Zárcsere alapvető tudnivalók

Mai írásunkban próbálunk segítséget nyújtani azoknak, akik az interneten böngésznek és zárszerviz szolgáltatót keresnek. Cégünkhöz fordulhat bármilyen ajtó- és zárprobléma kapcsán, rövid határidőn belül, korrekt szolgáltatással, megfizethető árakkal állunk ügyfeleink rendelkezésére.

Az alábbi blogban összegyűjtöttük, mely szituációban, milyen tudnivalókkal érdemes tárcsázni telefonszámunkat, hogy semmiben ne legyen félreértés: tisztában legyen a zárszerviz cég, hogy milyen feladatokat kell ellátnia, illetve az ügyfél hogy a pénzéért mit kap cserébe, milyen minőségű zárat szerelünk az ajtóba, illetve, hogy pontosan tudja, mi mennyibe kerül.

Hogyan keresünk megfelelő zárszerviz céget?

Manapság már mindenki az internetet böngészi és ennek segítségével keresi ki azt a szolgáltatást, amire szüksége van. Mire érdemes odafigyelni? Amikor az adott keresőszavakat beírták a böngészőbe, majd megkapták a feldobott találatokat, javasoljuk, hogy mindenféleképpen látogassanak el az adott cég weboldalára és pár szóban, esetleg a bemutatkozásban vagy a főoldalon olvassanak utána, hogy egyrészt mivel foglalkozik a cég, másrészt mi a nyitvatartási rendje, harmadrészt pedig, hogy helyileg hol szolgáltat.

Cégünk egyedi, speciális ajtózárakra és azok cseréjére, szerelésére szakosodott, így egy-egy keresőszó kapcsán a weboldalunk feljön vidéken is. Fontos tudni, hogy mi csak Budapesten szolgáltatunk, ám ha a kereső csak a telefonszámot meg a cégnevet dobja ki, akkor tudnak hívni minket Miskolcról, Pécsről, Szombathelyről, ám, ha valaki veszi a fáradságot és ellátogat a weboldalunkra, akkor láthatja hogy csak Budapesten szolgáltatunk. Továbbá azt is, hogy felesleges elmennie a Váci útra, mert ott iroda nem üzemel és üzlet sincs ott. Úgyhogy érdemes kicsit utánanézni a kereséseknek, nem pedig hívni az egyből feljövő telefonszámot.

Fontos hogy milyen okból kerül sor a zárcserére?

Igen, fontos. Nem azért, mert borzasztóan kíváncsiak vagyunk és mindenki magánélete érdekel minket, hanem, mert nem mindegy, hogy az adott zárat azért kell-e cserélni, mert elromlott vagy csupán azért kell cserélni, mert esetleg elhagytak egy kulcsot és nem szeretnék, ha illetéktelenek kezébe kerülne. Ez utóbbinál pl. cilindervezérlésű zárszerkezeteknél elég csak a zárbetétet cserélni, nem kell az egész szerkezetet. Ezen okok miatt fontos tudnunk hogy mi a cél. Nyilván, ha valaki elhagyta a kulcsokat és nem szeretne váratlan látogatókat, akkor, ha látjuk hogy nem a megfelelő biztonsági fokozatú zár van az ajtóban, biztosan ajánlunk egy magasabbat.

Ha olyan okból kifolyólag szükséges a zárcsere, mert már nincs meg egy kulcs sem, ami a zárat nyitja, akkor először ki kell nyitnunk az ajtót és utána tud sor kerülni a zárcserére. A nyitás mindig a zár rongálásával jár, és a tönkretett zárat cserélni kell.  Az ajtót soha nem rongáljuk meg! Ezen szempontok miatt fontos tudnunk, hogy milyen munkával állunk szemben, tudjunk úgy kalkulálni az árakkal, illetve az időbeosztással.

Mit kell tudni az ügyfélnek a bejárati ajtózárról, ajtóról?

A legtöbb esetben a laikus emberek nem tudnak semmit az ajtóról. Az, hogy bejárati ajtó, vagy hogy fehér színű, számunkra nem mond semmit, továbbá azt sem segít, hogy ötpontos, nyolcpontos, 10 pontos, 12 pontos. Ma már a bejárati ajtók minden esetben több pontos záródással vannak ellátva, legalábbis a marketing leírásban ez van feltüntetve, így a záródási pontok számának ismeretével nem vagyunk kint a vízből.

Elsősorban, ami alapján az ajtó vagy a zár beazonosítható, hogy mi van ráírva a kulcsra, műanyag ajtóról van-e szó, kínai ajtóról van-e szó (ezeken mindig van egy belső, ún. pánikzár a főzár alatt, ami kívülről nem nyitható, belülről egy kis tekerőgombbal működik); vagy pedig egyedi gyártású ajtóról beszélünk, mely valamilyen olasz trezorzárral van ellátva; esetleg Izraelből behozott, izraeli biztonsági ajtókról beszélünk-e. Mindegyik ajtót más típusú szerkezet működteti, vannak tollas kulcsos, illetve cilinderes szerkezetek. A legjobb megoldás mindig az, ha lefényképezi az ajtót kívülről/belülről, illetve az ajtó eléből is csatol egy fotót, ahonnan a zárnak a tüskéi, rúdjai kijönnek és ezt elküldi számunkra. A fénykép alapján az ajtóban lévő zárszerkezet már könnyen beazonosítható számunkra.

Azonnali zár csere-létezik?

Természetesen létezik, de nem azonnal. A tapasztalat az, hogy azok az ügyfelek, akiknek azonnali megoldás kell (és itt az azonnali alatt egy fél órán belül érkezést értünk), nem fognak minket megvárni. Általában sok munkánk van, így nincs szabad ember, akit azonnal tudunk mozgósítani, hogy egy bizonyos címre kiérjen. Ehhez kell kb. fél óra-40 perc és mivel mi nem tudunk azonnal senkit küldeni, így az azonnali zárcserében sem tudunk segíteni. Persze, hogy az ügyfél folytatja a telefonálást, és biztos talál valakit, akinek van kapacitása és a közelben is tartózkodik, de nem igazán tisztes megoldás több zárszerviz céget is a helyszínre rendelni, és aki előbb ér oda, az kapja munkát. Ezt kérjük ne tegye senki, mert nem szabad játszani más emberek idejével (a felszámított kiszállási díjakról meg már ne is beszéljünk)!