Melyek a legjobb olasz ajtózárak és mi a különbség közöttük

Nagy általánosságban elmondható, hogy szinte bármelyik olasz gyártó termékéről beszélünk, nagyjából ugyanazt tudja mindegyik. Sőt, majdnem ugyanúgy is néz ki, csak a gyártók méretileg változtattak a dimenziókon, hogy ne legyen csereszabatos a konkurencia termékével. Ennek ellenére azért vannak olyan trükkös olasz zárgyártók, akik úgy oldották meg, hogy mégis be lehessen szerelni a saját terméküket egy másik gyártó termékének a helyére. Ha tollas kulcsos olasz zárakról beszélünk, akkor nincs olyan, hogy a legjobb, hiszen mindegyik lamellás meghajtású, hárompontos záródást visz végbe, így szinte feltörhetetlen, főleg a laikus ember számára. A teljesség igénye nélkül, illetve a tisztánlátás érdekében, a következő olasz zárakat használjuk, szereljük, cseréljük, illetve igény esetén forgalmazzuk is.

Dierre Atra, CR, Cisa, Mottura, Securemme, Sab, Potent, Iseo – de mi is a különbség?

A különbség mindig a részletekben rejlik. A zárak szemszögéből nézve, mindegyik típusnál, amit felsoroltunk, a kulcs teljesen más profilú, más formájú a feje, valamelyik műanyag fejjel van ellátva, valamelyik sima, fémfejű. A zárszerkezet kinézetre hasonló, de ha egymásra tesszük a CR zárat és a Dierre zárat, látni fogjuk, hogy az egyik nagyobb, mint a másik, a rögzítő furatok odébb vannak pár centivel, illetve a zárnyelvek sem passzolnak egymással elvágólag. Vannak még egyéb paraméterek, amit csak a zárszerelő szakember vesz észre, pl. a lökethosszúság, hogy milyen távolságot megy a zárnyelv a teljes kifordításakor. Ettől függetlenül, bármelyik ajtózár védi a bejárati ajtót. Mindenképp érdemes őket folyamatosan karbantartani és probléma esetén szakemberhez fordulni, hiszen igen nagy galibát tud okozni egy beragadt ajtó, egy beleszorult kulcs ezeknél a záraknál.

Amikor elkezd akadni, szorulni a szerkezet, nehezebben záródik a bejárati ajtó, nem szabad félvállról venni a dolgot, hiszen ilyenkor még menthető a zár! Ilyenkor elég egy egyszerű ajtóbeállítás vagy egy zárigazítás és mehet tovább, akár 5 évig is. De ha nem figyelünk erre oda, tönkre fog menni a zár a folyamatos akadás, szorulás, feszegetés miatt és lehet, hogy nem fog kinyílni az ajtó! Egy ilyen zárcsere -bármelyik zárószerkezetről legyen szó- eléri a 95.000 forintos kategóriát, de némelyik akár a 140.000-150.000 forintos komplett árat is súrolhatja.

Tapasztalatunk alapján az olasz zárak típushibái, amikkel minden nap találkozunk munkáink során

Az elmúlt 20 évben a fent megemlített zárak szinte mindegyikével találkoztunk, nem egyel, nem tízzel, nem is százzal, így elég nagy és alapos a tapasztalatunk ez ügyben, ezért is írunk egy pár sort arról, hogy melyikkel, mi szokott lenni, mi a gyártási hiba, mit érdemes tudni annak, aki esetleg zárcsere előtt áll vagy olyan bejárati ajtót akar rendelni, amibe ilyen olasz trezorzárat szerel majd az ajtókészítő cég.

Viro/Cerutti, amit már nem gyárt senki, pedig a legjobb volt az összes között

Ez a zárszerkezet tulajdonképpen az a típus, amely még ma is működik bizonyos ajtók zárjaként, pedig már eltelt 25, de valamelyiknél 30 év is. Mikor leállt a Viro gyártása, a helyét átvette a Cerutti modell, de rövid pályafutását derékba törte a covid és be is zárt a gyár. Típusproblémája 15 év után jelentkezik, hogy lóg a kilincs, nehezen lehet lenyomni, de ez természetes és a működési időt nézve szinte fantasztikus.

Sab 1580/28 tollas kulcsos, hárompontos olasz zárszerkezet

A szívünk csücske tulajdonképpen ez az ajtózár, hiszen nagyon jó barátságot ápolunk a gyártó céggel és ők is odafigyelnek a minőségi gyártástechnológiára. Elmondhatjuk azt, hogy az elmúlt 10 évben megvásárolt több ezer zár közül pár darab volt csak, amivel minimális probléma adódott.

CR 2650/28 mod dep típus

Ebből a típusú zárból több ezer darabot beszereltek a magyar ajtógyártó cégek. A régebbi modellek még ma is működnek, akár 15-20 év után. Amit most beszereznünk, mivel már nem Olaszországban készül, 2- 5 év működési időt garantál csak. Ennek a helyére a minőségi okokból szoktunk mást is beszerelni, ami persze jóval költségesebb, illetve időigényesebb a beszerelési folyamat, ellenben jóval hosszabb az élettartama.

Mottura tollas kulcsos, hárompontos, négyfordulatos trezorzár

Erről a zárról tulajdonképpen nagyon ritkán lehet negatívan nyilatkozni vagy rosszat mondani róla, hiszen ez egy családi vállalkozásként működő olasz ajtógyártó cég, ahol kiemelten figyelnek a minőségre. Ajánljuk mindenkinek, kis- illetve nagytestű trezorzárakat használunk ezekből a zárakból ajtókba, rácsokba.

Cisa kódolható hárompontos szerkezet

Szó szerint, régebben minőségi termék volt, most már ki is vettük a szerelői palettából, mert szinte már minden második szerkezettel probléma van, pl. elkódolódik, nem veszi be a kulcsot rendesen, továbbá kódolás után nem nyílik az ajtó. Ennek a kiküszöbölésére vagy csereszabatos zárat teszünk be a helyére, ami az Iseo gyár terméke, vagy pedig olyan Cisa kivitelű zárat, amely fixlamellás. Ez meg szinte örökéletű.

Securemme cserélhető lamellás szerkezet

Jópofa megoldás, hogy ki lehet cserélni az agyát, a komplett zárszerkezet csere helyett, ám éles lamelláinak köszönhetően elég sokszor van akadálya, problémája magának a szerkezetnek. Ettől függetlenül akár 10 évet is kibír a rendeltetésszerű használat mellett.

Potent kódolható szerkezet

Amikor megszűnt a Viro zárgyártó cég, el kellett gondolkoznunk, hogy mi az, amit a helyére be tudunk majd beszerelni, hiszen nincs utánpótlás. Ezt a megoldást találtuk, ami méretileg kompatibilis mind a Viro és a Cerutti típusokhoz. Ha rendeltetésszerűen van használva, azaz nem csapkodják az ajtót, nem dobálják a kulcsot, figyelnek a normális mindennapi használatra, kibír annyit, mint a jó öreg eredeti Viro zár. Ha viszont ütve-vágva van, nem figyelnek oda rá, akár egy év alatt is tönkremehet, de ez szinte minden zárra jellemző.

Dierre a király, ami mindent visz

Igen, a torinói zárgyártó vállalat a legnagyobb területen fekszik, a legmodernebb gépekkel gyártják éjjel-nappal a zárakat. Nagyon szigorúan szemmel tartják a minőségi gyártástechnológiát, illetve odafigyelnek az ügyfélkör baráti, kiegyensúlyozott kapcsolattartásra. Nagyon sok Dierre tollas kulcsos ajtózárat beszereltünk az elmúlt években kulcsvesztés, új lakásba költözés vagy esetleg a régi zár elhasználtsága, elöregedése miatt. Mindenkinek ajánljuk, nemcsak tollas kulcsos, hanem cilinderes változata is van már, ami a könnyebb, gyorsabb, halkabb és kényelmesebb használatot célozza meg.

Iseo gyár konkurens termékei

Az Iseo egy hatalmas zárgyártó vállalat, talán a második legnagyobb az olasz gyártók között. Cégünk közvetlenül tőlük vásárol mindent, mert van helyettesítő termékük a Mottura, a Cisa, a Dierre, illetve a Viro típusú zárak helyére. Ár tekintetében a legjobban megfizethető az Iseo, hiszen a gyártó próbálja lent tartani a termékek árat, ezzel is a piacot megtartva a konkurenciával szemben.

Olasz zárak működésének, használatának, illetve élettartamának összegzése pár szóban

Akár bejárati ajtó vásárlása, beszerelése előtt állunk vagy már a meglévő olasz ajtózárat akarjuk cseréltetni, kérjük ki a szakember véleményét, hogy melyik típust ajánlja, mik a tapasztalatai, melyiknek a legkönnyebb a működése, illetve a leghosszabb működési ideje. Soha ne az ára alapján döntsünk el, hogy ez most jó vagy nem, inkább a biztonságot tartsuk szem előtt, még akkor is, ha valamelyest drágább, mint bármelyik másik olasz zár.