Védekezzünk profi zárbetéttel!

Miért ne bízzunk a riasztóban?

Mai blog írásunkat egy megtörtént eset ihlette. Miért is fontosabbak a biztonságos ajtózárak, mint a riasztó? Nagyon sokan használnak manapság lakásriasztót, a baj csupán az, hogy amelyik nincs bekötve egy biztonsági szolgálathoz vagy akár közvetlenül a rendőrségre, azok nem sokat érnek. Ezeknek csupán lélektani szempontból van jelentősége, olyanok mint a régi ajtózárak. Jó, hogy van az ajtón, jó, hogy van belőlük több darab, de igazából arra már az emberek nem veszik a fáradságot, hogy utánanézzenek a valódi értékének, biztonsági fokozatának.

Pl. egy zárakkal teleaggatott lakásajtó esetében biztosra vehető, hogy annyira gyengék és minőségtelenek a zárak, hogy azok könnyűszerrel, pár perc, illetve másodperc alatt nyithatók a betörő által. Tehát ezeknek csupán lélektani hatása van. Ehhez hasonlítjuk a riasztót is.

Manapság már senki nem foglalkozik azzal, amikor egy autóriasztó beindul, ugyanígy senki nem foglalkozik a lakásriasztóval sem. Maximum azért néznek ki az ablakon, mert zavaró a vinnyogás és szeretnék látni, hogy pontosan honnan jön a hang, de az már senkit nem érdekel, hogy miért szólalt meg. Általában nem látnak senkit a környéken, így visszahúzódnak és otthonokban dühöngenek a zaj miatt. Jelen cikk írója is ezt tette, amikor a szemközti házban négy napon keresztül szólt a riasztó bizonyos időközönként, mert senki nem tájékoztatta a tulajt hogy az elromlott. Így napközben, óránként kb. háromszor szólalt meg, de annyira nem foglalkozott vele senki, hogy még arra sem vették a fáradságot a szomszédok, hogy szóljanak a szomszédnak a hibajelenségről!

Ugyanakkor pedig az is nagyon könnyen elképzelhető, hogy a riasztó azért szól, mert éppen betörnek, csak éppen annyira nem figyelünk már egymásra, hogy igazából ez senkit nem érdekel. Úgyhogy a riasztó csak szól magában de becsukott fülekre talál.

A biztonsági zárbetét szerepe, fontossága

Éppen ezért érdemes az ajtózárra bízni a biztonságot és nem a riasztóra, a riasztó ugyanis nem végez megfelelő munkát, egy biztonságos zárbetét vagy egy igazi biztonsági zár azonban igen! A könnyen nyitható, védelem nélküli zárbetétek mondhatni a lakás ajtók 90 %-ában vannak jelen, és igazából a tulajdonosok sem tudják, hogy mennyire gyatra védelemben van részük, egészen addig, amíg be nem törnek! Aztán amikor a helyszínelő rendőr elmagyarázza, hogy a zárbetét manipulációjával nyom nélkül, hangtalanul be lehet jutni a lakásba egy percen belül, akkor nagyon elcsodálkoznak.

Mi minden esetben elmagyarázzuk a zárcsere miatt telefonáló ügyfeleinknek, hogy miért érdemes magas biztonsági fokozatú zárbetétet alkalmazni, de sajnos Magyarországon még mindig az ár az első. Nagyon sokan az olcsót válasszák, ami semmivel nem tud többet mint ami most az ajtóban benne van! Tehát gyakorlatilag elmondható, hogy egy ugyanolyan betétet kapnak, ami ugyanúgy egy perc alatt hangtalanul, zajtalanul nyitható. Ezek után meg nagyon elcsodálkoznak, ha betörnek hozzájuk.

Hevederzárba és rácsba is magas minőségű zárbetét az ajánlott

Ugyanez a helyzet az ajtórácsokkal és a hevederzárak többségével. Az olcsó hevederzár semmi ellen nem véd, ha a benne lévő zárbetét nem minőségi, és ugyanolyan könnyen nyitható, mint azt fentebb említettük. A rácsban lévő zárbetét, ha gyenge (és többnyire az!), a rács elveszti biztonsági mivoltát és semmit nem ér! Persze lélektani hatása van, hogy ott van az ajtó előtt, de ezzel az erővel akár egy egyszerű faszobor is lehetne.

Érdemes a fent leírtakon elgondolkodni egy kicsit és megvizsgálni, hogy kinek, mi van az ajtójában. Azokban az ajtóban, ahol több zár van, érdemes legalább az egyiket minőségi és igazi biztonságot nyújtó, legalább Mabisz 5-ös besorolású, interaktív csapos, zárpikkelésnek ellenálló, másolásvédett zárbetétre cserélni. Ilyen pl. a Keylocx zárbetét. Persze, ha megengedhetjük, akkor cseréljük mindent, mert minél többet cserélünk le minőségire, az ajtó annál nagyobb biztonságot nyújt! Így inkább a szomszédhoz fognak betörni.

Összefoglaló a biztonsági zárbetétről

Foglaljuk össze a fentieket! A riasztó csak riaszt, de nincs nagy jelentősége, ha nincs bekötve biztonsági céghez. A magas biztonsági fokozatú zárbetét megfelelő védelmet nyújt, mert nem nyitható könnyen a betörő által. Éppen ezért fontos hangsúlyt helyezni a minőségre és a magas Mabisz besorolásra!

Javasoljuk, hogy mindenki gondolkozzon el ezen és ezek alapján válassza ki a zárcserekor kínált zárbetétet! Hívjon minket, mi csakis olyat adunk, ami betörésbiztos és megfelelő védelmet nyújt a betörésekkel szemben!

Ha kérdése van vagy a szolgáltatást szeretné megrendelni, hívjon minket munkanapokon a 06-70-770-2942 telefonszámon!