A betörésmegelőzés és zárcsere fontossága

Zárszerviz cégként szakmai szempontból mi mindig előre gondolkodunk egy-egy helyszíni zárcsere vagy ajtóprobléma, zárprobléma megoldásánál és további javaslatokat, észrevételeket teszünk a betörések kiküszöbölésére.

Cégünk a hangsúlyt mindig a megelőzésre teszi, mert fontos a lakás megfelelő védelme, mind az ajtók, mind az ablakok irányából.

A betörések, a kellemetlen események (pl. kulcselvesztés) mindig olyankor történnek meg, amikor az ember egy hosszú nap után fáradtan haza ér a munkából és azt látja, hogy a lakásába illetéktelen személyek randalíroztak, garázdálkodtak. Ilyenkor mindenki kétségbeesett és tanácstalan, nem tudja hirtelen, hogy mit csináljon, kit hívjon, kihez is forduljon.

Ez egy borzalmas, és a lelkiekre is kiható esemény, ezért fontos elébe menni a dolgoknak, és pl. a gyenge ajtók estében (kínai, műanyag, panel, dán panel, régi fa ajtók) felszereltetni egy prémium kategóriás zárbetéttel ellátott hevederzárat, amely véd egyrészt a befeszítés ellen, másrészt a zármanipulációs nyitások ellen is.

Ha mégis megtörténik a baj, a következőket tanácsoljuk:

  • Először is próbáljunk megnyugodni, és higgadtan cselekedni.
  • Ha azt látjuk az ajtó kinyitása után, hogy minden szerte-széjjel van dobálva, ne nyúljunk semmihez, hogy a nyomrögzítő szakemberek pontos munkát tudjanak végezni.
  • A rendőrség értesítése. Ők gondoskodnak a helyszín biztosításáról, a nyomrögzítésről és jegyzőkönyvet állítanak ki a betörés tényéről. A rendőrségi jegyzőkönyvben mindig érdemes feltüntetni a rongálási kárt, mert a biztosító ez alapján fizet.
  • Az utolsó művelet ilyenkor egy zárszervizzel foglalkozó cég hívása, akik a betörők által okozott kárt helyreállítják és a zárcsere műveletét elvégzik. Egyben érdemes meggondolni az ajtómegerősítést is, hiszen nem egyszer volt már rá példa, hogy ugyanoda kétszer is bementek.

A betörés utáni zárcsere a legfontosabb!

A betörés utáni zárcsere azért nagyon fontos dolog, mert egyrészt meg kell nyugtassuk magunkat, hogy már nem tudnak bejönni az ajtón a betörők, másrészt pedig a jövőben esetlegesen előforduló hasonló esetek elkerülése végett. Sokan azt gondolják, hogy egy sima, egyszerű zárcsere elegendő egy ilyen bűncselekmény elkövetése után, de ez nem igaz!

Cégünknél csak olyan szakemberek dolgoznak, akik ilyenkor többször is felhívják az ügyfél figyelmét arra, hogy mi lenne a következő lépés annak elkerülése érdekében, hogy ez többször ne történhessen meg. Egy rövid biztonságtechnikai szaktanácsadás kerül felvezetésre, ami alapján az ügyfél mérlegelni tudja, hogy mind az otthona védelmére mind a pénztárcája számára, melyik a legmegfelelőbb megoldás.

Néhány dolgot említenénk a betörés utáni zárcsere megoldásokra. A következő biztonsági felsorolások a már meglévő ajtó szerkezete alapján épülnek fel. Ha egy régi, hagyományos vékony lemezajtóról beszélünk, amit befeszítettek, ott először is egy olyan zárcsere műveletet kell végezzünk, ahol a zárbetét védelmét egy pajzzsal megerősítjük, a kiszakított ellendarabot és az ajtókeretet szintén megerősítjük, valamint, ha mód és lehetőség van rá egy vízszintes hevederzárat szerelünk fel az ajtóra.

Egy kínai bejárati ajtó esetén, egy törésvédett zárbetét beszerelése lehet a megoldás, illetve egy befeszítést megakadályozó vízszintes- vagy félkaros hevederzár, vagy olasz egy pumpás másodzár.

Egy műanyag felhúzó kilincses ajtó betörésénél ellendarabok pótlását, illetve egy nagy biztonságú pumpás zár felszerelését szoktuk javasolni. A legtöbb műanyag ajtóra azonban felszerelhető a vízszintes hevederzár is.

Ha az ajtó pedig olyan állapotban van, hogy egyszerűen nem érdemes vele foglalkozni, mert annyira széttörték, vagy akkora kárt okoztak benne, akkor összeszegecseljük és ideiglenesen megerősítjük az ajtót addig, amíg az új biztonsági ajtó el nem készül. Erről a biztonsági ajtóról annyit kell tudni, hogy ez már 100%-ban helyettesíti a zárcserét. Itt többé nem kell attól rettegni, hogy még egyszer betörnek a lakásunkba.