Ne szereljünk zárat házilag

Mai blogunk a házilag történő zárszerelésről, zárkódolásról szól, továbbá ennek velejáróiról, következményeiről. Azt azonban tudni kell, hogy a zárgyártó vállalatok a garanciát csak szakszerű, és hozzáértő szerelők által szerelt zárakra vállalnak. Amennyiben valaki saját maga szeretne egy speciális biztonsági zárat, trezorzárat beszerelni vagy átkódolni, úgy a termék átvétele után a felelősség is az övé. Nem gondoljuk, hogy egy mérnöknek, ügyvédnek, mozigépésznek vagy szülésznőnek, éppen zárakat kellene szerelnie, kódolnia.

Fentieket mindig elmondjuk ügyfeleinknek is, akik közül az értelmesebbek ezt megértik, ám mindig akadnak olyanok, akik saját maguknak szeretnék a szerelést megoldani, amely később galibákhoz vezet. A saját szereléshez történő ragaszkodás fő kiváltó oka minden esetben a pénz, azaz a spórolás.

Gyakran veszélyes ám spórolni. Sokszor előfordul, hogy a spórolás zászlaja alatt olyan silány minőségű, rossz terméket veszünk, ami nagyon hamar felmondja a szolgálatot, majd szükség lévén rá, újra meg kell vennünk azt. Itt már egyértelmű, hogy semmit nem spóroltunk, sőt, amit első  körben megvehettünk volna, azt másodjára vettük meg, ráadásul még egy extra terméket a kukába is dobtunk. Egyértelmű a ráfizetés. És sokan vannak, akik nem tanulnak.

Így van ez a zárakkal is. Mivel mi speciális biztonsági zárakat forgalmazunk, így ezek nem mindennapi termékek, a szerelésükhöz, cseréjükhöz nem elég egy csavarhúzó. A legtöbbször speciális szerszámok is szükségesek, amelyek nem minden háztartásban vannak meg, ilyen például a körkivágó, vagy a maró.

Trezorzárat semmiképpen nem tanácsos házilag cserélni, szerelni, mert biztos, hogy nincsenek tisztában a zárszerkezet működésével, sem az ajtó mechanikájával. Nem is beszélve a(z) (esetenként hegesztett) fel- és lemenő rudazatokról, amelyet le kell kötni a trezorzár szerkezetről a zárcseréhez, majd vissza kell kötni rá. Szintén nem említjük a kifelé nyíló trezorzáras ajtók zárcseréjét, amely kapásból kétemberes munka, mert az ajtót le kell emelni a zsanérokról és le kell fektetni azt. Szóval ilyen kis finomságok léteznek, ezekhez mindenképpen hozzáértő szakember jelenléte szükséges.

Meg kell említenünk a zárkódoláshoz szükséges kulcskészleteket is. Bárki gondolhatná, ez egy egyszerű feladat, rákódolom, hiszen láttam a YouTube-on, ehhez nem kell tudomány. Ehhez nem is, ám, ha itt sem megy minden gördülékenyen, akkor ahhoz már kell! Nem árt tudni, hogy akadozó szerkezetet nem kódolunk, mert előfordul, hogy az új kulcsok nem működtetik a zárat, a régiek már nem működtetik, így patthelyzet áll fenn, se ki, se be. Szét kell szedni a zárat a helyrehozatalhoz, ha egyáltalán ez még megoldható. Ha nem, akkor komplett zárszerkezet csere, nesze neked spórolás!

És bizony ilyenkor mi sem vesszük vissza a kulcskészletet, elvégre ez nem a kulcsok hibája, hanem a hozzá nem értésé, az otthoni barkácsolgatásé. Mi mindig mondjuk, hogy mindenki végezze azt a munkát, amihez ért, amihez meg nem, azt végeztesse szakemberrel. Jobb egyből profival elvégeztetni a munkát, mint felesleges költségekbe vernie magát az embernek, a közben elfecsérelt időről és az idegeskedésről már nem is beszélve!