Hogyan gondolkodik a betörő?

Nyilván nem vagyunk a betörők cinkostársai, nem beszéljük meg, hogy mi lesz a mai feladat, mit fogunk elhozni, mennyi lesz a mai zsákmány. Viszont azt tudjuk, hogy egyetlen egy cél vezérli a betörőt, a gyors, hangtalan, nyomtalanul való bejutás, az értéktárgyak megszerzése, az észrevétlenség és a mihamarabbi távozás. Egy dolgot nem szabad elfelejteni, a betörő nem úgy végzi a munkáját, hogy odafigyel mindenre, hogy ne okozzon sérülést a bejárati ajtón vagy ne okozzon kárt az ingatlanba történő bejutás során. Egy rosszul megvédett bejárati ajtó könnyű célpont a betörő számára, de vannak olyan elvetemült betörők, akik szinte bármelyik bejárati ajtónak nekiállnak, nem érdekelve, hogy a pajszerrel szétfeszítik az ajtót, betörik az üveget, több százezres kárt okozva ezzel az ingatlan tulajdonosának. Egy üveget lehet pótolni másik cseréjével, de a pajszernyomokat eltüntetni egy bejárati ajtó keretéről, ami fából vagy műanyagból van, nem lehet. Új ajtót kell beszereltetni.

A betörő gondolkozása zárszerelői szemmel

Az elmúlt 20 évben több ezer olyan betörés utáni helyreállításon voltunk, ahol láttunk síró embereket, pánikba esett lakókat, de ami mindenkinél megegyezett az az, hogy meg voltak lepődve, senki nem számított erre, nem gondolták volna, hogy velük is megtörténhet egy ilyen eset.

Azt szokták mondani, hogy betörő előtt nincs zár, ez nem igaz, tévhit. A betörő mindig azokat a bejárati ajtókat keresi, amelyek kevésbé védtelenek, nem kell velük sokat bajlódni a kinyitás kapcsán, illetve a körülöttük lévő ingatlanok, lakókörnyezetek nincsenek annyira górcső alatt, tehát jobban lehet garázdálkodni, a menekülő útvonal is könnyebb. A betörők tulajdonképpen lusta emberek, hiszen nem szeretnek eljárni dolgozni, mint mindenki más, inkább a könnyebb utat választják, a könnyebb pénzszerzési lehetőséget, ez pedig a betörés, másik megkárosítása.

Számottevőleg elég magas az az összeg, amelyet a betörések kapcsán összeszednek a fiúk. Egy bérből és fizetésből élő ember Magyarországon napi 10-20 ezer forintot keres, és ez már jónak számít. A betörők ezért a pénzért fel sem kelnek, hiszen az a minimum hogy ők egy zsákmányszerzés kapcsán legalább kétszázezer forintot begyűjtenek, de inkább az a jellemző, hogy kifigyelnek, várnak és milliós nagyságrendű összeggel távoznak, lehet az készpénz, ékszer vagy bármi más egyéb, ami a mi életünkhöz hozzátartozott, akár családi ereklye is.

Mi az, amit nem csinál a betörés előtt közben után?

Statisztikai kimutatások szerint a legnyugodtabb emberek a betörők, hiszen ők nem pánikolhatnak, higgadtnak, nyugodtnak kell lenniük, mert egy olyan szakmát űznek, ami tiltott, büntetés jár érte, akár börtön is. Iszonyú nagy a lélekjelenlétük, képesek arra, hogy ha meglepik őket, kitalálnak valami iszonyú jó szöveget, hogy ők a villanyszerelők vagy a tűzoltóság emberei, netán a család távoli rokona, aki ideküldte, mert pl. meghalt egy közeli és szeretett személy. Bármit képesek kitalálni arra, hogy kimagyarázzák magukat, el tudjanak menekülni. A betörő minden esetben előre tervez, kifigyel, megfigyel, csak utána kezdi a cselekvést. Nem mindig igaz az az állítás, hogy alkalom szüli a tolvajt.

Ahogy fejlődik a világ, az elektronikai eszközök is egyre elterjedtebbek, mindenki megfigyeli már az ingatlanon kívüli dolgokat, így a betörőknek óvatosabbnak kell lenniük, fel kell mérniük a helyszínt a betörés előtt. A betörés közben, amikor már bejutottak az ingatlanba, törnek-zúznak, nyomot hagynak, nem foglalkoznak semmivel, a zsákmány a fő célpont, azok közül is a legértékesebbek, pénz, ékszer, óra, laptop, számítógép, kisebb TV, márkás cipők, stb. A betörés végrehajtása után, mivel kesztyűben dolgoznak, nem kell a nyomokra figyelni, hiszen az nem keletkezik, nem fogják visszazárni az ajtót, mintha mi sem történt volna. A helyszínt folyamatosan pásztázzák többen is, hiszen 3-4 ember is megy egy ilyen címre, hogy észrevétlenül tudjon dolgozni a társuk.

Vannak-e módszerek a betörési próbálkozásánál az elhárítására?

Azt, hogy egy betörő ne próbálkozzon egy bejárati ajtó feltörésével, azt nem tudjuk megakadályozni, mert nem tudjuk, mi jár a fejében, viszont olyan eszközöket szereltethetünk az ingatlan köré, amivel felhívjuk a figyelmét arra, hogy itt nem érdemes próbálkozni. Lehet pl. térfigyelő kamera, riasztó, kutya. Illetve, ami még hatásos, az az ajtó előtt lévő acélrács, hevederzár, illetve különböző lakásban időkapcsoló hatására felvillanó fény, napközben esetleg rádió használata, ami azt a jelenséget mutatja, hogy vannak otthon, beszélgetés folyik a lakásban. Próbáljunk meg minden olyan dolgot bevetni a betörő ellen, amellyel távol tudjuk tartani az ingatlantól és szomorú ezt mondani, de más ingatlannál próbálkozik majd, az már legyen a másik tulaj problémája.

Milyen kárt tud okozni egy betörési esemény a lakóházakban?

A betörési káresemény során különböző károkat tapasztalunk, de sajnos mindegyik elég mély nyomot hagy az elménkben, emlékezetünkben, amelyre mindig emlékezni fogunk. Nyugodt családi életünket élve nem is gondolunk arra, hogy felforgatják otthonunkat, kárt tesznek a nyílászárókban, ajtókban, ablakokban. Nem beszélve azokról a károkról, amik abból adódnak, amit magukkal tudnak vinni. Többek között ilyen a lakásban hagyott számítógép, laptop, telefon, esetleg nem eldugott készpénz, ékszer. De többször hallottunk olyat, hogy a család két autója közül az egyik otthon maradt, a kulcsa pedig az előszobában, amit előszeretettel vitt magával az autóval együtt a betörő. Sokan arról számolnak be, hogy micsoda pszichés következmény alakult ki a betörés után, a látottak alapján. Több károsult számolt be arról, hogy eladta az ingatlant, mert már nem tudott ott aludni. Illetve azóta is nyomasztják azok a dolgok, amiket ott látott, átélt.