Zárbetét vásárlásnál zárbetét mérése

Sokan keresnek meg minket azzal a kéréssel, hogy zárbetétet szeretnének vásárolni a bejárati ajtóba, melyet önmaguknak szerelnek be.

Ezzel nem is lenne probléma, ha pontosan tudnák, hogy mit szeretnének, illetve milyen ajtójuk van. Sajnos a zárbetét vásárlás egy összetettebb kategória annál, mint, hogy elmondjuk, szeretnék egy zárbetétet az ajtóba, amely 8 cm vastag. Sajnos ez a típusú vásárlás nem így működik.

Ahhoz hogy egy zárbetétet megvásároljunk, minimum az alábbi információkkal kell rendelkezni.

Milyen ajtóba kerül beszerelésre a zárbetét?

Ezt nem azért kérdezzük, mert borzasztóan kíváncsiak vagyunk, hogy kinek, milyen ajtaja van, hanem azért, hogy könnyebben tudjunk tanácsot adni az ajtót illetően a megfelelő zárbetét kiválasztásában. Az ajtót be lehet azonosítani, hogy pl. az anyagáról, ami lehet fa-, fém, vagy műanyag ajtó. Az ajtó típusa lapján is történhet a beazonosítás, pl. kínai ajtó, kilincsemelős ajtó, többpontos záródású műanyag ajtó, izraeli ajtó, lakóparki trezorzáras ajtó, stb. A bejárati ajtóba mindig magasabb biztonsági fokozatú zárbetét kell, mint például egy tároló ajtóba vagy garázsajtóba, kertkapuba.

Nagyon fontos valamilyen szinten meghatározni, hogy milyen biztonsági fokozatot szeretnénk. A minőség, a magas biztonsági fokozat és az ár egyenes arányban emelkedik. Amennyiben jó minőséget és magas biztonságot szeretnénk, úgy nem szabad olcsó árakkal kalkulálni. Sokan használják az „alap zárbetét” kifejezést, amely abszolút nem meghatározó, mert természetesen mindenkinek alap az, ami a bejárati ajtóban van. Közben a piacon meg jelen van többszáz különböző ajtó, különféle működésekkel, zárszerkezetekkel. Úgyhogy az ilyen általános jelzőktől, hogy „alap ajtó bejárati ajtó”, „sima ajtó”, „hagyományos ajtó” sajnos nem jutunk előrébb.

Zárbetét megmérése

Ha már odáig eljutottunk, hogy tudjuk, milyen zárbetétet kell vásárolni, akkor bizony nem szabad megspórolni a munkát, az ajtóban most benne lévő zárbetétet ki kell szerelni. Utána ezt szabályosan, pontosan le kell méretezni. Hogyan történik a méretezés?

A zárbetét alsó felének közepén található egy ún. rögzítő furat. Ennek a furatnak a közepétől kell lemérni a zárbetétet az egyik, illetve a másik irányba. Ezt a távolságot milliméterben kell feljegyezni. Majd a zárbetétet az egyik végétől a másik végéig szintén érdemes megmérni. Ha két távolságot összeadjuk, akkor a zárbetét teljes hosszával ennek egyeznie kell. Mondunk egy példát. Ha pl. az egyik oldal 35 mm és a másik oldal 40 mm a rögzítő furat közepétől számítva, akkor a zárbetét teljes hosszának 75 mm-nek kell lennie.

Csak ennek a méretnek a megléte után szabad betérni egy üzletbe, felkeresni egy webáruházat vagy hívni ügyfélszolgálati telefonszámunkat. A zárbetét vásárlásnál az összes szakember vagy eladó első kérdése az lesz, hogy milyen méretet nézzünk. Igen, ezt a házi feladatot el kell végezni, amennyiben önmaguknak szeretnék a munkát elvégezni és nem szeretnének kifizetni kiszállási- vagy munkadíjat egy profi zárszerelő szakembernek.

Ha fentieket nem tudják elvégezni, forduljanak zárszerelőhöz!

Amennyiben ezt nem tudják elvégezni, forduljanak cégünkhöz, mi a helyszínre küldjük a megfelelő szakembert, aki beazonosítja az ajtót, tudja a pontos méretet és ez alapján a szervizautóban lévő zárbetétből tudnak választani. A szervizautóban nem egyfajta zárbetét van, legalábbis a profi cégeknél nem. Nálunk mindenféle méret megtalálható, különböző minőségben. Ilyenkor az ügyfél ki tudja választani, hogy milyen biztonsági fokozatú zárbetétet szeretne és ez alapján történik a zárszerelés. Zárszerelés esetén biztosak lehetnek abban, hogy megfelelő méretű betét kerül az ajtóba, megfelelő minőségben, szakszerű szereléssel, melyre garancia vonatkozik.

Ha saját maguknak vásárolják meg a zárbetétet, akkor több hibalehetőség is fennáll. Egyrészt, hogy nem az ajtóba megfelelő zárbetétet vásárolnak, másrészt, hogy nem megfelelő a méret, harmadrészt, hogy nem jó a minőség. A szerelésnél is felmerülhetnek kérdések, mert szakszerűtlen szerelés esetén sem a webáruházak, sem a szaküzletek nem kötelesek visszavenni az árut, illetve arra garancia már nem vonatkozik, hiszen nem szakember szerelte be.

Zárbetét vásárlásánál érdemes a fentieket figyelmesen elolvasni és elgondolkodni, majd megfontoltan dönteni. hogy meg van-e a méret, ki tudják-e választani a minőséget, tudják-e milyen ajtóba kell szerelni, illetve a szerelést meg tudják-e úgy oldani, hogy azzal évekig ne legyenek gondok – vagy pedig szakemberhez fordulnak.

Még egy utolsó megjegyzés. Amennyiben önök vásárolják meg a zárbetétet és mégsem tudják beszerelni, tehát szakember szükséges hozzá, ő a megvásárolt zárbetétre garanciát nem fog vállalni. Mindig arra vállaljuk a garanciát, amely terméket mi viszünk a helyszínre. Más által beszerzett termékre garanciát vállalni nem lehet.