Olcsó hevederzár

Mai írásunkban azokat a hevederzár szerkezeteket vesszük górcső alá, amelyek felszerelését egyáltalán nem javasoljuk, mert a biztonsági fokozatuk a nullával egyenlő. Ezek a zárak maximum lélektani védelmet nyújtanak, igazit nem. Hogy miért? Olvasson tovább és megtudja!

Erre a témára most már kénytelenek vagyunk (újra) kitérni, mert gyakran az ügyfelek nincsenek tisztában a lehetőségekkel, a zárszerviz cégek nagy része meg csak a haszonra utazik, így nem tartják fontosnak az ügyfél megfelelő tájékoztatását, tisztelet a kivételnek. A legrosszabb eset azonban az, amikor a „szakember” sincs tisztában a helyzettel, és nem is töri magát. Sajnos ilyen is van, így fontosnak tartjuk a megfelelő tájékoztatást.

Nagyon sokszor említettük már, cikkeinkben is nem egyszer írtunk arról, hogy az egyik leggyakoribb betörési módszer a zárbetét manipulálása, törése, kifésülése, beütőkulcsos nyitása. Illetve az ajtóbefeszítés. Ezt hivatott a hevederzár védeni, megelőzni.

Azonban van sajnos a piacon egy olyan hevederzár, amely a fenti szempontok szerint nem ér semmit. Olcsó és nem véd. Minek akkor erre költeni?

Anno –nem szó szerint értve– 100 évvel ezelőtt, amikor még nem volt ekkora fejlődés a zárak terén sem, az a szerkezet kiválónak volt mondható. A feladatát 100 százalékban teljesítette. Azonban változnak az idők, fejlődik a technika, fejlődnek a zárak, ez a szerkezet meg maradt a régi, így nem csoda, ha idejét múlttá vált. Hiszen gondoljanak csak a 90-es évek közepén használt mobiltelefonokra. Ki rohangál ma már ilyennel? Idejét múlt, ósdi, őskori szerkezet. Ilyen a szóban fogó hevederzár is.

Könnyen felismerhető, mert a mai napig a legolcsóbb a piacon. A gyenge pontja a zárbetét. Maga a szerkezet egyébként a befeszítés ellen még úgy, ahogy védene, ám a gyenge pont pár perc alatt nyitható, miáltal maga a szerkezet értelmét veszti. Véd a befeszítés ellen, de a zárbetét könnyen nyitható finomnyitással, beütő kulccsal, így nem fogják az ajtót befeszíteni, hanem kinyitják a hevederzárat és már benn is vannak a lakásban. Mindezt hangtalanul és pár perc (beütő kulcs esetén másodperc) alatt.

A gond ott van, hogy vannak olyan zárszervizesek, akik ezt szerelik. Hol érdekli őket az ügyfél védelme? Zárüzletek is árusítják, a magyarok meg viszik, hiszen olcsó!

Ha jót akar, ezt ne vigye! Ha biztonságot akar, ne vigye! Inkább gyűjtsön hozzá még kétszer ennyit, és vegyen olyat, amelyre bátran rábízhatja a lakását! Ne az olcsóságra utazzon, hanem a minőségre, és védje értékeit! Olcsó hevederzárral ezt nem lehet!

Ha nem hisz nekünk, nézze meg a MABISZ minősítését, mind a zárszerkezetnek, mind a zárbetétnek, illetve érdeklődjön szaküzletben a zárbetét minőségét illetően, kérdezzen rá a biztonsági fokozatára! Jó szakember ezt nem ajánlja!