Teljeskörű ajtózár szerviz Budapesten, aznapi kiszállással

Ha elavult, elöregedett, kiszolgált már az ajtózár, nem érdemes nekilátni a megjavításukhoz, hanem tanácsos ezt egy szakemberre bízni több szempont miatt is.

Egyrészt a javítás időigényes, különösen abban az esetben, ha valaki nincs tisztában az ajtózár-szerkezet, vagy a zárbetét működésévével, másrészt nincsenek megfelelő alkatrészek.

Sokan azt gondolják - sokszor teljesen jogosan -, hogy a mostani, modern világban, nem kell foglalkozni javítással, hanem inkább lecserélik a dolgaikat egy újra. A zárakra vonatkozólag ez 95%-ban igaz is, ám mégis adódnak kivételek.

Néha mégis célszerű a javítást választani, mert könnyen lehet, hogy a probléma nem is akkora, mint gondolnánk. Nem minden esetben kell rögtön zárat cserélni, hiszen előfordulhat, hogy csak kisebb igazításokra, ajtó- illetve zárbeállításokra van szükség. Ilyen eset például az, amikor akad a zár, szorul, vagy nehezen találja meg az utat az ellendarabba. Javasoljuk, hogy minden esetben hívjanak minket, mert kollégáink szakmai kérdések alapján könnyen beazonosítják, hogy a zárral, zárszerkezettel van-e probléma, ami cserét igényel, vagy csak egy egyszerű ajtóbeállításról van-e szó.

Miért fontos a szakember az ajtózár szereléshez?

A fentieknek némiképp ellentmond az, hogy egy egyszerű zárcserére szinte bárki képes. Ez azonban csak részben igaz. Biztonságról lévén szó, ezzel nem igazán érdemes kísérletezgetni. Az ajtózár szerelés tekintetében a zárszerelés művelete szakembert kíván, a családok saját biztonsági érzete végett. Ha az anyagi keret megvan rá, akkor mindig érdemes inkább egy kicsit drágább, biztonságosabb, modernebb biztonsági zárat választani. Higgyék el, megéri!

A mai korban már az ajtózár-szerelés is precíz műszerekkel, szakszerszámokkal folyik, amelyekhez nem mindenki tud hozzájutni. Komoly zárszerelői ismeretek szükségesek a szakszerű szereléshez, hiszen a zárszerelés művelete bonyolult és szerteágazó, a sokfajta forgalomban lévő ajtónak és ajtózáraknak köszönhetően.

Ajtózár szerelés szolgáltatásaink elérhető Budapesten

Az ajtózár szerelés területe igen szerteágazó. Ide tartozhat akár egy apró probléma vagy egy sürgős gyorssegély. Szintén ebbe a kategóriába tartozik a komoly biztonsági rendszerek kiépítése. A zárszerelés, a zárszerkezet, a zárbetét és a hozzá tartozó zár-kiegészítők felszerelését mind-mind magába foglalja.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a szakszerűtlen ajtózár szereléssel a betörők dolga jelentősen megkönnyíthető. A betörők felismerik, ha egy zár szakszerűen lett beszerelve és pajzzsal van védve. Ilyenkor kevésbé kísérleteznek a bejutással. Tudják azt is, ha például a zárbetét nagyon kilóg a zárból, akkor a betétet egy speciális fogóval meg lehet fogni, a zárbetétet el lehet törni. A zárból kilógó zárbetétek, amelyeket nem véd semmilyen pajzs, nagyon könnyű célpontjai a betörőknek. Ha csak egy ilyen zár van az ajtón, akkor garantált a gyors és hangtalan bejutás.

Az az évtizedes tapasztalatunk, hogy sajnos az emberek többsége az ajtózár szerelést egyáltalán nem veszi komolyan. Szívből kívánjuk, hogy emiatt ne történjen kellemetlensége! Azonban, ha mégis megtörtént a baj (pl. nem tud bemenni a lakásba, beletört a kulcs a zárba, kizárta magát, esetleg betörtek Önhöz), az ajtózár szerelését bízza profi zárszerelő szakemberre!

Szakszerű zárnyitás és ajtónyitás roncsolás nélkül

Abban az esetben van rá szükség, ha elveszett, vagy illetéktelen személy kezébe került a lakáskulcs. Zárnyitásnál az ajtó soha nem sérül, nem sérülhet! Csak szaktudással rendelkező zárszerelő képes egy ajtót sérülésmentesen kinyitni.

Erre azért érdemes odafigyelni, mert egy önmagát zárszerelőnek hívó kolléga is komoly károkat tud okozni az ügyfélnek, ha összekarcolja az ajtót, meghajlítja az ajtó-szerkezetet, deformálja a formákat. Ez nem zárnyitás! Hívjon hozzáértő szakembert! Zárnyitásnál a szakembereink speciális zárnyitó eszközöket használnak és garantáljuk a sérülésmentes ajtónyitást!

Hevederzár szerelés, másodzár szerelés az ajtó megerősítésére

Hevederzár szerelésénél is érdemes feltenni a kérdést, hogy milyen típusú, milyen minőségű hevederzárat szeretnének.

Az esetek 90%-ában a bejárati ajtón keresztül történik a lakásba való behatolás. Ennek oka a rossz minőségű nyílászáró és/vagy az egyszerű zárszerkezet, zárbetét.

Azonban, ha egy biztonsági zár és egy minőségi hevederzár van az ajtón, a betörés esélye nagymértékben lecsökken! Sajnos vannak olyan hevederzárak a magyar piacon, amelyek semmit nem érnek, úgyhogy érdemes mindig előre tájékozódni!

Ajtó igazítás zárszerelő szakemberrel Budapesten

Egyáltalán nincs szükség zárcserére, ha az ajtó „leszállt”. Meg kell nézni ilyenkor, hogy mit súrol az ajtó. Súrolhatja a küszöböt, a padlót, vagy beleérhet a falba.

Ennek több oka is lehet. Elképzelhető, hogy az épület mozog és megrepedezett a fal, amibe az ajtót beépítették, így az 1-2 mm-t elmozdult. Az is lehetséges, hogy az ajtó nem szakszerűen lett beszerelve, a dűbelek fellazultak, a purhab elengedett, így az ajtó elmozdult a helyéről. Ez lehet a gyenge minőségű rögzítőelemek használata miatt (silány tiplik), hogy nem kültéri-, hanem beltéri purhabot használtak, ami télen megfagyott és összetöredezett, miáltal a ragasztási, illetve szigetelési tulajdonsága megszűnt. Magyarul porózus lett a szerkezete, azaz semmit nem tart már. Ezekben az esetekben megoldás lehet pár darab, úgynevezett emelőkarika behelyezése a zsanérok alá.

Egy másik gyakori probléma, amikor az ajtó tökéletesen be van állítva, minden megfelelően működik, csak az ajtó nyitáskor és záráskor beleér a küszöbbe, szinte ki is koptatja azt. Kültéri ajtók esetében ilyenkor valószínű, hogy aláfolyt a víz a küszöb alá, ami megfagyott és azt felnyomta.

Ajtózár beállítás házilag szakember bevonása nélkül

Érdemes néha elgondolkodni egy kicsit az ajtó és a zár működésén is. Nyissuk ki az ajtót és nézzük meg, hogy nyitott állapotban is akadozik-e a zár működése, vagy így tökéletesen működik. Ha tökéletesen működik, akkor egyértelműen nem a zárral van probléma.

Valószínűsíthető, hogy valamilyen beállítási, reszelési, emelési, igazítási, tehát ajtó- vagy zárbeállítási problémával állunk szemben. Az ajtózár beállításoknál ügyelni kell arra, hogy nehogy a kevés sok legyen. Mindig aprólékosan, lassan haladva dolgozzunk, nehogy „átessünk a ló túlsó oldalára”, és túlreszeljünk vagy túlhúzzunk, vagy túlemeljünk valamit.

Jó tanács: A célt úgy lehet precízen megjelölni, hogy az ellendarabot krétával vastagon körbe jelöljük.  Ellendarabnak nevezzük azt a fém fogadólemezt, ahova a zár nyelve belemegy. Zárjuk be az ajtót, majd nyissuk ki. Látni fogjuk a kréta nyomát a zárnyelven, így tudni fogjuk, hogy az ellendarab melyik részén szorul a zárnyelv. Ott kell reszelni, marni.

Szintén gyakori probléma, hogy a kulcs elfordításával - és itt mindegy, hogy milyen ajtózárról beszélünk -, nagyon nehezen jönnek ki a zár rúdjai. Nem kell megijedni, lehet, hogy csak telement porral és azért akad. A teendő a következő: a csapdanyelv nyílásánál, valamilyen zárolajozót, vagy WD40 sprayt fújjunk a zártestbe. Így a zártestben lévő forgóalkatrészek, rugók, zégerek, perselyek, stb., megolajozódnak, megkenődnek. Ezáltal a zár működése sokkal könnyebb lesz, sőt, a zár élettartama is meghosszabbodik.

Ha a fenti karbantartási műveletek sem segítenek a dolgon, akkor jöhet szóba a zárcsere. Ám a mai modern felfogásban, az olcsó portálzárak, bevéső zárak világában, ezeket a kis összegbe kerülő zártesteket nem éri meg javítani. Lássuk be, egy 2000 forintos portálzárat inkább kicserélünk, mint magas költségeken javítunk.

zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest
zárcsere, zárcsere Budapest, zárszerviz, zárszerviz Budapest