Hogyan előzhető meg a kizáródás a lakásból?

Először is soha nem szabad belül kulcsot hagyni a zárbetétben, illetve minden esetben kell nálunk legyen egy lakáskulcs a kizáródás elkerülése érdekében. Ha van olyan megbízható, ismerős, barát, szomszéd, akinél el tudunk helyezni tartalék kulcsot, akkor biztos, hogy nem kell zárszerviz céget hívni egy becsapódott ajtónyitásra.

Lehet alkalmazni vészfunkciós vagy gombos zárbetétet is. A gombos azért jó, mert nem lehet benne hagyni belül a kulcsot és kívülről nyitható. A vészfunkciós pedig azért, mert benne maradt kulcs esetén is nyitni lehet kívülről egy másik kulccsal, bármilyen állásban is legyen a kulcs a belső oldalon.

A gombos ajtóknál minden esetben résen kell lenni, a kulcsnak a kézben, zsebben kell lennie mindenkor! Különben súlyos pénzeket kell kifizetni a szerelőnek saját mulasztásból. Ha mégis megtörténik a baj, hívhatja ügyeleti számunkat! Egy órán belül a bajbajutottak segítségére sietünk. Díjszabásunkról a kiérkező szerelőtől vagy diszpécserünktől tud érdeklődni!

Milyen ajtóknál alkalmazzák a fix gombos veretgarnitúrákat?

Főként az újabb építésű lakóparkoknál, ingatlanoknál, társasházaknál találkozunk fix gombos címkékkel. Ez azért van, mert a folyosókon több bejárati ajtó is szerelve van, így ha hazaérkezés után bárki elfelejti bezárni az ajtót, kívülről a besurranó tolvajok nem tudnak bemenni a fix gomb miatt.

Sokan szeretik, sokan ellene vannak, a kizáródás miatt. Ki, mit szokott meg.  Van, aki direkt ilyet kér a kilincs helyett, van, aki pedig fordítva, inkább kilincset kér a fix gomb helyett, ez egyéni döntés. Mindig felmerül a kérdés, hogy lehet-e gombra cserélni a kilincset. Ahhoz, hogy az ajtóra gomb kerüljön mindenféleképpen a zárszerkezet belső részében ún. váltónak kell lenni. A váltó az a kis alkatrész, ami a zárnyelvet visszahúzza, ha a kulccsal egy félfordulatot fordítanak. Ha ez benne van, minden további nélkül, szinte minden ajtóra felszerelhető a gomb, különféle színben és méretben.

A HiSec és TerraSec kínai ajtóknál praktikus a fix gomb, hiszen a kilincses kivitel üregessége miatt elég gyakran kézben marad a kilincs valamelyik oldalról, így ezzel ez kiküszöbölhető. Nyilván itt is figyelemmel kell kísérni, hogy a kulcs ott legyen, ha bárki kimegy a lakásból.

Mennyibe kerül egy behúzott vagy becsapódott ajtónyitás Budapesten?

Minden szolgáltatásnak, így az ajtónyitásnak is ára van, pláne ilyen üzemanyagárak mellett. Nem kell bedőlni a „nincs kiszállási díj” hirdetéseknek, mert bele van kalkulálva a munkadíjba. Senki nem fog Békásmegyerről Kispestre kiautózni 2000 forintért, majd felmenni a hatodik emeletre a szerszámostáskával és egy szoros illesztésű becsapódott bejárati ajtót fél órán keresztül nyitni. Több cég ilyenkor azzal sem foglalkozik, hogy kárt okoz. Egy sima zárnyelv kicsapódás esetén nem a finom lehetőségeket alkalmazza, hanem egyből kifúrja a zárbetétet, és mivel nincs másik az ügyfélnek, így kénytelen egy új betétet belerakatni. Ilyen van is a szerelőnél, persze horror áron. A sima 20.000 Ft nyitásból, ami kiszállási díj nélkül lett hirdetve, kikerekedett egy 40.000 Ft-os, számla nélküli összeg. Mi minden becsapódott ajtót sérülésmentesen és anyagköltség-mentesen igyekszünk kinyitni, 20-22 ezer forintos fix költségen, Budapest kerületeiben, ügyeleti jelleggel, speciális zárnyitó eszközökkel.

Utánunk nem kell zárat cserélni, marad a régi. Vannak trükkjeink, praktikáink a sérülésmentes nyitásra, kitartóan megküzdünk minden (akár szorosan is) becsapódott ajtóval.