Védekezzünk hevederzárral!

Az otthon a biztonság, a megnyugvás, a pihenés színhelye, ahol mindenki saját világának ura, irányítója lehet, és joggal hiszi azt, hogy az mások számára szent és sérthetetlen kell, hogy legyen.

De mennyire sérthetetlen ez az otthon? A tapasztalatok szerint a sérthetetlenség csak erkölcsi, és társadalmi elvárás szintjén van meg, a hétköznapok rideg valósága más mutat. A házak, lakások többségébe a rossz szándékú ember másodpercek, rosszabb esetben percek alatt be tud jutni és töri meg azt a hitet, ami magánszféra személyes, intimitásából fakad.

A tulajdonosok többsége nem gondolja, nem hiszi el azt, hogy hozzá be lehet törni, vagy hogy egy betörő számára az ablak és ajtó nem jelent különösebb akadályt, a szúnyogháló pedig nem állítja meg a bejutni szándékozót.

Jellemzően nyáron sokan nyitva hagyják az ablakot, a figyelmesebbek csak „bukó” állapotban, riasztó rendszerre nem költenek, sokszor még ingatlanbiztosítás sincs, és az értékeket pedig ezek mellett elől hagyják a nappali szekrényben, a konyha asztalon, így a betörőnek esélyt adnak arra, hogy 1-2 perc alatt telefont, fényképezőt, laptopot, készpénzt össze tudjanak szedni, és így gyorsan hatalmas kárt okozni.

Mit lehet tenni?

A legkedvezőbb áru és elég megbízható megoldás a bejárati ajtó védelmére egy jó minőségű hevederzár telepítése.

Fontos a riasztó rendszer is, amely képes arra, hogy a tulajdonos távollétében ajtó ablak nyitását, a lakásban való mozgást jelezze, illetőleg éjszaka a nyílászárókat élesítve jelzi a bejutást, de a lakásban nem riaszt a mosdóba igyekvő gyerekre. Ilyen rendszerek akcióban, távfelügyelethez kapcsolva ingyen, vagy néhány tízezer forintért már beszerezhetőek.

Egyszerűbb kamerák, amelyek már rögzítenek is, szintén viszonylag olcsón (kínai honlapokról rendelve potom áron) elérhetőek. A riasztó és a kamera már sok esetben segít távol tartani a rossz szándékú személyeket, hiszen nehezebb és problémásabb bejutást feltételeznek. Fontos az értékek elzárása, hogy a betörőnek sok idő kelljen a felkutatásukhoz. A kutya mindig elrettentő, mivel a zaj, a hangos jelzés zavarja a bűnözőt.

Az eszközök mellett nagyon fontos a tulajdonos gondolkodásmódjának megváltoztatása. Közösségi honlapokon ne tegyen fel a lakásáról mindenki által látható képeket, mert az ott látható drága TV, festmény, ékszer rögtön felkelti az ilyen célból böngésző bűnözők figyelmét. Nem szabad közzétenni, mikor mennyi időre mard üresen az otthon, és szintén sokat segíthet, ha a szomszédok kisebb nagyobb közössége egymást, az idegeneket figyelve nem csak a maga, hanem a környezete tulajdonára is ügyel.

„Alkalom szüli a tolvajt”, tartja a mondás, ha a tulajdonos nem teremt alkalmat, akkor nagy biztonsággal mondható ki az, hogy a tolvajok el fogják kerülni.

Mikor és hová megy a betörő

A 139 betöréses lopás miatt jogerős szabadságvesztés-büntetését töltő fogvatartott körében végzett kutatás eredménye alapján a legnépszerűbbek a családi házak, sorházak, viszont nem vonzóak a lakótelepi lakások, de azért a 4-5. emelet felett már nő a veszély, mivel minél magasabban van a lakás, annál kisebb a mozgás körülötte.

A betörők számára fontos érv, hogy ne legyen otthon senki, és ne legyen szemtanú. Az értékes zsákmány reménye a következő szempont, harmadik a könnyű bejutás, illetve a könnyű menekülés esélye. További mérlegelést jelent, hogy van-e riasztó, milyen az ingatlan minősége (ez mutatja a várható zsákmányt), vannak-e megfigyelő eszközök, könnyű-e a bejutás, van-e kutya?

A profi betörők általában egy-két perc alatt, anélkül hatolnak be egy olyan lakásba, amelynek tulajdonosa nem gondoskodott megfelelően a biztonságról, hogy azt senki sem hallja meg.

Gyorsan képesek felmérni azt is, hogy mely ingatlan rendelkezik gyenge védelemmel. Az ajtó vastagságán túlnyúló, kilógó zárbetét, a gyenge és gyengén védett, esetleg bukóra állított nyitott ablak mind-mind szinte provokálják a behatolást. Az elkövetők gyakran udvarokon, hátsó ajtókon át, jellemzően garázsokon keresztül jutnak be a családi házakba.

Mit visznek el a betörők

A szakemberek tapasztalatai szerint ritkán fordul elő, hogy egy lakást vagy házat teljesen kirámolnának a betörők. Mivel a betörések rövid ideig tartanak, ezért azt viszik el az elkövetők, amit könnyen elérnek, ami szem előtt van, és amit később könnyű értékesíteni. Ezért „slágerterméknek” számít a laptop, fényképezőgép, mobiltelefon, a kisebb méretű műszaki cikkek, az ékszerek, és természetesen a készpénz.

Gyakran előfordul, hogy az autót azért viszik el, mert a kulcsait elől hagyták a tulajdonosok. Előfordul az is, hogy családi házakról a színesfém miatt viszik el az ereszt, csaptelepeket.

Vidéken jellemző, hogy az élelmiszert, takarmányt vagy akár a háziállatot is viszik a betörők, ha alkalmuk adódik rá.

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest