Műanyag ajtó vasalat csere garanciával

Ha már régi a bejárati ajtó zárszerkezete (vasalata), azaz zárcserére kerül a sor, akkor olyan szerkezetet szerelünk be a régi helyére, ami minőségi terméknek számít, illetve hosszútávon üzembiztosan használható. Ezek a vasalatok bár drágábbak, de csak így tudunk rájuk garanciát vállalni, ami általában egy évig terjed. Szervizautóinkban a legáltalánosabb görgős vasalatoktól kezdve, a duplacsapos, kéttáskás, széles előlapos vasalatokig bezárólag, széles spektrumot tudunk lefedni, így nem kell fölösleges köröket futnunk a zárcserekor, megkímélve az ügyfél pénztárcáját.

A garanciális vasalat-csere arra vonatkozik, ha a szerkezettel történik valami, pl. rugótörés vagy szerkezet meghibásodás. Viszont a műanyag ajtó mozgási és súrlódási tényezőiből adódó hibára nem tudunk garanciát vállalni, mert a műanyag ajtóknál téli és nyári utólagos igazításokat kell eszközölni, a hőmérséklet ingadozás miatt.

Műanyag ajtó beállítása, szakszerű működés

A műanyag ajtók beállítása nem ott kezdődik, hogy ráillesztjük a tokra az ajtószárnyat, hanem a már meglévő, beszerelt műanyag bejárati ajtó pontatlan, nehézkés működése miatti igazítást végzünk. Az igazítás történhet a zárfogadók arrébb helyezésével, a zsanér emelésével, az ajtó előre és hátra buktatásával.

Nagyon sokan lecserélik a nyílászárót, mert nehezen működik, holott elég lenne egy zárszerviz szolgáltatót igénybe venni az ajtó beállításához. Ennek a műveletnek egy egyszeri munkadíja van. Főként az újonnan beszerelt ajtóknál fordul elő probléma, a dilatációs mozgások és az ajtót ért hideg-meleg hatása miatt.

Egy műanyag ajtó felhúzókilincses vagy kulcsműködésű zárszerkezete akkor működik tökéletesen, ha záráskor és nyitáskor minimális ellenállást tanúsít. Az viszont természetes, mert a többpontos vasalat reteszeli az ajtófélfába történő záródást.

Ha nem szakszerű a működés, vagy a kilincs diója törik szét vagy pedig a kulcsot törjük bele a zárbetétbe, mivel mindkét esetben az erőkar szerepét játssza. A műanyag ajtók téli és nyári működésére érdemes odafigyelni, pláne, ha nem zárt lépcsőházba, hanem kültérre van beszerelve, mert nem mindegy, hogy -6 fokban van használva a zár, vagy zárt lépcsőház esetén 12-15 fokban. És ez vonatkozik a meleg hatásnál ugyanúgy.

A műanyag ajtó beállítását kivel végeztessük?

A műanyag ajtó beállításával kapcsolatban egyértelmű, hogy a legjobb, ha szakember segítségét kérik. Megfelelő tapasztalat nélkül nem szabad vele próbálkozni, mert a szaktudás hiányában igencsak problémássá válhat az elsőre könnyűnek tűnő munka.

Az új bejárati ajtó behelyezésével ne gondoljuk azt, hogy nem vár feladat az ajtóbeállítás kapcsán. Mivel a műanyag ajtó folyamatosan vetemedik és mozog, a beállítása gondos munkát igényel. Figyelembe kell venni, hogy el lehet-e végeztetni garanciával a beállítást, mert ha minket választ, mint független szolgáltatót, akkor annak egyedi díjszabása van, amit a helyszínen ki kell fizetni a munkát végző kollégának.

A műanyag ajtó beállítása több lépcsőben történhet. Sajnos vannak olyan bejárati ajtók, amelyek eleve rosszul lettek beépítve, ráadásul a végpontjai is teljesen ki lettek állítva, azaz az ajtón semmilyen állítási lehetőség nincs már. A legtöbb esetben az ajtót pontosan tudjuk pozícionálni a zsanérok emelésével, süllyesztésével. Nem minden esetben kell a forgáspintokhoz nyúlni, ritkábban a zárfogadók állításával, odébb helyezésével megoldódik az akadósan működő záródás.

Vannak olyan szalagzárak, amelyek zárócsapjai végében állítható lehetőség van, ez azt jelenti, hogy a szerszám segítségével kijjebb tudjuk tekerni, így a görgő mozgási útja hosszabb lesz, ezért a kilincs felemelésekor közvetlen a fogadóba záródik, nem pedig a szélébe vagy mellé.

Műanyag ajtó vasalat csere garanciával
Műanyag ajtó vasalat csere garanciával