerbe vagy nagyon nehézkes a forgatás. Ilyenkor elkopott vagy -rosszabb esetben- megpiszkálták a zárat, be akartak törni, így tönkretették a betörők. Ha ezek a lehetőségek állnak fenn, egyértelmű egy új, jó minőségű, izraeli zárbetét beszerelése. Ez Budapest területén, méret függvényében, 38.000 – 46.000 forint között érhető el, kiszállással együtt. Mind a két esetnél, akár szerkezet, akár zárbetét cserénél, egy év teljes körű garancia van biztosítva a beszerelést követően.