Kinek és mikor jöhet jól egy másolásvédett kulcs?

Azok a zárbetétek, amelyekhez olyan kulcs tartozik, amelyeknél másolásvédelem lett kialakítva, speciális technológiával lettek előállítva mégpedig azért, hogy ne tudja könnyedén bárki, bármelyik kulcsmásolónál lemásolni. Itt fontos tudnivaló, hogy az ilyen úgynevezett profilvédett kulcsok másolásához kell valamilyen jogosultság, ezért vannak különböző kulcsmásoló cégek megbízva a különböző cégek zárbetét-profiljának történő másolásával. Hivatalosan a kulcsmásoló nem vállalhatja a másolást, amikor valaki próbálkozik csalással, visszaéléssel a kártya nélkül, de vannak olyan esetek is, hogy jelenti azt a forgalmazónak, netán gyártónak, hogy valaki asztal alatt szeretné a másolást elvégeztetni. Azoknál az eseteknél jöhet jól a másolásvédett kulcs, ha például nagy darabszámban van kibocsátva, tehát több ember kezén megy keresztül a napi használatban, és hiába próbálkoznak esetleg plusz kulcsok készítésével a kulcshasználók, a másoláshoz szükséges kódkártya a tulajdonosnál van, anélkül nem fog sikerülni.

A másolásvédett kulcs mit tud valójában, miért jobb, mint a sima, hagyományos kulcs?

Magyarországon egyre népszerűbb a másolásvédett zárbetétek, illetve a hozzátartozó kulcsok használata. Ettől függetlenül, kósza hírek keringenek különféle lehúzó információkkal, nyilván azok terjesztik, akik a konkurencia ellentáborát képezik, akik olcsó, no name, gagyi zárbetéteket forgalmaznak.

Fontos szempont lehet a lakás korszerűsítésekor, nyílászárók cseréjekor a zár korszerűsítésén is elgondolkozni, időt, illetve pénzt szánni arra, hogy a régi, elavult zárbetéteket kicseréljük egy kódkártyás, másolásvédett típusra, mellyel akár visszaszoríthatunk egy betörési kísérletet. Elvégre ez a zárbetét nemcsak másolásvédett, hanem egy magasabb biztonsági fokozattal is rendelkezik, mint az elődjei. A legtöbb betörési kísérlet a bejárati ajtón át történik, tehát érdemes a zárbetétet prémium minőségre cseréltetni, azaz másolásvédett zárat alkalmazni. Ezek a zárak már nem csak másolásvédelemmel, hanem törésvédelemmel, fúrás-, finomnyitás- illetve manipulációs védelemmel is el vannak látva. Tehát itt a kényelem, a biztonság, az egyediség nem egy utolsó szempont, amit ezek az Izraelben készült zárak nyújtani tudnak. Azért a tisztánlátás miatt, nincs olyan kulcs, amit nem lehet lemásolni, mivel Magyarországon vagyunk, sajnos visszaélések vannak. Ám az Izraelben készült RB Keylocx, illetve LOCXIS zárbetét teljes körű másolására kizárólagosságunk van és igyekszünk minden szabályt betartani a másolásvédelem kapcsán, amit a gyár előír nekünk. Fontos tudni azt is, ha a másolásvédett zárbetét védőkártyáját valami oknál fogva elhagyják, akkor mi sem másolunk kulcsot, még akkor sem, ha maga a tulajdonos kéri. Ilyenkor a zárbetét csere a megoldás, hiszen ránk ugyanúgy vonatkozik a másolásvédő kártya bemutatásának a megkövetelése az üzletben, mint bárki másnak.

Izraeli másolásvédő kódkártyás, törésvédett zárbetét beszereltetése, garanciával

Bármilyen bejárati ajtóról beszélünk, amelyet cilinderes meghajtás visz, érdemes és ajánlott is beléjük magasabb szintű védelmet nyújtó zárakat rakatni. Mégpedig azért, mert a jó zár nemcsak biztonságos, hanem kényelmes a használata, megbízható a napi működése, illetve olyan egyedi megoldásokkal rendelkezik, ami a kényelmünket szolgálja. Ilyen pl., hogy illetéktelen személy nem tudja lemásolni a kulcsot, amikor mégis valahogy hozzákerül egy darab. Általában a legtöbb másolásvédett zárbetétet a kínai ajtók esetében szereljük be, hiszen talán az egyik leggyengébb láncszem a bejárati ajtók között. Igen népszerű a kínai ajtó, az egy- illetve kétzáras kivitelű, de a bennük lévő eredeti zárbetétek megbízhatatlanok, semmilyen védelemmel nem rendelkeznek, így ezekre nem szabad bízni egy ingatlan védelmét. A betörések úgy mennek végbe azoknál a zárbetéteknél, ahol nincs védelmi szint beágyazva a hengerbe, hogy egy manipuláló eszközzel a kulcs mozgását utánozva nyitódik és záródik az ajtó, ennek utána lehet nézni a neten. Nyilván ez csak azoknál a zárbetéteknél érhető el, amelyek olcsó termékek, nincs minőségük, de sajnos még mindig több tízezer olyan ingatlan van, ahol ilyen zárbetétekre van bízva a biztonság (aztán meg csodálkoznak, ha betörnek).

Mennyibe kerül egy kódkártyás, másolásvédett, betörésbiztos zárbetét beszerelése Budapesten?

Tudjuk, hogy fontos az ár, de egy zárcsere árának meghatározásához több információra van szükségünk. Sztenderd árként elmondható, hogy egy izraeli RB Keylocx zárbetét beszereltetése -méret függvényében- 40.000 – 46.000 forint között érhető el, munkadíjjal, kiszállással, beszereléssel együtt kompletten. Az általunk beszerelt másolásvédett zárbetétekre egy év teljeskörű működési garanciát vállalunk, rendeltetésszerű használat mellett. Ezt azért hangsúlyozzuk, mert sokszor megyünk ki 3-4 hónap használat után elvileg garanciálisan, és azt látjuk, hogy az 5 kulcsból 4 úgy meg van sérülve különböző szituációból aggódva (pl. leejtés, dobálás, nem megfelelő helyen való tárolás), hogy ez már nem tartozik a garancia körébe, mert nem a forgalmazó, sem a gyártó hibája. Figyeljen és ügyeljen mindenki jobban a kulcsok épségére, hiszen ezek nem vasból vannak, amelyek bírják az ütést, hanem puhább fémből!