Betörési módszerek bejárati ajtókon

A betörési statisztikák szerint, hazánkban sajnos Budapesten a leggyakoribbak a betörések. Tíz kísérletből kilenc meg is valósul, a gyenge ajtók és a zárak rossz, silány minősége miatt. Ne becsüljük le a betörőket, mert némelyikük komoly szaktudással, illetve szerszámmal rendelkezik! A legelterjedtebb betörési módszerek az alábbiak:

  • hengerzártörés
  • az ajtó (illetve ablak) ki- és befeszítése
  • finomnyitási módszerek
  • zár- illetve magkihúzós módszer
  • ajtó- és ablaküveg betörés
  • megfigyelésen alapuló módszer.

Zártörés kínai, műanyag és fa bejárati ajtóknál

A hengerzár törés a legközismertebb és leggyakoribb behatolási eljárás. Budapesten még a mai napig rengeteg olyan ajtó van, ami egy- vagy több zárral rendelkezik, ám a zárbetéteket semmi nem védi a betörés ellen.

Ez annyit jelent, hogy a betörő akár egy vízpumpa fogóval vagy valamilyen ráfogó célszerszám segítségével egy roppantással kettétöri a zárbetétet. Ezáltal a zárbetét külső oldala kijön, majd kiveszi a zár tolókavivőjét és egy csavarhúzó segítségével könnyedén kinyitja a zárat. Ez hangtalanul és gyorsan történik. 20-30 másodperc alatt nyitva van az ajtó és még az ajtólap sem sérül meg. Ez a módszer kiküszöbölhető, megelőzhető egy zárvédő pajzs felszerelésével, illetve prémium kategóriás, törésvédett, profi zárbetétek alkalmazásával, mint pl. RB LOCXIS és RB Keylocx.

Befeszítéssel történő betörés kínai ajtóknál, műanyag ajtóknál

A betörési módszerek közül a legprimitívebb módszer a nyílászárók befeszítése, elsősorban itt is a bejárati ajtóé. Olyan ajtóknál szokták ezt az eljárást sikeresen alkalmazni, ahol maga az ajtószerkezet anyaga nem merev, nem áll ellent, inkább meghajlik, eltörik.

Sajnos gyakran ebben az esetben, néha olyan kárt okoz a betörő, hogy az ajtót már nem lehet megmenteni, mivel a pajszer sérülési nyomokat hagy az ajtón vagy az ajtótokon, hogy letörik belőle egy nagyobb darab. Ezekkel az ajtókon zárszerviz cégünk semmilyen javítást, igazítást nem tud elvégezni, mert a műanyag olyan mértékben megsérült, hogy oda valamilyen pótlás vagy egy másik ajtó szükséges. Ez pedig már egy másik szakterület.

A jobbik eset az, ha egy egyzárásos zárszerkezet van az ajtón. Ilyenkor vagy a zár nyelve törik ki, vagy az ajtóra felszerelt ellendarab szakad le. Az utóbbi esetnél még helyrehozható a kár, mert az ajtón hagyott pajszernyomot egy zárvédő pajzs segítségével el tudjuk takarni és így még a zárbetét törését is meg tudjuk akadályozni. Előzze meg a betörést BARLOCK hevederzár vagy Potent másodzár felszereléssel.

Finomnyitás, zárfésülés HiSec kínai ajtók esetében

A finomnyitási eljárást főként az olcsóbb, silány minőségi zárbetéteknél tudják sikeresen alkalmazni. Sajnos a zárfésülés, zárpikkelés nagyon gyakori betörési módszer, amit főként az egy- vagy kétzáras Secdoors és HiSec kínai ajtóknál alkalmaznak. Ezen belül is elsősorban azoknál az ajtóknál, ahol még az eredeti kínai zárbetét van benne, pl. Dog, Yeh, Yis, Sib, GMB, Anbo. Ami nem is csoda, mert ezek a zárbetétek kb. 1500 forintba kerülnek.

Ilyen finomnyitási módszerrel nyitható a fogazott Icsa zárbetét is, mely Olaszországból importált, de már ezt is Kínában gyártják. Sajnos nagyon sok magyar ember lakását díszíti, nem pedig védi a híres Miskolci hevederzár, melyben egy fogazott Icsa zárbetét van. A fenti zárnyitási módszer természetesen alkalmazható más gyártmányú fogazott zárbetétek esetében is. Ez úgy működik, hogy egy zárfésű segítségével a zárbetétben lévő csapokat lenyomják és egy ferde drót segítségével elfordítják a zárhengert, ami ezáltal nyitja a zárszerkezetet.

Akinek van egy kis kézügyessége és ráadásul a zárbetét is ki van kopva, annak ez a művelet maximum 10 másodpercig(!) tart. Ráadásul, ahogy kinyitotta az ajtót, úgy vissza is tudja azt zárni!

A másik finomnyitási módszer a kopogtató eljárás. Ez egy európai találmány, ami a fogazott cilinderbetétek 60-70 százalékát roncsolás nélkül kinyitja. Ez úgy működik, hogy egy kulcsmásoló gép segítségével a nyerskulcsot a legmélyebbre marják, majd azt a zárbetétbe helyezve és egy kalapáccsal megütögetve a zár nyithatóvá válik. Egyszerűen fogalmazva „megszédülnek” benne az alkatrészek és elfordul a zárhenger, mert a csapok blokkolása az ütés hatására megszűnik.

Javasoljuk a lapon mart kivitelű zárbetétek beszerelését, illetve a finomnyitási eljárást kizáró, felsőkategóriás zárbetéteket. Kiváló védelmet nyújt fent felsorolt nyitási módszerek ellen az RB zárbetét család.

A zárbetét magkihúzásos módszere

A magkihúzásos módszer alkalmazásakor a behatoló személy a zárbetét kulcsnyílásába egy önmetsző csavart teker bele, ami erősen beleszorul a zárhengerbe.

Ezt úgy képzeljük el, mikor a dugóhúzót beletekerjük a dugóba, ami által egy erőkar keletkezik, és ezt erősen megrántjuk. Egy húzó célszerszám segítségével – ami ráfekszik vagy a zárvédő pajzsra, vagy az ajtó síkjára – egyszerűen kihúzza a zárhengert. A gyengébb zárbetéteknél a zárbetét külső része egyben kijön. Utána a zárbetétet hajtó tolókavivőt szintén eltávolítja, majd valamilyen sperhaknival vagy csavarhúzóval visszanyitja a zárszerkezetet. Ilyen szerszámokkal csak a profi betörők rendelkeznek, akik tudják, hogy hova érdemes bemenni. Ezt a szerszámot használni tilos, büntetőjogi következménye van.

Ez ellen az eljárás ellen úgy lehet védekezni, hogy olyan zárbetétet szerelünk az ajtóba, amely törésvédelemmel rendelkezik, vagy nincs külön zárhenger része, amit ki tudnak húzni belőle. Ilyenek például az RB LOCXIS, RB Keylocx és SKG zárbetétek. A fenti zárbetétek költségei elég magasak, de az otthon biztonsága mindennél fontosabb. Ezek beszereléséről, áraikról érdeklődjön telefonon az alábbi telefonszámon:

06-70-770-2942

Az ajtón lévő üveg betörése

Az ajtón vagy ablakon üvegtöréssel történő behatolás csak akkor történik, ha a betörendő felületen könnyedén ki- és be tudnak menni, valamint az értéktárgyakat azokon keresztül el tudják vinni. Arra is volt már példa, hogy a betört ajtón lévő üvegen benyúlva, az ajtó mellett belül felakasztott kulcsot kivették és azzal kinyitották az ajtót. Ezen betörési módszer ellen ajtó- illetve ablakrácsokkal lehet védekezni.

Tanácsoljuk továbbá, hogy a kulcsos szekrénykét vagy a kulcsok tárolására alkalmas kampós felakasztót ne közvetlenül az ajtó mellé helyezzék, ha üveges az ajtó! Sok belvárosi bérház ajtaja üveges és az üveg előtt van rács, csak ezek a rácsok csavarhúzóval könnyedén eltávolíthatók, mivel csak facsavarokkal van rögzítve. Itt javasoljuk a csavarfejek lehegesztését vagy a rácsnak a kiszedését nehezebbé tenni.

Megfigyeléses módszer

Ez a módszer, ha jobban belegondolunk, a legtöbb emberben félelmet kelt. A megfigyelésen alapuló módszer szerint az illetőt folyamatosan figyelik. Egy zsúfolt helyen, pl. piacon, bevásárlóközpontban, a táskájából a kulcscsomót kiemelik, és a lakását kirámolják, vagy a fent említett eljárások bármelyikét alkalmazzák, amikor az illető nincs otthon.

Ez ellen a módszer ellen szinte lehetetlen védekezni, csupán annyi a tanácsunk, hogy figyeljenek nagyon a táskájukra, zsebeikre, kulcsukra! Ha az ajtó minőségi zárbetéttel és/vagy hevederzárral, pumpás másodzárral van védve, akkor már nem is működik a megfigyeléses módszer, mert helyettünk a gyengébb ajtóval/zárakkal rendelkező egyéneket fogják majd követni! A nyári vakációt is megemlítenénk, hiszen megfigyeléses alapon nézik a tömött postaládákat, hogy ürítik-e azokat rendszeresen, ezzel egyidejűleg figyelik a lakásajtó rendszeres nyitását, zárását is.

betörési módszerek, betörési módszerek Budapest, betörési módszer, betörési módszer Budapest

Betörés előtti és utáni zárszerviz szolgáltatások

Hétfőtől péntekig:  8 és 20 óra között

 

06-70-770-2942

betörési módszerek, betörési módszerek Budapest, betörési módszer, betörési módszer Budapest