Speciális olasz biztonsági trezorzárak zárcseréje

Hazánkban a magasabb biztonsági fokozatú ajtók mind ilyen típusú zárral rendelkeznek. Mivel 9-10 különböző fajta is van ezekből, így gyakran belekeverednek az emberek, és senki nincs tisztában azzal, hogy neki milyen típusú biztonsági zár van az ajtajában. Főleg, ha a kulcsok is másolatok, és arról sem lehet információt leolvasni.

Két dologból kifolyólag lehet zárcserére szüksége valakinek. Az egyik ok a biztonság, amikor azt szeretné, ha csak neki lennének kulcsok a tulajdonában, a másik pedig a meghibásodás miatti zárcsere. Ez azért fontos, mert az olasz zárak között vannak kódolható változatok, így kedvezőbb áron lehet új kulcsokhoz jutni. Persze ez csak akkor lehetséges, ha nem romlott el az ajtózár, azaz kiválóan működik.

A zárcsere első lépése a zár pontos beazonosítása. Bár mindegyik trezorzár Olaszországban készül, és mindegyik zár nagyon hasonló a laikus szem számára, mégis kisebb méretbeli és rögzítésbeli különbségek vannak köztük.

Hogyan azonosítható be legkönnyebben a zárszerkezet?

Könnyen lehet tájékozódni a zárhoz tartozó kulcsról. Ezen általában van egy felirat, logó, embléma, csupán ezt kell leolvasni. Ha szerencsénk van, eredeti kulcs tartozik az ajtózárhoz és megkapjuk a márkanevet, ami alapján a zár beazonosítható. Rosszabb esetben már másolt kulcs működteti a zárat, amin csak a nyerskulcsgyártó emblémája szerepel. Nos, ezzel nem vagyunk előrébb.

Ilyenkor mi a teendő? A legegyszerűbb, ha az ajtó életből a zár-részről készítenek egy fényképet és azt elküldik nekünk emailben. Sokat segít, ha a kulcsról is készül egy fotó, mert ezzel az összes esetleges félreértés is elkerülhető. A képek alapján mi már képesek vagyunk a zárat beazonosítani. Ha ez megtörtént, pontos árat tudunk mondani a zárcserére, zárkódolásra.

A Magyarországon forgalomban lévő, leggyakoribb olasz zártípusok

Az olasz trezorzárakat két fő kategóriába soroljuk, vannak tollas kulcsos és cilinder meghajtású szerkezetek. Most csak a tollas kulcsos zárakról írunk. A tollas kulcs egy viszonylag hosszú kulcs (90-110 mm), van egy hosszú kulcs-szár és a végén tollak, emelkedések, bástyák találhatók. Mint a régi kapukulcsoknál vagy a páncélszekrény kulcsoknál. Így már mindenki ismeri. Az olasz trezorzárakhoz ilyen kulcsok tartoznak. Ezek a kulcsok nem védettek, lehet őket bárhol másolni, kártya nem tartozik hozzájuk.

A tollas kulcsos trezorzáraknak is van két alcsoportja, mégpedig a zárcsere szempontjából, ezek pedig a kódolható zárak, illetve a nem kódolható (fixlamellás) zárak. Ha biztonsági okokból van szüksége a zárcserére, a kódolható zárakat át lehet tanítani egy új kulcskészletre az ajtó szétbontása nélkül. Ilyenkor az új kulcsok nyitják-zárják a zárat, a régiek már nem fogják működtetni. Ennek a kódolásnak kedvezőbb a költsége, hamarabb megvan. A kódolást a Dierre, CR T Cambio, Cisa és Potent (volt Viro/Cerutti) záraknál lehet elvégezni. A többinél nem.

A fixlamellás (azaz nem kódolható) trezorzáraknál, ha elhagyták a kulcsot, új kulcsokra van szükség, vagy elromlott a zár, a komplett zárszerkezetet cserélni kell, amihez a legtöbbször az ajtó belső burkolatát le kell szedni vagy félre kell hajtani. Ilyen zárszerkezetek pl. Mottura, Sab, Viro, Cerutti, Potent, Moia, Iseo, CR, Securemme.

Olasz zárak cseréje esetén mi a teendő?

Mint a felsorolásból is láthatják, nem egyfajta olasz zár van a piacon, hanem szerteágazó a paletta. Zárcserekor a legfontosabb tudnunk, hogy hol található, valamint, hogy miért van szükség a cserére. Pl. elromlott a zár, vagy még nem romlott el, de nehezen működik, vagy pedig nincs baja, csak új kulcsokat szeretnének, mert nem tudni kinél vannak pótkulcsok, stb. Ezután történik a zár beazonosítása kulcsról vagy fotók alapján. Ezután egyeztetjük az árat, majd megbeszélünk egy időpontot, amikor a szerelő a helyszínre megy és elvégzi a zárcserét. Ezután kipróbálja a kulcsokat, hogy jól működnek-e, átnézi az ajtót, megírja a számlát és átveszi a készpénzt. Egy év teljes körű garanciát vállalunk a zárcserére, érdemes a számlát megőrizni!

Ha bármilyen olasz zárral problémája van, bármikor hívhat minket, szívesen segítünk mindenkinek!

Speciális olasz biztonsági trezorzárak zárcseréje
Speciális olasz biztonsági trezorzárak zárcseréje