Miért érdemes az ajtózár beszereléséhez zárszerelő szakembert hívni?

Először is, mert a szakember, aki elvégzi nekünk az ajtózár nyitását, cseréjét, garanciát kell, hogy vállaljon, ez előírás, úgyhogy érdemes így végiggondolni! Másodsorban, házilag nem biztos, hogy látjuk azokat a buktatókat, amikkel még soha nem találkoztunk. A legtöbb ajtózár-szaküzletben sajnos nem foglalkoznak az ügyfelek teljes körű kiszolgálásával, tájékoztatásával a zárbetétek kapcsán. Nem mondják el, mit érdemes, melyik az a típus, ami már ajánlott, mi az, amit nem szabad megvenni és mire kell odafigyelni. Ezért is hangsúlyozzuk, hogy hívjanak olyan vállalkozást, aki évek óta ezt a zárszerelő is szolgáltatást űzi! Náluk minden van a szervízautóban, a szerszámon kívül zárszerkezetek, zárbetétek, ezeknek a kulcsai. Egy jó zárszerelő szakember minden esetben az ügyfél előtt bontja ki a gyár által becsomagolt kulcsokat, ez biztosíték arra, hogy az a kulcs még nem volt használatban, az ügyfélé lesz az első próbálkozás a nyitás-zárás kapcsán.

Miért nem jó a méretileg nem megfelelő ajtózárbetét?

Tulajdonképpen az ajtólap vastagsága határozza meg a zárbetét méretét. Pontosabban a külső és a belső kilincsgarnitúra legszélesebb pontja. Ha ettől a ponttól eltérő zárbetétet szerelünk vagy szereltetünk be, esztétikailag is ronda. Belülről pl. ha hosszabb, nekiverődhet az előszobafal tükrének, ami összetörhet. Ha pedig kívül hosszabb, a betörő egy speciális eszközzel kettéroppanthatja a zárcilindert, így vajmi könnyedséggel bejut az ingatlanba. Ha rövid a zárbetét, akkor pedig folyamatosan játszadozunk kell a kulccsal, hogy megtaláljuk a beljebb lévő zárbetét nyílását. Illetve az sem biztos, hogy a kulcs eléri, hacsak nem valamilyen hosszabb szárú, pl. izraeli zárat szeretetünk be. Standard méretű ajtóknál szimmetrikus kivitelű zárbetét van beszerelve, ilyen a 30/33 méret. Ám egy felhúzókilincses műanyag ajtó esetében aszimmetrikus verzió van, aminek a mérete bármi lehet, pl. 45×55.

Ha nem figyelünk a biztonsági besorolásra, lehetnek-e következmények?

Manapság nem érdemes már kínai zárakat venni, hiszen ezeknek semmilyen biztonsági besorolásuk nincs, illetve Magyarországon se történt bevizsgálás. Ha mégis figyelmen kívül hagyjuk azokat a követelményeket, előírásokat, amelyeket a biztonsági szint megkövetel, eljuthatunk odáig, hogy áldozattá válunk a lakás nyílászáróin keresztül, azaz betörnek hozzánk. Többször találkoztunk olyan szituációval, hogy egy jó zárbetét lett beszerelve egy műanyag bejárati ajtóba, viszont úgy, hogy másfél centiméterrel hosszabb méretűt választott az ügyfél, mert elmérte. Viszont már nem akarta visszavinni az üzletbe kicserélésre. Egy pár hét után arra ment haza, hogy a zárbetétet nem látta az ajtóban, lent volt a földön, nem is értette a szituációt. Ezt követően benyitott az ajtón és már csak a felfordulást látta, illetve a kifosztott lakást, a széjjeldobált dolgait. A leggyakoribb következmény az, ha betörnek hozzánk, mert nem megfelelő biztonsági zárat használtunk.

Garancia a termékre, ha mi szereljük be magunknak, vagy ha szerelőt bízunk meg ezzel

Mindenkire vonatkozik a garanciális feltétel, akár magánszemély, akár szerelő cég az illető. Viszont egy dolgot tisztán kell látni. Ha házilag vásárolunk zárbetétet egy zárszaküzletben és azt mi magunk barkácsoljunk be, ha valami probléma adódik, az üzlet nem minden esetben vállalja a termék garanciáját vagy visszavásárlását.

Miért is nem?

A legtöbb helyen azt mondják ezzel kapcsolatban, hogy mivel nem szakember szerelte be, nem vonatkozik rá a garancia, vegyen másikat vagy hívjon szerelő szakembert, aki az általa beszerelt termékre minimum egy év garanciát vállal.

Összefoglaló ahhoz, hogy jó zárbetétet szereltessen biztonságilag, méretileg, illetve hogy kivel csináltassa ezt meg

Tartsuk mindig szem előtt az ajtónk, illetve otthonunk biztonságát jó zárbetétek használatával. Ezeket érdemes időközönként ellenőriztetni szerelővel, hogy nem változott-e a biztonsági trend. Szintén biztonsági problémába ütközhetünk, ha nem megfelelő méretű zárcímert használunk működésileg, illetve betörésileg tekintve a dolgot. Ezért ne spóroljunk, hogy saját magunk megcsináljuk a hétvégén az apóssal és megspóroljuk a pár tízezer forintos munkadíjat. Hosszú távon kifizetendő, mind a garanciális feltételek miatt, mind használatilag, működésileg, az biztos. Egy zárbetétcsere egyszerű feladatnak tűnhet, de ha nem a zárbetéttel, hanem magával a zárszerkezettel van már probléma (az a nyílás a zárszerkezet része, ahová a zárbetétet behelyezzük), de a témához nem értő laikus ember ezt nem látja/tudja, a kicserélt zárbetét működése tönkremehet, illetve az ajtót olyan helyzetbe állíthatja, hogy az nem nyílik ki, és nem lehet bemenni rajta.