Postaláda zárszerviz

A postaládák és zárjaik fejlődése ugyanolyan folyamaton ment át, mint minden más az elmúlt évtizedekben.

Régebben például a családi házaknál lévő postaládákon egyáltalán nem volt zár. Sokszor most sincs. Csupán egy nagyobb méretű postaláda van felszerelve a kapura vagy a kerítésre, amelynek az ajtaja egyszerűen kifelé nyílik. Azért nincs rajta zár, mert nincs is rá szükség igazán, hiszen az ingatlanon belül, más már úgysem férhet hozzá a tartalmához.

Általában azokhoz a postaládákhoz vagy levélszekrényekhez tartozik zárszerkezet, amelyek társasházakban, bérházakban, vagy sorházakban vannak felszerelve egy olyan helyiségben vagy kapun, amelyet többen, azaz közösen használnak. Ilyenkor fontos a zárak használata.

Régebben kis, egytollas kulcsok tartoztak a postaládákhoz, amelyek be voltak számozva, pl. 1., 3., 6., stb. Ezek néhol még ma is használatban vannak, de inkább már csőkulcsok, tubulláris kulcsok vannak a modernebb postaládazárakhoz. A legnépszerűbbek az Elga, fogazott kulcsos postaládazárjai, amely zárcseréjét cégünk vállalja.

A postaládák története Magyarországon

A levéltitok megőrzése a mai időben is fontos és szabályozva van. A kezdetekben, a templomok elé helyezett faládákat használták az üzenetek közvetítésére. Ezekbe a faládákba bárki bedobhatta az üzenetét, ha a hatóságokat akarta értesíteni bármiről, pl. összeesküvésről, veszélyről, stb. Ez természetesen név nélkül is működhetett.

Az 1830-as évekre vezethető vissza az első postaládák megjelenése az országban, elsőként Budapesten. Innentől kezdve kezdtek lassan az emberek saját postaládákat vásárolni, hiszen az egymástól távol élők eleinte csak levél útján tudtak egymással kommunikálni.

Amerikai postaládák

Az amerikai postaládákat mindenki ismeri, ha máshonnan nem, a filmekből. Általában fém, fekete vagy fehér színűek, amelyek cső alakúak és egy faoszlop tetején gubbasztanak. Az oldalukon egy felhajtható piros zászlócska van, amelyet akkor kell felhajtani, ha kimenő levelünk van. Csak rá kell rakni a bélyeget a levélre, betenni azt a postaládába, felhajtani a zászlót, és amikor a postásautó érkezik (ami mindig jobbkormányos!), a postás már viszi is a levelet. Nincs sorban állás, minden tiszta és egyszerű!

Ezeken az amerikai postaládákon, bár kint állnak az utcán és bárki hozzájuk férhet, nincsenek zárak. Mivel teljesen más a kultúra, ott eszébe sem jut senkinek a másik dolgai között turkálni. Így az amerikai postaládák majdnem száz éve ugyanazok, maximum a dizájnon változtattak, máson nem.

Levélbedobók és egyebek

Szintén érdemes szót ejteni a levélbedobó nyílásokról az ajtókon. Régebbi tégla építésű társasházak eredeti ötvenéves ajtóin is találkozhatunk ilyen nyílásokkal. Régen nem volt szükség postaládákra, így a postás körbejárt és ezen a kis levélnyíláson bedobta a leveleket közvetlenül a lakásba.

Nyugaton, Amerikában (New York), Angliában még mindig vannak ilyen ajtók. Filmekben szintén találkozhatunk velük, mert amikor valaki hosszabb ideig nincs otthon, akkor a rengeteg levél a földön fogadja, amikor hazaérkezik. Viccesebb jelenetekben alig lehet az ajtót kinyitni a levél halmaztól.

Postaláda zárszerviz Budapest

06-70-770-2942

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest