A tűzgátló ajtókról

A figyelmetlenségnek köszönhetően tűz bármikor és bárhol keletkezhet. Alattomos jelenség és nagyon gyorsan terjed, amennyiben van neki megfelelő tápanyag. A továbbterjedését azonban le lehet csökkenteni. Nemcsak maga a tűz veszélyes, hanem az égés során keletkező gázok is! A megfelelő kialakítású, speciális tűzgátló ajtókkal a tűz terjedését lehet féken tartani, persze ezt sem a végtelenségig.

A tűzgátló ajtók szerepe a láng és füst terjedésének késleltetése

A tűzgátló ajtók alkalmazása során azonban pár dolgot mindig figyelembe kell venni. Mások a követelmények egy magánlakás esetében, mások a szállodákban, és szintén mások az ipari létesítményekben, színházakban, csarnokokban, stb., és ezek egyes helyiségeiben.

A cél mindig a tűz és a füst továbbterjedésének késleltetése, addig, amíg a tűzoltók megérkeznek. Ezeken kívül még szem előtt kell tartani a létesítmény adott helyiségeinek esztétikai igényét is, mindig az épület jellegéhez igazodóan.

A szigorodó tűzvédelmi szabályoknak köszönhetően, növekvő igény mutatkozik a speciális műszaki/esztétikai paraméterekkel rendelkező tűz- és füstgátló ajtók iránt. Ezek a speciális ajtók semmiben sem különböznek a külső megjelenésüket illetően a hagyományos beltéri, vagy bejárati ajtóktól. A kivitelük szerint akár készülhetnek tele- vagy üvegezett változatban is. Minden egyedi, és akár magas esztétikai igényt is ki lehet velük elégíteni, a felületi kialakítás sokrétűségének és a széleskörű színpalettának köszönhetően.

A használatuk nemcsak üzlet-, iroda-, vagy közösségi helyiségek esetében lehet fontos, hanem lakások, garázsok, termek, csarnokok különböző részeinek a leválasztásánál is kiemelkedő szerepet tölthetnek be. Fontos azonban tisztában lenni azzal, hogy menekülő utak ajtóiként a beépítésük és a használatuk szigorúan tilos, mert az ajtó élszigetelései a hő hatására megduzzadnak és ezáltal az ajtónyílást lezárják.

A tűzgátló ajtók lapjai és tokjai többnyire horganyzott acéllemezből készülnek. A lakossági igényeknek helytállva azonban szoktak alkalmazni többrétegű egzóta fakeretezést is, nem éghető anyagból készült szigetelést behelyezve közéjük. Az ajtólapoknak HDF lemezkezelésűeknek kell lenniük, esetleg laminált-, vagy színfunérral borított bevonattal. Az ilyen kivitelű tűzgátló ajtók kb. 30-60 perces tűzgátlást képesek biztosítani, azonban szigorúan MABISZ tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.

Szintén fő szempont, hogy a tűzgátló ajtók tűzállósági értékének nagyjából a fal tűzállóságának a felét kell kitennie. Fontos tényező, hogy az ajtó mennyi ideig képes megőrizni a szilárdságát, valamint, hogy az ajtó által leválasztott térrész a tűz által nem érintett oldalán mennyi ideig képes megőrizni az alacsony hőmérsékletet és a füst átszivárgását.

Az ajtólapok vastagsága váltakozó, 40 mm-től kezdődően, akár a 100 mm-t is elérheti.

A tűzgátlásuk időtartama 30, 60, 90 vagy akár 120 perc is lehet. Ez az ajtólapok tűzálló szigetelő betétének a vastagságától függ, amely általában nem éghető ásványgyapot.

Fontos kitérni a tömítésükre is, amelyet az ajtólap falcában kerül elhelyezésre, és az erős hő hatására beragad a tokba, ezáltal képes megakadályozni a füstgázok továbbterjedését. Ezt tömítő csík biztosítja, amely általában, mint fent említettük, hőre tágul.

Az ajtólapok külső megjelenése a megrendelő tetszése szerint alakítható, persze megkötések itt is vannak. Egyes gyártók díszítő dekor festésre is lehetőséget biztosítanak.

A tűzgátló ajtók tokjai Z-kialakításúak, hegesztett, horganyzott acéllemezből készülnek, és pórszórt festésűek. A nyílásba történő rögzítésüket, beépítésüket kizárólag erre képzett szakember végezheti el, mert csak így biztosítható a beépített ajtók megfelelő tűzgátlása.