Mennyire javasolt a hevederzár felszerelése a bejárati ajtók különböző típusainál?

A hevederzár tulajdonképpen egy régi találmány, az elmúlt 25 évet végigdolgoztuk tulajdonképpen az összes típussal. Mára már mondhatni azt is, hogy kicsit elavultnak számítanak, mind felépítésileg, mind működésileg. Tehetünk belük bármilyen zárbetétet, árban akár a csillagos égig is bezárólag, akkor is csak egy ronda, hangos, esztétikailag nem megfelelő zárat fogunk felszerelni az ajtókra, amitől viszont már van jobb, biztonságosabb, illetve árban is megfizethetőbb megoldás. Ettől függetlenül, ugyanúgy szerelünk hevederzárat is, amennyiben ez az igény, de olcsó és silány változatot biztos, hogy nem. Az induló ár ez esetben 65.000 forinttól számítandó, ez a vízszintes kivitelre jellemző, fehér vagy barna színben, más választási lehetőség nincs.

Mi lesz a hevederzár jövője, ha már elavult a technológia?

Ennek az átfutási ideje tulajdonképpen még egy jó pár év biztos lesz, de ahogy jönnek az új ajtók a forgalomba (mint az autók piacán az elektromos autók), úgy a magyar piacra is beköszönt egy olyan nyílászáró áradat, amely kiváltja, pótolja azt, hogy szükség legyen egy hevederzár felszereltetésére. Mégpedig azért, mert ezek az ajtók már úgy lesznek megalkotva és legyártva, hogy több ponton tud reteszelni, két vagy akár három különálló zárral lesz ellátva, ami lássuk be, tényleg több mint egy hagyományos panel- vagy egy egyszerű, felhúzókilincses műanyag ajtó. De addig is, míg ez a változás utolér minket, mi a hevederzár helyett egy olasz másodzár szerelésével büszkélkedhetünk, ami folyamatosan van raktáron és tényleg biztonságosabb, no meg jóval modernebb, mint bármelyik hevederzár.

Hogyan történik a kivitelezés? Van helyszíni felmérés? Szükséges előleg?

Tulajdonképpen mindent tartunk raktáron, illetve a szervizautóban is, ezért a kivitelezés a munka megrendelése után akár aznap, de másnap már biztosan elvégezhető. Ránk nem kell várni, részünkről egy ingatlan sem marad nyitva, még a betörést követően sem. Helyszíni felmérésre nincs szükség, az a múlté, hiszen az okostelefonok világát éljük, fényképet kérünk az ajtóról belülről/kívülről, illetve egyet az ajtó éléről. Ez alapján tudjuk meghatározni az ajtóra megfelelő és szükséges másodzárat, illetve kikalkulálni az árat. Előleget nem szoktunk kérni soha, csak a munka elvégeztével kell kifizetni a számlát. A számla maga az egy év garancia, természetesen a rendeltetésszerű használat mellett. Az új másodzárakhoz 3 darab speciális kulcsot csomagol a gyártó, ezeknek a sokszorosításához – vagy hétköznapi nyelven másolásához – a III. kerületi Elzett mintabolt és zárszaküzletet kell felkeresni.

Fa-, fém-, műanyag-, lemez biztonsági bejárati ajtók szervizelése, zárcseréje, utólagos beállítása

A régebbi típusú faajtók sima bevésőzárral rendelkeznek. Ezeknek általában vagy a zárszerkezete hibásodik meg, vagy elavulttá válik a zárbetét benne. Érdemes itt már egy erősebb szerkezetet beszereltetni, pl. törésvédett zárbetéttel és egy megerősített pajzs alkalmazásával. Ezen felül, mivel régebbi típusú, gyenge faajtóról beszélünk, érdemes hevederzárat szereltetni úgynevezett másodlagos védelemként, de ha nagyon szilánkos az ajtó, huzatos, rozoga, inkább ne pazaroljuk a pénzt fölösleges kiadásra, vásároljunk egy új ajtót. Az újabb típusú ajtók élébe többpontos, felhúzókilincses vasalatokat szereltek be, amelyek már jobbak, biztonságosabbak és ugyanezeket alkalmazzák a műanyag ajtók esetében is. Ilyenkor is érdemes egy jó zárbetétet használni a mindennapokban, illetve időszakonként elvégezni a téli-nyári mozgások miatti utólagos beállításokat.

Természetesen elérhető már a legmagasabb kategória is, az úgynevezett többpontos acél- vagy biztonsági ajtók, ezek egy része Olaszországban, a többi pedig Izraelben készül. Itt már több százezer forintos árkategóriáról beszélünk, hiszen a gyártók nem spórolnak sem a minőségi alkatrészen, sem a biztonsági fokozaton. Ezeknél az ajtóknál ugyanúgy lehet meghibásodás, vagy új lakásba költözés miatti zárcsere, zárpótlás vagy kódolás, kizáródás, bármi. Éjjel-nappal állunk ügyfeleink szolgálatára, ha ajtónyitásról vagy zárnyitásról van szó. Vigyázunk az ügyfeleink ajtajára, nem sértjük meg a felületet, csak a zárakat tesszük tönkre, ami viszont pótolható. Időpontokról, árainkról érdeklődjön telefonon, készségesen állunk rendelkezésükre!