Új lakásba költözéskor gondoskodjunk a zárbetét-cseréről is

Egy ingatlan vásárlásakor nagy az öröm, de ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a végleges biztonsági megoldás a lakás szempontjából egy gyors zárcsere, minőségi zárbetét beszerelésével. Fa-, fém-, műanyag-, kínai bejárati ajtók esetében mind az egy- illetve a kétzáras kiviteleknél is vállaljuk a költözés utáni szakszerű zárcserét. Mi nemcsak hétköznap, hanem hétvégén és ünnepnapokon is éjjel-nappal tudunk segíteni a zárcserében. Mindezen felül különböző biztonsági megoldások kialakításában is tudunk segítséget nyújtani mindenki számára.

Hogyan törhet el egy bejárati ajtó kilincse?

Attól függ, hogy melyik kilincsről beszélünk. A régebbi típusú, úgynevezett jó anyagból készült kilincsek még a mai napig funkcionálnak, nem tudnak eltörni, mert tömör anyagból vannak. Maximum a külső fényezésük kopott már, összekarcolt. Ezeknek viszont az a hátránya, hogy nincs bennük beépített rugó, mint az újabb fajta, nem tömör kilincseknél. Ilyen többek között a kínai bejárati ajtók kilincse, amelyben van rugó, viszont a markolat közepe üres és a legkisebb erőltetés hatására letörik, kézben marad. Főként a Kínában készülnek a különböző márkanevű fémajtók, amelyek kilincseivel van a probléma. Vagy azért törik le a kilincs, mert nagyon silány anyagból készült az eredeti, vagy pedig az ajtó vagy a zár szorul, akad és a rángatás hatására törik el a markolat.

Budapest területén vállaljuk a szóban forgó kínai ajtók kincsének a cseréjét markolat-törés vagy rugószakadás miatt. Ilyenkor már az erősebb verzió kerül beszerelésre, illetve a baj megelőzése céljából beállítjuk, megjavítjuk a kínai ajtót, hogy könnyebben működjön, ne törjön le újra a kilincse. 34.000 forinttól megrendelhető pl. a HiSec világító kilincses kínai ajtó kilincs-cseréje.

Mire utal az a jel, amikor lötyög az ajtó kilincse? Csere vagy javítás szükséges?

Bárki számára észrevehető, amikor egy kilincs lötyög, lóg, nem rendeltetésszerűen működik. Ilyenkor főként vagy a rögzítőcsavarok lazulnak fel és csak ezeket kell meghúzni, de természetesen látni kell a hibát. Vagy pedig a kilincs összerakó elemei koptak el, ahol találkozik a rugó a markolattal, illetve a kilincsházzal, ezért mozog jobbra, balra, fel, le. Amikor ez a szituáció áll fenn, csakis a csere jöhet szóba, kilincset nem javítunk, alkatrészellátás nincs hozzá. Minden esetben fényképet kérünk e-mailben kívülről/belülről, az alapján tudunk ajánlatot adni a komplett kilincset cseréjére. Budapesti zárszerviz vagyunk, tőlünk nem lehet vásárolni semmit, akinek csak a kilincsre van szüksége, az keressen fel egy olyan szaküzletet, ahol kiszolgálják az egyedi vásárlókat is!

Miért olyan fontos az elavult, régebbi ajtózárak kicserélése korszerűbbre?

Bár az elavult, úgynevezett régi kivitelű zárszerkezetek, hevederzárak, zárbetétek sokkal jobb minőséggel rendelkeztek, mint ami most kerül legyártásra majd beszerelésre. Ettől függetlenül, érdemes lehet cseréltetni, mert a biztonsági szint, amivel ezek rendelkeznek, már nem megfelelő az elvárt betörési kísérletekkel szemben. Teljesen megváltozott a világ, régen nem volt ennyi betörés, nem volt szükség olyan korszerű technológiák használatára, mint amit a mai zárak tudnak. De ha körbenézünk, hogy mennyit változott az élet körülöttünk, például az autók, a híradástechnikai eszközök, a biciklik, megértjük, hogy miért fontos korszerűsíteni a régi tollas kulcsos zárat cilinderesre. Vagy egy elavult hevederzárat lecserélni egy olasz pl. Potent rászegzőzárra. Ha ezt nem tesszük meg, előbb vagy utóbb áldozattá válunk, mégpedig a betörők hozzájárulásával, és a tapasztalat azt mutatja, hogy sokkal nagyobb az a okozott kár, amit kapunk, mint amennyit befektetnénk a zár korszerűsítésére.

Amivel soha ne olajozzuk a zárakat, mert nagyobb kárt okozunk mint ami van

Minden ajtónak, zárnak megvan a maga működési ideje. Ha nagyon akad, nagyon szorul ne olajozzuk, ne zsírozzuk, inkább cseréltesse ki! Nyilván a zárcserének van anyagi vonzata, de hosszú távon kifizetendő ez a művelet. Munkáink során sok olyan eszméletlen ötlettel találtuk magunkat szembe, ami hihetetlen számunkra, hogy a spórolás miatt milyen dolgokat öntenek bele az ajtózárba az emberek.

Vannak speciális olajok, amiket a gyártók ajánlanak a zárbetétek karbantartásához. Továbbá, ami még igen hatékony, az a grafitpor, amely tökéletes kenést és precíziós működtetést nyújt a zárhengerben lévő zárcsapoknak. Amit semmiképpen senki ne tegyen a zárba: zsír, olaj, faggyú, főzésből megmaradt egyéb zsiradék. Ezek nemhogy javítanak a működésen, hanem összeszedik a port, koszt és még jobban akadni fog a zár, majd előbb-utóbb ki se fog nyílni az ajtó.