Zárak a mindennapi használatban

Nem is gondolnánk azt, hogy életünket mennyire körül veszik a zárak. Persze ezt mi, mint zárszerviz cég jobban látjuk, tapasztaljuk, mert a mi mindennapi életünket átlagon felül kiteljesíti ez a témakör.

Érdekességképpen bemutatnám egy képzeletbeli családnak egy napját, ahol szemléltetem mennyi és milyen különböző zárakkal szembesülünk a mindennapi tevékenységeink során, amibe bele sem gondolunk.

Reggel ébredés után irány a fürdőszoba és bizony egy többtagú családnál, vagy ahol tinédzserek is vannak, a fürdőszoba zárja gyakran van szolgálatban. Reggeli után, mikor mindenki elkészült indulhat a család. Apa bepakol a laptop-táskába, majd becipzározza azt, ezáltal zárja a táskát. Anya bekapcsolja a válltáskán lévő mágneses zárat, ráadja a kisfiúra a tépőzáras edzőcipőt, majd megkeresi a kislányának az emlékkönyvét, ami kell az oviba, és amit szívecske-lakatos parányi zárszerkezet véd. A reggeli rohanásban majdnem elfelejti, hogy a pénztárcáját előző este az étkezőasztalra tette. Utánanyúl, az aprópénz szerte-szét gurul, mert egyrészt nem húzta be a tárca zipp-zárját, másrészt nem pattintotta be a patentos zárat rajta. Mindezek után végre kinn is van a család az ajtón.

A hatalmas kulcscsomón nehéz megtalálni a három ajtózárat, nem is beszélve a gépkocsi kijáró távirányítójáról. Ezt senki nem találja, így jobb híján mechanikusan, kézzel kell működtetni azt, kulcsokkal. Ezen a reggelen használatba kerül az autókulcs, amely az utastér zárjait működteti, a Mul-T-Lock váltózár kulcs, amely a váltózárat kapcsolja ki, majd a slusszkulcs, amely a gyújtáskapcsoló zárat működteti és indítja az autót. És ekkor még csak a reggelből egy óra telt el, és még előttük az egész nap.

Azonos zárbetét készítés RB Keylocx zárbetétből

Az anyuka irodában dolgozik, így először is beléptető rendszerek kódkártyáival találkozik, majd az iroda bejáratának kulcsaival nyitja az ajtót. Munkája során használja az iratszekrény zárakat, a páncélszekrény zárat is néha nyitni-zárni kell, a házi-pénzár pénzkazettáját kezeli, amelyet kis kulcsokkal működtet.

Az apa szintén egy irodaházban dolgozik, majdnem minden olyan zárral találkozik az irodában, mint a felesége. A munka végeztével az edzőterembe megy, ahol használja az öltözőszekrény zárat, néha, ha éppen nem felejti otthon, akkor a saját biztonsági lakatját használja. Otthon ki kell üríteni a postaládát, amely szintén zárral működik, majd el kell végezni egy kis minimális kert körüli munkát is, főként így tavasszal, nyáron. A kerti tárolót nyitja, zárja a cilinderbetét kulcsaival, illetve „fő a biztonság” felkiáltással, még egy hevederzár is van ezen az ajtón, hogy véletlenül se tegye rá a kezét senki a fűnyíróra vagy az kerti kapára.

A gyerekek az iskola után bíbelődnek az iskolatáska zárjával, kiürítik az uzsonnás táskát, melyet bepattintós, műanyag „zár” véd. Délután, ha biciklizni mennek társaikkal, a fagyizó előtt vagy a játszótéren a biciklit lezárják kerékpárlánccal.

Este lefekvés előtt zárni kell a bejárati ajtót, majd esetleg a széf zárja is használtba kerül, oda kerül be az a készpénz, illetve az ékszerek, amelyeket nem szeretnének éjszakára „szabadon” hagyni.

Ebből is láthatjuk, hogy a zárak ugyanúgy mindennapi életünk részei, mint minden más használati tárgy, csak még egy extra funkciót is ellátnak: védik értékeinket, tárgyainkat, személyes dolgainkat.