Az egyirányba záródó Mul-T-Lock ajtók

Az izraeli Mul-T-Lock vállalatról, és annak termékeiről általában és többnyire jó véleménnyel vannak az emberek. Kivéve azok, akikhez betörtek… Erről mesélünk bővebben mai blogunkban.

Az eredeti Mul-T-Lock ajtók sokféle, modern lakóparkban vannak beépítve Budapesten. Elmondható, hogy ezek menő, trendi lakóparkok, drága lakásárakkal. Az ajtók egyenesen Izraelből érkeztek be az építtetőhöz anno. Ezeket az ajtókat külön nem lehet hazánkban megvásárolni, mert olyan nem létezik, hogy „Én egy Mul-T-Lock ajtót szeretnénk”. Pontosabban létezhet, csak azt akkor egyénileg kellene megrendelni Izraelből, ami egyrészt nem biztos, hogy kifizetődő, másrészt nem biztos, hogy értékesítenek a vállalatnál egy-egy darabot.

A Mul-T-Lock, és általában az izraeli biztonsági ajtók, jó minőséget képviselnek. Mind az ajtó, mind a zárszerkezet és a prémium kategóriás zárbetét, mondhatni, csúcstermék. Ám mégis rendszeresen betörnek ezeken az ajtókon. Hogyan lehetséges ez?

Elmondjuk. A Mul-T-Lock zártest, háromirányú záródást tud biztosítani. Azaz felfelé- és lefelé egy acélpálcát mozgat, illetve a zártestből négy darab rúd záródik előrefele. Ez, a Mul-T-Lock biztonságtechnikával ötvözve már elég kellene, hogy legyen ahhoz, hogy ne lehessen az ajtót könnyedén „kipattintani” és így betörni. Igen ám, de sok helyen ez a három irányba történő záródás nem biztosított. Mul-T.Lock ajtó, Mul-T-Lock zárszerkezet, de nem három irányba zár, hanem egy irányba. Nem is beszélve magáról a zárfogadó-tok részről, ami a betöréses lakások ajtóinak esetében, egy vékony fémlemez, amelyből a zár-rudak könnyen kifordulnak.

Tehát ebben az esetben nem a zárral van probléma, hogy az gyenge lenne, hanem a fogadó oldallal, ami gyakorlatilag maga az ajtókeret. Az ajtókeret sajnos lemezkeret, amely szabályszerűen kiszakad a feszítés hatására. Hiszen hiába tartaná magát a zártüske, hiába is kapaszkodna, ha a fogadó rész gyenge, az fog elhajolni, és abból fognak kiugrani (még mindig zárt állapotban) a zártüskék.

És, hogy miért nem tudja a háromirányú záródást? Nos, mert valószínűleg a megrendelő nem kérte ezt. Így rendelte meg az ajtókat. Az egyirányú záródást teljesítő, fémlemez keretű Mul-T-Lock ajtók, a gyártó alap ajtói. Ezek semmilyen extrával nem rendelkeznek. Magyarán szólva itt csupán pénzspórolásról beszélhetünk az építtető részéről.

És ha már itt tartunk, említsük meg azt a fránya 7×7 zárbetétet is! A 7×7 zárbetét a Mul-T-Lock legalacsonyabb rendű terméke, persze a hazánkban elterjedt kínai és Elzett zárbetéteknél még így is jobb a minősége. Azonban nincs védve finomnyitás ellen, nincs szabadalmi védelem alatt, hiába van hozzá kódkártya, a kulcsait bárki másolhatja (kártya nélkül is!). Nincs benne törésvédelem, így eltörhető, továbbá nem csap a csapban rendszerű, így finomnyitással is nyitható. Akinek Mul-T-Lock ajtója van, főleg a háromirányú verzió, annak erősen javasolt egy minőségi Mul-T-Lock (vagy RB) zárbetétet ebbe beletenni, a teljes védelem érdekében!

Cseréltesse ki a 7×7 zárbetétet interaktív csaprendszerű, prémium kategóriás zárbetétre! A befeszítéses nyitások ellen pedig kitűnő védelmet nyújt egy BARLOCK hevederzár!