Miért nem jó, ha a zárbetét túl hosszú?

Nemcsak esztétikailag csúnya, ha kilóg egy zárbetét az ajtó vagy kilincscímke síkjából, akár kifelé vagy befelé, de a biztonsági szintet is csökkenti, mert vannak olyan zártörő eszközök, aminek a formája ugyanolyan fordított körteforma, mint a zárbetét alakja. Ezt ráteszik a zárbetétre és mivel a betét rézből készül (könnyűfém), gyors jobbra-balra forgatással a betét már el is törött. Ezután a zárbetét külső, letörött felét kipiszkálják az ajtóból és a zárszerkezetet egy csavarhúzóval ki lehet már nyitni. Lásd az alsó két képen.

Mi a megoldás?

Szervizként mindig odafigyelünk a megfelelő méretek beszerelésére a zárcserekor, épp ezen betörési módszerek miatt. Ezen felül törésvédett (break secure) vagy acélhidas zárbetéteket szerelünk be a teljes védelemért.  Ezek megakadályozzák a zártöréses módszert és nem tudnak bejutni zártöréssel a betörők. A törésvédett zárbetétek alapvető követelménynek számítanak Európában, elvégre még mindig ez a vezető módszer a betörési statisztika szerint. Rövidebb, megfelelő méretű zárbetéttel és/vagy törésvédő pajzs felszerelésével már ki lehet ezt a problémát küszöbölni.

Melyek azok a törésvédett zárbetétek? Mit ajánlunk?

Törésvédett zárbetéten azt értjük, amikor a zárgyártó vállalat olyan megoldásokat alkalmaz a zárbetétek külső, belső vagy alsó részén, amely megakadályozza a törést, ezáltal a behatolást és a zárbetét megrongálását. A legtöbb esetben az zárbetétek első egy cm-ét kikönnyítik, így csak ez a rész törik le, ha hozzáfér a betörő, de ennél tovább nem jut. Ami valóban jó megoldás, az a merevített acélhíd, ami összetartja alul a zárbetét testét, ezt a törésvédelmet pl. főként izraeli záraknál alkalmazzák. Amit mi ajánlunk és használunk, az az RB Keylocx és LOCXIS zárbetétek. Abszolút megbízhatók, nagyon biztonságosak, interaktív csapjaiknak köszönhetően, egyedi kialakításúak a többi zárral szemben. Ami ritkaságnak számít, az a kulcsvédelem, azaz a kulcsok másolása csakis a kódkártya segítségével és jelenlétével lehetséges.

Miért nem jó, ha rövidebb a zárbetét, mint ami valójában szükséges?

Először is, esztétikailag is ronda, ha ez lyukat látunk kívülről, mert nem megfelelő méretet vásároltak, vagy nem jó méretet szerelt be a szerelő. Másodszor, a kulcs végével folyamatosan karcolva van a kilincs-címer, mert nem találni a zárbetét nyílását. Harmadszor, olyan mélyen van a zárcilinder, hogy alig éri el a kulcs. Találkoztunk már megreszelt kulcsokkal, levágott részekkel a kulcsfejből, mert különben nem fordult volna el a zár. Nem ez a megoldás. A legjobb az, ha kívül-belül mindig színben vannak a zárbetét szélei.

Milyen ajtóknál érdemes törésvédett zárakat alkalmazni?

Ha biztosra akarunk menni, csakis izraeli prémium zárakat szereltetünk be saját magunknak. A legtöbb betörési kísérlet, ami igencsak növekvő tendenciát mutat, az a műanyag kilincsemeléssel működő ajtókon valósul meg, továbbá a kínai ajtók csoportjába tartozó HiSec világítókilincses ajtó, Secdoors emelőkilincses, kétzáras ajtó és a TerraSec lemezajtó esetében is előfordul.

Általában napi 10-12 kínai ajtón cseréljük le a kínai betétet magas biztonságú, izraeli zárbetétre, mert vagy tönkrement a kínai vacak, vagy finomnyitásos trükkökkel, azaz zárpikkeléssel nyitották ki és mentek be a lakásba. Nem győzzük hangsúlyozni, hogy nem szabad kínai zárakat vásárolni, sem azokat beszereltetni, mert nem rendelkeznek olyan védelemmel, ami ezeknek a speciális zárnyitó eszközöknek ellenállnának!

Az izraeli zárbetétek zárcsere esetén kérhetők nálunk hevederzárakba, rácsokba, garázsajtókba, kertkapukba és tárolós ajtókba is. Azonos rendszer is készíthető belőlük, hogy ne kelljen senkinek óriási kulcscsomókkal mászkálni. Válassza a minőséget, válassza a biztonságot!

Miért nem jó, ha a zárbetét túl hosszú?
Miért nem jó, ha a zárbetét túl hosszú?