CR T-Cambio tollas kulcsos zár átalakítása cilinderesre

A biztonsági ajtók jellemzői a masszívvitás, a vas-szerkezet, illetve a benne lévő biztonsági zárszerkezet, amelyek együttesen alkotják az ajtó magas biztonsági fokozatot.

Sok ajtógyártó cég alkalmazza a tollas kulcsos működtetésű zárszerkezeteket. Ebből az egyik példa a CR T-Cambio zárszerkezet tollas kulcsos verziója. Ismertetőjele, hogy egy műanyag, világoskék kupak van a kulcs fejére ráhúzva, benne a CR logóval. Ez egy kódolható zárszerkezet, amihez 3 kulcs tartozik és kulcselvesztés esetén átprogramozható a zár egy másik kulcsgarnitúrára.

Én azt gondolom, hogy az új szerkezeteknél ez még kivitelezhető is, de a régebbi T-Cambio szerkezeteket nem ajánlatos átkódolni, mert könnyen szétugorhatnak bennük a lamellák.

Sokan kérdezik, hogy nincs-e valami más megoldás arra, hogy nem kelljen ezt a hosszú kulcsot cipelni, hiszen kiszakítja a ruhát, beleakad a táskák bélésébe, nem lehet vele úgy leülni, hogy ne nyomja az ember lábát.

Persze mindent lehet, csak kellő szaktudás, és az anyagiak kellenek hozzá. A tisztánlátáshoz leírjuk az a.) és b.) verziót. Egy ilyen tollas kulcsos zárcsere bruttó 80.000 forint körül mozog. Egy cilinderesre való átalakítás pedig bruttó 140 ezer forint körül van. Az átalakítás kicsit több alkatrészt, anyagot és munkaórát vesz igénybe, mint a sima tollas kulcsos zárszerkezet csere.

Ha már cserélünk, akkor a biztonságos páncélszekrény zár fokozatot ne gyengítsünk! Ugyanúgy szükségeltetik hozzá egy trezorzár szerkezet, ami végzi a háromirányú zárást, csak itt a tollas kulcs helyett gondoskodnunk kell a cilinderbetétről, ami meghajtja a zártestet.  Csakis olyan cilindert szabad ezekbe a trezorzár szerkezetekbe elhelyezni, ami fúrás-, törés, finomnyitás ellen védett, illetve védőkártyával van ellátva. Ha ennél gyengébb minőségű zárbetétet használunk, az könnyen támadhatóvá válik és az acél biztonsági ajtó mit sem ér, ha két perc alatt nyitható a szerkezetet működtető zárbetét! Ezt a zárbetétet még egy ún. dupla, külső, edzett acélcsőrrel kell megvédeni. És ha már ezeket cseréljük, akkor tegyünk fel egy új, beépített rugós kilincset, hogy ezzel a zár élettartamát megnöveljük, és az esztétika is összhangban legyen.

Ekkor két legyet ütünk egy csapásra ezzel az átalakítással, mert egy 10-12 cm hosszú kulcs helyett, egy 6 cm-es, könnyű, nem szúró fogakkal ellátott kulcsot kapunk. A másik előny pedig, hogy esztétikailag és biztonságilag egy modernebb, biztonsági ajtónk lesz.

Érdemes elgondolkodni az átalakításon, mert hosszútávon ez kifizetődőbb, illetve egy lakáskulcs elvesztésekor csak a zárbetétet kell kicserélni, ami könnyedén megtehető, akár még házilag is.