Miért nem éri meg olcsó, silány zárat cseréltetni a bejárati ajtónál?

Sajnos mindennek az ára egy jobban felfelé kúszik és ez nincs másként a zárak esetében sem. Próbálunk spórolni amin lehet és olyan megoldásokat keresünk, amivel a legtöbb esetben rossz irányba megyünk. Ha a biztonságon szeretnénk spórolni, az hosszútávon nem kifizetendő, hiszen előbb-utóbb betörés áldozatává válunk. Egyáltalán nem azt mondjuk, hogy a legdrágább zárakat szereltessék be a zárszerelő szakemberrel, de az arany középutat érdemes megtalálni. Ebben segítségre lehet egy megbízható zárszervizes vállalkozás.

Sajnos vannak nagyon olcsó zárak, melyek legfőbb tulajdonsága az olcsó ár, de ezen kívül semmit nem tud. Minőségben már nem annyira élharcos, így egyáltalán nem érdemes ilyet választani. Az olcsó zárakat pillanatok alatt fel lehet törni, ez az egyik ok, amiért nem tanácsos ezt a kategóriát választani! Ez nemcsak mende-monda, az interneten futó lejárató kampány, hanem ez a valóság! Igazából a kínai silány zárak feltöréséhez és az ingatlanba való bejutáshoz max. 5 perc szükséges (sokszor csak 2). A betörők ezeket az olcsó zárakat, ajtókat figyelik kifejezetten, mert számukra ez igazán könnyű prédának számít. Persze van az ellentábor, aki azt mondja, hogy felesleges a drága zár, a lakásból úgysincs mit elvinni, nincsenek értéktárgyak, de azért mindenki számára kellemetlen, ha hazaérkezéskor a felfordított lakást látja. Nem minden betörő az ékszerekre, festményekre, különböző antik tárgyakra utazik, inkább a könnyen megszerezhető, magával vihető dolgokra vannak ráállva. Ilyen például a mobiltelefon, a laptop, esetleg készpénz, arany ékszer, gyémánt, ami esetleg szem előtt van, mert nem széfben/páncélszekrényben van tárolva.

Érdemes-e páncélszekrényt otthonra beszereltetni?

Páncélszekrényt, széfet mindig érdemes a lakásban tartani, hiszen ez az úgynevezett kis biztonsági zárdoboz, ahová el tudjuk zárni azokat a számunkra értékes dolgokat, amit a betörő akár magával is vihet, ha szem előtt vannak, pl. a nappaliban. Amit mindenféleképpen tudni érdemes a széfekről, hogy ne a barkácsáruházban vásárolják meg 15.000 forintért, hanem keressenek fel olyan webáruházat vagy szaküzletet, akik kimondottan ezzel foglalkoznak. Mindenféleképpen legalább egy 100.000 forintos összeget rá kell szánni a páncélszekrény megvásárlására, ugyanis ennyiért már elég komoly az anyagvastagság, illetve a zárszerkezet együttes hatása, ami megfelelő biztonságot ad az értéktárgyaknak, dokumentumoknak. Méretileg érdemes akkorát venni, amibe nemcsak arany ékszer, pénz fér bele, hanem akár egy laptop is könnyen elhelyezhető, ha nem akarjuk magunkkal vinni a pihentető nyaraláshoz. Nagyon fontos még az is, hogy olyan széfet válasszanak, aminek az alján, illetve az oldalán rögzítő-furatok vannak, és ha lehet, legalább 4 helyen rögzítsük a betonba, téglába! Amennyiben gyenge a burkolat, valamilyen speciális ragasztóval kell rögzíteni az elemeket. Egy jó biztonsági bejárati ajtó alkalmazása jó zárbetétekkel szintén kiváló ötlet, illetve a lakásban elrejtett, lefúrt, lerögzített páncélszekrény 100 százalékos biztonságot tud a család értéktárgyainak biztosítani.

A drágább zárak minőségibb termékek, tényleg többet tudnak?

Nem azért kell drága zárat választani, mert ezeket egyáltalán nem lehet feltörni, hanem a biztonságos működés hosszabban kitart, illetve a betörők, ha látják, hogy masszívabb, hatásosabb a zár, nem állnak neki. A drágább zárbetétek komolyabb védelemmel vannak ellátva, amelyek a legtöbb betörési módszer ellen védelmet nyújtanak. A biztosítókról ne is beszéljünk, hiszen előírások, követelmények vannak, ezzel biztosítják be magukat.

Amikor megtörténik a betörés és olcsó, silány zárak vannak az ajtón, a legtöbb esetben a biztosító nem térít, megtagadja az ügyfél felé a károkozás miatti kifizetést. Tehát mégis érdemesebb beinvesztálni drágább, jobb, minőségibb zárakba. A drágább zárbetéteket olyan belső alkatrészekkel látták el a gyártók, amelyek ellenállnak a különböző betörési eszközöknek, módszereknek. Ilyen többek között az ún. finomnyitási eljárás. Ezen felül a zárbetéteket a gyártók mindkét oldalról törésvédelemmel látják el, illetve ha nagyon jót akarunk, érdemes úgynevezett acélhidas törésvédett verziót vásárolni.

Összefoglalás a jó zár, a biztonság is otthon és a megbízható széf alkalmazásáról

Nem szabad spórolni, ha a biztonságról van szó! Tartsuk szem előtt a jó zárbetétek használatát, nem csak a biztonság, hanem a mindennapi biztonságos működés miatt is! Bejárati ajtóból is inkább acélborításút érdemes használni, de ne kínait (mivel az csak fémlemez, de nem acél!)! Gondolkozzunk el a lakáson belül elhelyezhető széfek, páncélszekrények elhelyezéséről, melyben értéktárgyainkat tudjuk tárolni a távollétük alatt. Ezen felül az interneten már pár tízezer forintért lehet wifin keresztül működtethető beltéri kamerát vásárolni, amelyet telefonon keresztül tudunk nézni, akár a munkahelyünkről, vagy a nyaralás alatt, hogy minden rendben van-e a lakásban. Ha idegen személyt látunk, hívjuk fel a szomszédot vagy a rendőrséget!